2.9 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Policija aretirala glavna pobudnika in organizatorja nasilja Stevanovića in Ćordića, Hojs čestital policiji, med nasilnimi protesti najmanj dva ranjena, več izgrednikov pridržanih

Pišejo: P.T., A.S., J.S.

Policija je danes med protestom v Ljubljani priprla predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića.

Policija je zanj že včeraj zahtevala pridržanje, a je vodja ljubljanskega tožilstva Katarina Bergant zahtevo zavrnila. Tako je ljubljansko tožilstvo neposredno odgovorno za današnje nasilje v središču prestolnice Slovenije.

Središče Ljubljane je bilo včeraj močno varovano, policija je tudi sporočila, da bo gibanje na določenih krajih omejeno. Kljub temu se je na pobudo Zorana Stevanovića na Trgu republike med 15. in 16. uro zbralo okoli 3.000 ljudi. Del teh je okoli 16.30 krenil na ljubljanske ulice in ceste.

Policisti so protestnikom sporočili, naj se umaknejo, ker je gibanje v skladu z uredbo vlade začasno omejeno. Ker se niso želeli, je policija uporabila vodni top in solzivec. Med izgredi je zaradi motenja javnega reda in mira ter nasilnega obnašanja aretirala samooklicanega glasbenika in umetnika Zlatana Ćordića.

Večina Ljubljančanov je bila na izgrednike zelo jezna, nekateri nismo mogli v miru po svojih opravkih ali iz službe. Divjanje po ulicah so obsodili tudi številni politiki.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na družbenem omrežju pohvalil policiste, ker so preprečili še hujše nasilje na ljubljanskih ulicah. Protestniki oziroma poulični huligani so namreč najprej skušali priti še na Tržaško cesto, kasneje pa zavzeti Slovensko cesto, a so jim močne policijske enote to preprečile.

»Redni udeleženec petkovih protestov Zlatan Čordić je bil danes eden ključnih posameznikov, ki so kršili javni red in mir, neupoštevali pozive in ukaze policije in bil najverjetneje tudi storilec kaznivih dejanj,« je zapisal Hojs. In še:

»Čestitke možem in ženam v policiji za današnje preprečevanje nasilja in vandalizna po ljubljanskih ulicah. “Miroljubni” protesti,ki so se začeli že pred formiranjem vlade, nadaljevali s petkovimi kolesarji so ponovno pokazali svoj pravi obraz.«

Direktor uprave uniformirane policije Danijel Lorbek je za nacionalno televizijo dejal,  da sta bila v današnjih protestih po njegovih informacijah ranjena dva protestnika, pridržani pa trije ljudje zaradi suma storitve kaznivega dejanja in več oseb zaradi kršitev zakona o nalogah in pooblastilih policije. Da so protestniki res divjali, dokazujejo posnetki reporterja Demokracije s terena.

Okoli 21. ure so se zadeve umirile, ostali so le nekateri nasilni posamezniki.

 

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine