15.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Pogovarjal se je o Robertu Golobu, levici in seveda Janezu Janši

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si) 

Eden od naših bralcev nam je v uredništvo poslal fotografijo, iz katere je razvidno, kako frontman protivladnih protestov proti nekdanji Janševi vladi sestankuje z dvema gospema. Čeprav Jenullove družbe ni prepoznal, je kafetkanje pritegnilo njegovo pozornost, ker je lahko na lastna ušesa, tudi na račun bližine mize, ujel pogovor trojice okrog “Roberta Goloba do levice in nazaj. Vmes pa  še Janša pa Janša”, je izpostavil. 

Pri dvojici žensk gre, kot kaže, za somišljenici Jaše Jenulla, saj ju je bilo mogoče opaziti v ozadju na nedavni novinarski konferenci, kjer sta Jenull iz Glasa ljudstva, ki se v zadnjem času v javnosti postavlja kot nekakšen strokovnjak za zdravstvo, in Nika Kovač iz Inštituta 8. marec, zahtevala odstop zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana.

Foto: STA

Foto: STA

Jenull in Kovačeva ocenjujeta, da je minister s svojim delovanjem “dokončno utrdil oznako ministra za zasebne zdravnike, ne pa ministra za paciente”. Bešič Loredanu so po poročanju STA očitali nejasnost ciljev zdravstvene reforme in “usmerjenje javnega denarja v roke zasebnikov koncesionarjev z interventnim zakonom, ki naj bi bil namenjen skrajševanju čakalnih dob in ignoriranje kršenja ustavno zagotovljene pravice pacientov do osebnega zdravnika”. Kritični so tudi do neuresničevanja zaveze Golobove koalicije, “da bo ukinila dvoživkarstvo ter razmejila javno in zasebno zdravstvo”.

Nevladnikom ni po volji niti predlog zakona o Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). “Po enem letu ni noben od zakonov ministrstva niti blizu temu, da bi bil pripravljen na obravnavo in potrditev v DZ,” so poudarili in ministru očitali “dosledno ignoriranje in preziranje vsakršnega dialoga s civilno družbo in prepuščanje zdravstvene reforme cehovski organizaciji v nasprotju z zagotovili vlade, da ne bo popuščala zdravstvenim lobijem in da bo s civilno družbo vodila argumentiran in konstruktiven dialog”. Ministru pa očitajo tudi ukrepanje v zvezi z nedavnimi razkritji okrog domnevnih nepravilnosti na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana.

Kot kaže, Jenulla, Kovačevo in njihove somišljenike moti, da dvojici Loredan ne omogoča sooblikovanja zdravstvene reforme, čeprav je jasno, da sama nimata prav nobene strokovne zdravstvene podlage. Da je bizarno, da bi v naši državi prav o vsem odločali uličarji, najbrž ni potrebno posebej poudarjati. Na prvem mestu bi namreč morala imeti besedo stroka. A to seveda nevladnikom, ki so pomagali izvoliti aktualno oblast, ni povšeči, saj so si ustvarili prepričanje, da bodo prav v vsem imeli glavno besedo in da bodo po vzoru ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja vabljeni na sestanke po ministrstvih.

Loredan je očitke nevladnikov označil kot neutemeljene in sporočil, da ne namerava odstopiti. “V tem trenutku ni nobenih dvomov, razpok ali česar koli,” je v zvezi s stališčem premierja Roberta Goloba okrog tega, ali uživa zaupanje na mestu ministra za zdravje, odgovoril Bešič Loredan v pogovoru za 24ur Zvečer. Nedvomno pa je zanimivo, kako osrednji mediji nemudoma pomislijo, da bo moral nekdo oditi, ko se s kritikami oglasita glavna protagonista nevladnikov. Kot kaže, ni več prav nobenega pretvarjanja, da imata omenjena nevladnika velik vpliv na delovanje te vlade.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine