15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Poklon Logarja in Falatkove žrtvam 11. septembra

Piše: C. R.

Na 20. obletnico terorističnih napadov v ZDA se je zunanji minister Anže Logar skupaj z začasno odpravnico poslov ameriškega veleposlaništva Susan Falatko poklonil spominu na skoraj 3000 nedolžnih ljudi, ki so izgubili življenja v seriji zločinskih dejanj skrajnežev Al Kaide v New Yorku, Washingtonu in Pensilvaniji, so sporočili z MZZ.

“11. september 2001 je usodno spremenil celotni svet. Napadene niso bile le ZDA, ampak tudi transatlantsko zavezništvo in vsi, ki prisegamo na obče človeške vrednote miru, varnosti, svobode, dostojanstva in strpnosti. Šlo je za poskus zloma duha, toda namesto tega je zavezništvo postalo močnejše in bolj enotno,” je povedal Logar.

Nasilje tako grozovitih razsežnosti je po ministrovih besedah terjalo odločen odziv. Široki mednarodni koaliciji boja proti terorizmu se je pridružila tudi Slovenija, ki je predana načelom politične, gospodarske in verske svobode, hkrati pa zagovarja načela pravne države in spoštovanja človekovega življenja, je povedal.

Logar je še izpostavil, da so aktivnosti Slovenije še naprej usmerjene v preprečevanje terorizma in radikalizacije. Poleg delovanja v okviru Globalne koalicije zoper Daesh, Nata in Evropske unije Slovenija posveča posebno pozornost tudi boju proti terorizmu na Zahodnem Balkanu.

“Dvajset let po napadih smo v svetovnem boju proti terorizmu dosegli velik napredek, vendar nas kljub temu čaka še precej dela. Grožnja terorizma se še naprej spreminja in razvija, zato moramo prilagajati in okrepiti skupen odziv nanjo,” je poudaril minister.

Logar, ki se je s Susan Falatko srečal na zunanjem ministrstvu, je poudaril, da bo Slovenija še naprej tesno sodelovala z ZDA ter ostalimi zaveznicami in partnericami pri zaščiti naših temeljnih vrednot in kolektivne varnosti.

Tudi začasna odpravnica poslov ameriškega veleposlaništva je zagotovila, da si bodo ZDA prizadevale za bolj miren in spoštljiv svet za prihodnje generacije.

“Pred nami so veliki izzivi, vendar pa je velika tudi naša odločnost. Skupaj z našimi zavezniki, partnerji in prijatelji, kot je Slovenija, bomo premagali nespoštovanje in sovraštvo, ki sta vodila v ta grozljiv dan pred 20 leti,” je poudarila v izjavi, poroča STA.

Falatkova se je zahvalila Sloveniji in drugim partnerjem po svetu, ki so ZDA stali ob strani v najtežjih trenutkih pred 20 leti in jim stojijo ob strani še danes. “Naša zavezanost do vas kot partnerjev in prijateljev ostaja neomajna,” je dejala.

Ves svet se spominja 11. septembra 2001, ko je ZDA in ves svet pretresla serija terorističnih napadov. Teroristi Al Kaide so ugrabili štiri potniška letala. Dve sta treščili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, eno v Pentagon, četrto, namenjeno na kongresno palačo v Washingtonu, se je po uporu potnikov zrušilo na polje v Pensilvaniji. Umrlo je 2977 ljudi.

Žrtvam napadov se je včeraj na Twitterju poklonil tudi slovenski premier Janez Janša.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine