11.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Pohod na evropski parlament. Kdo vse bo kandidiral na letošnjih evropskih volitvah? Nas čakajo presenečenja?

Med 23. in 26. majem letos bodo v Evropski uniji potekale splošne volitve v evropski parlament. Na njih bomo Slovenci volili osem poslancev, ki bodo v prihodnjih petih letih zastopali slovenske interese v evropskem hramu demokracije.

 

Volitve v evropski parlament veljajo za najmanj popularne volitve med Slovenci, saj je udeležba na njih zelo skromna in nikoli doslej ni presegla tridesetih odstotkov. Če so bile volitve leta 2004 in 2009 po udeležbi nekako izenačene (28,4 odstotka), se je volitev leta 2014 udeležila manj kot četrtina vseh volilnih upravičencev. Bo tokrat volilna udeležba zaradi dogajanja v zvezi z migrantsko krizo kaj večja? Poglejmo, kako se na četrte evropske volitve v Sloveniji pripravljajo politične stranke.

Najbolj izkušen je Peterle

Kot je znano, na evropskih volitvah v Sloveniji praviloma prednjačijo stranke iz nabora Evropske ljudske stranke, to so SDS, NSi in SLS. Če je na prvih volitvah leta 2004 največ glasov (pri takrat sedmih poslanskih mestih za Slovenijo) osvojila NSi z nosilcem Lojzetom Peterletom in do tedaj malo znano Ljudmilo Novak, ki je bila prav tako izvoljena, so volitve deset let kasneje potekale v znamenju zmage SDS. Slednja je dosegla le malo manj kot 25 odstotkov glasov, kar je bilo dovolj za tri poslanska mesta (Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin), medtem ko sta se s skupne liste NSi in SLS (16 odstotkov) v Bruselj prebila Lojze Peterle in Franc Bogovič. Slednji je bil, zanimivo, celo na zadnjem mestu na listi, vendar si je s pomočjo osebnega lobiranja nabral toliko preferenčnih glasov, da se je prebil v parlament. Na drugem mestu je bil tedaj Aleš Hojs, v tistem času še član NSi. Z izvoljenim enim poslancem so sledile še liste, ki so presegle osem odstotkov glasov – Verjamem (Igor Šoltes), DeSUS (Ivo Vajgl) in SD (Tanja Fajon). Fajonova je bila na listi SD na drugem mestu (za nosilcem Igorjem Lukšičem), vendar se je tudi ona prebila v evropski parlament s pomočjo preferenčnih glasov. V SDS so se v parlament uvrstili prvi trije kandidati (Zver, Tomčeva in Šulinova). Zver je bil izvoljen drugič (prvič leta 2009 skupaj z Romano Jordan), že takrat pa sta se v parlament prebila tudi Fajonova in Vajgl. Zagotovo pa ima med slovenskimi poslanci največ izkušenj Lojze Peterle, ki bi s četrtim mandatom osvojil »jack pot«, kar bi mu po izteku mandata prineslo (za slovenske razmere) več kot odlično evropsko pokojnino – govori se celo o več kot šestih evrskih tisočakih mesečno.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Zadnje novice

Sorodne vsebine