11.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Policisti na RTVS, Jože Možina ob tem pravi “Ne bom se pustil ustrahovati”

Piše: N. Ž. (nova24tv.si)

“Svoboda” je kot kaže že začela kazati zobe, odkar je pod krinko depolitizacije prišlo do popolne politizacije javnega medija. Po soglasni razrešitvi zadnjega najbolj motečega elementa z mesta v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije se je kot kaže pričelo izvajati ustrahovanje nad novinarji, ki ne spadajo med tiste, ki jih je je*eno več.  Med slednjimi je dolgoletni novinar Jože Možina, urednika oddaje Intervju na RTVS.

“Danes ste me kot urednika Intervjuja na RTV iskala dva uniformirana policista. A se temu reče ustrahovanje, politični pritiski na novinarja, pot v diktaturo, napad na svobodo govora.. ali obstaja še kak drugi izraz. Je to torej nov standard SVOBODE na RTV Slovenija”, je četrtkovo dejanje na RTVS preko Twitterja kritično komentiral Jože Možina.

Možina je že dlje časa trn v peti vsem tistim, ki si želijo, da se v javnem mediju naredi prostor zgolj za izbrance. Ta namreč v goste vabi tiste, ki si med drugim drznejo spregovoriti o zamolčanih temah, kot so denimo povojni poboji, in tiste, ki razmišljajo drugače kot levica in kot poročajo njej podrejeni mainstream mediji.

Policija vztraja, da ne gre za ustrahovanje in izvajanje političnih pritiskov

Policija Možini ni odgovorila na vprašanje glede obiska na javni hiši, je pa ta opazil, da je policija podala odgovor za Slovenske novice. Policijska uprava Ljubljana je izpostavila, da zaradi upoštevanja določb Zakona o varstvu osebnih podatkov ne morejo podati odgovora na vprašanje, ki se nanaša na konkretne fizične osebe, in ob tem dodala: “Lahko pa pojasnimo, da policisti opravljajo naloge v skladu z zakonodajo, kamor spada tudi komuniciranje z osebami, ki so lahko kot osebe z različnimi statusi udeležene v policijskih postopkih. V navedeni zadevi tako ne gre za nikakršno ustrahovanje, politične pritiske ali podobno, temveč zgolj za osnovno opravljanje policijskih nalog”.

Predstavnica PU Ljubljana pa je ob tem še izpostavila, da na bi se “s podobnimi javnimi objavami (kot je tokratna novinarja Možine) dejansko vršil pritisk na policiste, ki obravnavajo različne zadeve, ki so odmevne v javnosti”. Kot je navedla, je policija pri svojem delu neodvisna in strokovna in bo svoje naloge opravljala navkljub “tovrstnim pritiskom”.

Novinar in zgodovinar dr. Jože Možina (Foto: Polona Avanzo)

“Gre za politično zgodbo”

V zvezi z odgovorom policije Možina pravi, da se tukaj stvar v resnici še bolj zapleta. “Odgovorili so jim, da naj bi bili normalni postopki, da te policist išče po hiši in da to kar jaz počnem, da je pritisk na neodvisno delo policije. Jasno se vidi, da gre za politično zgodbo,” je poudaril Možina.

Sam pravi, da ne ve, da bi se že do sedaj kdaj dogajalo, da bi policija prišla na RTVS iskati novinarja. Odločili smo se povprašati policijo, kolikokrat so že uniformirani policisti iskali posameznega novinarja po hiši, v katerih primerih in koga?

Odgovor policije objavljamo v nadaljevanju:

Spoštovani,

ob upoštevanju določb Zakona o varstvu osebnih podatkov vam na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, ne moremo odgovoriti. Prav tako ne vodimo statistike na način, da bi lahko povedali kolikokrat so policisti iskali osebe na določenem kraju.

Lahko pa pojasnimo, da policisti opravljajo naloge v skladu z zakonodajo, kamor spada tudi komuniciranje z osebami, ki so lahko, kot osebe z različnimi statusi, udeležene v policijskih postopkih. V navedeni zadevi tako ne gre za nikakršno ustrahovanje, politične pritiske ali podobno, temveč zgolj za osnovno opravljanje policijskih nalog.

V zadnjem obdobju smo večkrat zaznali, da se s podobnimi javnimi objavami dejansko vrši pritisk na policiste, ki obravnavajo različne zadeve, ki so odmevne v javnosti. Tukaj naj poudarimo, da je policija strokovna ter neodvisna in bo ne glede na tovrstne pritiske opravljala svoje naloge v skladu z zakonom.

“Ne bom se pustil ustrahovati¸,” nam je povedal Možina in dodal, da upa, da tovrstno dogajanje ne bo slabo vplivalo na mlajše kolege. Za komentar primera smo povprašali tudi Združenje novinarjev in publicistov in Društvo novinarjev Slovenije. Ko komentarja prejmemo, ju objavimo naknadno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine