15 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Poglejte za koliko so škodljivi ukrepi Golobove vlade na leto prikrajšali povprečno družino

Piše: Ž. N. (nova24tv.si)

“Noben politik v Evropski uniji ne bi politično preživel takšne izjave o čiščenju policije in tudi o čiščenju nacionalne televizije in radia kot jo je podal premier Golob. To je preprosto v demokratičnih državah nemogoče,” je v zvezi z izjavo premierja Roberta Goloba, da se je z nekdanjo ministrico za notranje zadeve dogovoril, da policijo očisti “janšistov”, v oddaji Tarča izpostavila podpredsednica stranke SDS in evropska poslanka Romana Tomc. A, kot pravi, ne bi odstopili samo premierji, zagotovo bi padla vlada in šli bi na volitve.

V tokratni Tarči, kjer so kot gosti nastopili evropski poslanec in podpredsednik stranke SD Matjaž Nemec, vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Borut Sajovic, poslanec Levice Matej Tašner Vatovec, evropska poslanka Romana Tomc in vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, je bilo govora o aferah in težavah, ki se v zadnjem času v tej vladi na veliko kopičijo. Pretiranega zaupanja v delovanje vlade namreč ne vzbujata izjavi premierja, da sta izključena člana Svobode pozabila, kdo je resnični sovražnik, in izjava o čiščenju janšistov v policiji.

Sajovic vztraja, da naj bi vlada uspešno, hitro in učinkovito odpravljala posledice naravne nesreče

V zvezi z dogajanjem je Sajovic izpostavil, da je vlada uredila povprečnine, malo delavsko ustavo. “Ta vlada uspešno, hitro, učinkovito, rekordno v zgodovini te države odpravlja posledice strahovite naravne nesreče,” je zatrdil, čeprav lahko vidimo, da je slika povsem drugačna. Sajovic pravi, da bi se celo dalo govoriti o številnih drugih pridobitvah. “Ukvarjamo se tudi z zdravstveno izboljšavo, nadgradnjo sistema, in to kar učinkovito,” pravi, čeprav še ni nič narejeno v tej smeri. V zvezi z Bobnarjevo je povedal: “V tej državi ustvarjamo klimo, da ni vse prav, če ni vsak dan nekaj narobe. Če ni afere, jo potenciramo in si izmislimo spor, ki ste ga omenili. Gre za debato med dvema politikoma.” Ko mu je voditeljica Erika Žnidaršič povedala, da pravniki pravijo, da je kršenje zakona, da se zahteva razrešitev nekoga ali premesti, ker je član neke stranke, je odgovoril: “Volivke in volivci so jasno povedali, da je nezakonite stvari, ki so izvajale nasilje nad našimi lastnimi državljani, treba urediti,” pri čemer se je navezoval na čas covida. “Ampak zakone je potrebno spoštovati!” mu je odgovorila voditeljica. V zvezi z očitki, da gre za norčevanje z ljudi, da sedaj po razširitvi vlade želijo njeno zmanjšanje, se je izgovoril na razmere, ki so se spremenile s poplavami. “Malo naj bi bilo po njegovo odgovornih politikov, ki so pripravljeni priznati, da je potrebna sprememba, in iti k večji učinkovitosti,” je dejal v bran premierjeve ideje.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Po besedah Nemca je Bobnarjeva pravnica, karierna policistka, prva ženska na položaju direktorice policije ter prva apolitična ministrica z jasno nalogo, ki so jo Socialni demokrati zahtevali in ljudem obljubili v času kampanje, to ni čiščenje janšistov, kot je slišati, ampak depolitizacija. Kot pravi, depolitizacija pomeni, da se ustvari sistem, ki bo sam sebe zaščitil pred zunanjimi in notranjimi vplivi vseh politik, tako levih in desnih. “Mislim, da bi bila Bobnarjeva to sposobna narediti.” Po praznikih, pravi, da bodo opravili temeljiti pogovor. “Ravno to se očita predsedniku vlade, da se velikokrat izvejo stvari iz medijev, ne pa skozi iskren pogovor. Vsi, ki smo v koaliciji, smo enakovredni partner, ne glede na velikost,” je poudaril in dodal, da od predsednika vlade pričakujejo odgovorno ravnanje, in da se zgubljajo v vsakodnevnih notranjih aferah, ampak da rešujejo težave, kar od njih tudi pričakujejo ljudje in so od njih pričakovali na dan volitev. Po mnenju Nemca bi bila lahko sedaj rekonstrukcija vlade zgrešena poteza.

Tašner Vatovec je omenil, da je obljuba po depolitizaciji prišla na več ravneh. Po njegovih besedah v debati med Golobom in Bobnarjevo obstajata dve zgodbi. “Mi pričakujemo, da bo predsednik vlade to pričevanje opravil na preiskovalni komisiji in bo ponudil prepričljive odgovore. Izjave z obeh strani vzbujajo zaskrbljenost, tega ne bom zakrival, in mečejo slabo luč na celotno koalicijo, v trenutku, ko imamo cel kup prioritet, ki jih morali uresničevati.” Pravi, da podatkov o čiščenju kadrov nima in da so trden člen te vlade, izražali pa naj bi tudi nestrinjanje, ko se pojavijo določene stvari. “Imamo dobro koalicijsko pogodbo k dobrim projektom, predvsem k skrbi za ljudi,” pravi.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Koalicija se ukvarja sama s seboj
Podpredsednica stranke SDS Romana Tomc je izpostavila, da noben politik v Evropski uniji ne bi politično preživel takšne izjave o čiščenju policije in tudi o čiščenju nacionalne televizije in radia, kot jo je podal premier Golob. “To je preprosto v demokratičnih državah nemogoče. Ker se koalicija ukvarja sama s seboj, se nima časa ukvarjati z ljudmi, z gospodarstvom, s tem, kam tone danes Slovenija.” Poudarja, da ni problem samo premier Golob, saj je ta vodja neke skupine, ki se ji reče koalicija. “To je problem celotne koalicije. Koalicija, kot smo videli tudi sedaj, tiho prikimava oziroma ne obsoja tega, kar je premier dejal, kar je premier storil, kar je premier zahteval od notranje ministrice.” To je po besedah Tomčeve absolutno nedopustno in zaradi tega, ker to sprejemajo, seveda nosijo tudi odgovornost. “Premier sam kot tak seveda je prvi problem. Premierji držav v EU bi nemudoma odstopili, vendar ne samo premierji, zagotovo bi padla vlada in šli bi na volitve,” je prepričana.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Zaradi škodljivih ukrepov te vlade bo povprečna slovenska družina prikrajšana za dva tisoč evrov na leto
V državi imamo po besedah Tomčeve draginjo, inflacija narašča, investicije v gospodarstvo se zmanjšujejo, po Sloveniji se sprehajajo ilegalni migranti, posilstva poskuša policija nekako prikriti, Sloveniji gre slabo, Slovenija pada, vendar ta vlada se že leto in pol ukvarja samo sama s sabo. “Nenazadnje ne veste niti, koliko ministrstev bi imeli. Ampak na polovici mandata ste se odločili, da zdaj boste pa zares začeli. Kje so reforme? Kje je zdravstvena reforma? Kje pokojninska reforma? Kje so kakšni ukrepi, ki bodo zagotovili, da bodo ljudje bolje živeli?” je vprašala in spomnila, da se viša cena hrane, energije. “Družinska pobuda je izračunala, da bo zaradi škodljivih ukrepov te vlade, zaradi dvigovanja davkov in vsega ostalega, povprečna slovenska družina prikrajšana za dva tisoč evrov na leto.”

Vir: X

“Človek je včasih osupel, s čim se ta koalicija ukvarja,” je Tonin povedal v zvezi z idejo o rekonstrukciji vlade in dodal, da na učinkovitost dela vlade ne vpliva samo število ministrov, ampak kako sposobni ljudje so na teh ministrstvih. “Če se dva ministra ne znata med seboj pogovarjati, je ključna dolžnost predsednika vlade, da ta orkester ponovno uigra. Mi bomo na takšen način, kot smo na začetku tega mandata, ponovno pol leta vrgli v luft, ko se bosta uradništvo in birokracija ukvarjali sami s sabo. Kdo bo sedel v kateri pisarni, kdo bo komu nadrejen, namesto, da bi se ukvarjali z bistvenimi stvarmi, to pa je, da predsednik vlade na odgovorna mesta postavi sposobne ljudi”. 

V Tarči je bilo govora tudi o razpisu za snemanje vojaškega resničnostnega šova, stroki se namreč za njegovo izdelavo zdi občutno preveč, da se namenja kar 2 milijona evrov. Sajovic je zatrdil, da je Slovenska vojska za to državo neprecenljiva, popolnitev je v nacionalnem interesu, razpis pa naj bi potekal zakonito. “Ker ponudba ni bila ustrezna, je bil prekinjen in ustavljen,” je zatrdil. Čeprav je vztrajal, da pogodba ni bila podpisana, ga je voditeljica opozorila, da bi do podpisa prišlo, če ne bi zadeva prišla v javnost, saj je bil sklep o izbiri ponudnika že podpisan. V Levici se jim po besedah Tašner Vatovca ideja o resničnostnem šovu ne zdi dobra. “Če želimo izboljšati stanje in privlačnost slovenske vojske, je potrebno izboljšati status (navadnih) vojakov – na kar opozarja tudi vojaški sindikat,” je izpostavil. Matej Tonin je spomnil, da smo v času, ko je vodil obrambno ministrstvo, prvič po desetih letih dobili pozitivne kadrovske trende v vojski. “To je bil plod naših prizadevanj, da spremenimo ugled vojske v Sloveniji. V NSi smo na seji KNJF problematizirali zlasti način izvedbe in preveč porabljenega denarja,” je izpostavil.

“Vse, kar ste doslej povedali, in kar do sedaj vemo, gre za tipičen prirejen javni razpis, kjer se neracionalno troši javni denar, davkoplačevalski denar, ki bi se lahko porabljal drugje,” je povedala v zvezi s problematiziranim razpisom na ministrstvu za obrambo. Ta primer, pa tudi tisti primer od bivše ministrice, ki je že odstopila, je po mnenju Tomčeve najbrž samo vrh ledene gore. “Številni drugi razpisi so še po ministrstvih, ki jih mediji niste odkrili, ki niso bili deležni pozornosti, in Bog si ga vedi, koliko netransparentne in neracionalne porabe se skriva tudi tam.” Prav tako pa je opozorila, da je potrebno zavedanje, da v kolikor gre za evropska sredstva, je seveda ta denar bolje nadzorovan, če pa gre za sredstva iz proračuna, potem pa se lahko dogajajo takšne mahinacije, kot se dogajajo sedaj. “Tudi zato ta vlada nima nobenih velikih želja po koriščenju evropskih sredstev, kar se kaže tudi v rezultatih tega dela,” je opozorila Tomčeva.

Foto: posnetek zaslona RTVS

“Premier Golob je odvrgel rokavice in temu, kar je naredil v slovenski policiji in na RTV-ju, več ne reče depolitizacija, s čimer je na nek način vlekel za nos tudi Evropsko komisijo, ampak odkrito pravi, da je to čiščenje janšizma,” je izpostavila in poslancu Nemcu dejala, da lahko prosto uporablja ta izraz, kajti od sedaj naprej je očitno uporaba te terminologije dovoljena glede na to, da jo je odobril sam predsednik vlade.

 

Ker je Tarča razkrila ime Gašperja Bedenčiča, ki je po navedbah virov v imenu stranke Nova Slovenija v poslih z Darsom zahteval 5-odstotno provizijo, je Tomčeva povedala, da očitno človek pozna veliko ljudi in na različnih koncih išče priložnosti. “Priložnosti v SDS, da bi lahko ponudil to provizijo, ni dobil, ker Dars obvladuje NSi. Zelo čudno bi bilo, da ne bi bil povezan s kom drugim,” je zatrdila in dodala, da se dogaja, da politika včasih pozabi na različne barve. Zato se po njeno utegne zgoditi, da tudi opozicija, recimo NSi, sodeluje na nek način s koalicijo, in da se ti posli na nek način odvijajo pred očmi vseh.

“Mene skrbi samo to, da imamo v Sloveniji neke nadzornike, organe, ki odgovarjajo tudi s svojim premoženjem, da imamo policijo, da imamo primere, ki jih vi razkrijete na televiziji, pa se nič ne zgodi. Morda pa se nič ne zgodi zato, ker je policija, kot bi rekel Nemec, depolitizirana in ne odkriva tistih primerov, ki bi jih morala odkrivati”, je bila kritična Tomčeva in dodala, da se sprašuje, kaj se dela v primeru nepravilnosti, ki so se dogajale v Gen-I. Prepričana je, da je v dobro Slovenije, naših ljudi, zaupanja v politiko, nujno, da se takšni primeri odkrijejo, raziščejo pošteno do konca in sankcionirajo. Tonin je zatrdil, da NSi ne obvladuje Darsa. Samo predsednik uprave je namreč po njegovih besedah član NSI, tam pa so še trije drugi člani uprave. “V nadzornem svetu NSi nima nikogar. Če dela Hajdinjak karkoli narobe, imajo gospe in gospodje iz nadzornega sveta priložnost, da ga razrešijo,” je dejal in pozval, da kdorkoli bo v njegovem imenu ali imenu stranke karkoli prosil ali govoril, naj vpleteni pokličejo na sedež stranke.

Foto: posnetek zaslona RTVS

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine