15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Poglejte to sprenevedanje iniciative “Glas ljudstva”: organizirali bi “stavko bolnikov”, o resničnih razlogih za zdravniško stavko pa molčijo

Piše: C. R., STA

V levičarski civilni iniciativi Glas ljudstva, ki je povezana tudi z Inštitutom 8. marec, za 10. januar, dan pred napovedano zdravniško stavko, napovedujejo veliko stavko bolnikov. V okviru stavke bodo v iniciativi predstavili zahteve, med njimi dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja javnega denarja k zasebnikom, so sporočili.

Med njihovimi zahtevami so tudi prenehanje spodbujanja sočasnega dela zdravnikov v javnem in zasebnem sektorju ter ukinitev komercialnih zavarovanj, ki po njihovih navedbah omogočajo preskakovanje čakalnih vrst.

Prva stavka bolnikov v zgodovini Slovenije bo potekala na delovnih mestih, pred zdravstvenimi domovi v različnih krajih po Sloveniji, ob 17. uri pa se bodo zbrali tudi na Trgu republike v Ljubljani. Več o stavki bodo razkrili na novinarski konferenci 4. januarja.

“Čas je, da se v ospredje razprave o zdravstvenem sistemu postavi interese in pravice prebivalk in prebivalcev, torej bolnic in bolnikov,” navajajo v iniciativi. Ob tem poudarjajo, da je slovenski javni zdravstveni sistem že desetletja plen različnih interesnih skupin, ki jim je skrb za bolnike “zadnja briga”, posledice pa da so očitne – že več kot 130.000 posameznikov brez izbranega osebnega zdravnika.

Ob tem zdravstveni sistem poka po šivih, sredstva se vedno bolj pretakajo k zdravnikom – podjetnikom, s tem pa v smer privatizacije zdravstva, hkrati pa stavko napovedujejo zdravniki, ki so med najbolje plačanimi v državi, navaja iniciativa.

“Odgovornost za nastalo situacijo nosi kar nekaj preteklih vlad, a trenutna vlada je odgovorna za to, da ukrepa nemudoma in izpelje sistemske rešitve za ohranitev javnega zdravstva,” so opozorili.

Ob tem vabijo k podpisu peticije, preko katere želijo pomagati bolnikom brez izbranega osebnega zdravnika in jim ponuditi pravno pomoč. Skupaj s Pravno mrežo za varstvo demokracije pa napovedujejo vložitev tožbe v imenu oseb brez zdravnika.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je enodnevno opozorilno stavko napovedal za 11. januar. Med stavkovnimi zahtevami so ob doslednem upoštevanju standardov in normativov ter odpravi plačnih nesorazmerjih v zdravstvenih timih tudi javna in jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

Jasno pa je, da gre v tem primeru za sprenevedanje, saj iniciatorji nočejo priznati resničnih razlogov za razpadanja sistema javnega zdravstva. Tu seveda ne gre samo za ministra Bešiča Loredana, pač pa tudi za zdravstveno mafijo, ki se okorišča na račun davkoplačevalcev. Skratka, streljanje s slepimi naboji ter dviganje megle.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine