14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Policijska preiskava na Nova24TV odmeva tudi mednarodno

Piše: Nova24tv.si

Policijska preiskava na naši televizijski hiši mednarodno odmeva. Portal Visegrad 24 se je namreč razpisal o tem, da je deset dni pred evropskimi volitvami na televizijsko hišo Nova24TV “vdrla” policija, ki opravlja hišno preiskavo.

V jutranjih urah smo poročali o tem, da se je po seriji napadov na sejah preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, v prostore Nova24TV in pisarno direktorja Borisa Tomašiča vstopila policija z nalogom za hišno preiskavo. To še toliko bolj buri, ker je celo nekdanja predsednica omenjene komisije dala vedeti, da je namen le te, da se obračuna s političnim nasprotnikom.

“Policijska preiskava na Nova24TV. Razlog prijava v politične namene zlorabljene preiskovalne komisije. Zasegli mi bodo telefon in računalnik. 10 dni pred volitvami”, je preko Twitterja sporočil Tomašič in dal vedeti, da to zagotovo ni naključje. Na dogajanje se je kritično odzval tudi prvak opozicije Janez Janša, ki je med drugim izpostavil: “Si predstavljate hrup, če bi policija pod kakršnimkoli izgovorom izvedla preiskave na 24. ur 14. aprila 2022?”.

Novice označili kot zaskrbljujoče
Dogajanje na sedežu medija, ki za razliko od osrednjih medijev upa kritično poročati tudi o temah, ki bi sicer ostale zamolčane, ker stricem iz ozadja niso po volji, pa očitno ni ostalo neopaženo v tujini. “Zaskrbljujoče novice iz Slovenije! Samo deset dni pred evropskimi volitvami se je policija odločila za izvedbo hišne preiskave enega od zadnjih slovenskih neodvisnih medijev Nova24TV”, navajajo namreč pri portalu Visegrad.

 

“Po prevzemu oblasti leta 2022 je nova skrajno leva vlada prevzela nadzor nad nacionalno RTV in od takrat izvaja pritisk na neodvisne medije”, so še med drugim izpostavili pri Visegradu. Nedvomno se aktualna oblast zaveda pomena vpliva na medije, saj ta drugače ne bi šla v oblikovanje zakona o RTVS, s katerim so medij pod krinko depolitizacije politizirali. Najprej so poskrbeli za postavitev Programskega sveta in uprave po lastni meri, čemur je nato sledilo šikaniranje in čistke novinarjev na nacionalki, ki niso po volji aktualni oblasti. Slednja se namreč nadeja čim bolj pozitivnega poročanja. Med novinarji, ki so se znašli na tapeti, je bil denimo tudi vojni poročevalec in urednik Valentin Areh, ki ima tudi izkušnje z delom za tuje novinarske hiše, kot je CNN.

Kulturno ministrstvo je šlo celo v oblikovanje predloga novega zakona o medijih, pri čemer so v opozicijski SDS opozorili, da bi ministrstvo moralo iti v pripravo ustrezne zakonodaje, ki bo preprečevala medijsko koncentracijo, vključno s transparentnim razvidom lastništva in financiranja medijev (Več tukaj in tukaj). Pred dvema tednoma je šel omenjeni zakon v medresorsko usklajevanje, ki pa po novem po poročanju STA “vključuje sheme državnih pomoči, ni pa v njem več predvidene ustanovitve “Nacionalnega sveta za medije”, ki je bil sicer tarča številnih kritik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine