9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Poglejte to kulturnobojniško pljuvanje na karbid s strani Mihe Kordiša, ki bi ljubljanski teološki fakulteti strogo omejil delovanje, češ da ne sme izobraževati učiteljev!

Stranka Levica nadaljuje s svojim tipičnimi socialističnimi sofizmi in je tokrat posegla tudi v avtonomijo univerze. Nasprotuje namreč spremembi temeljnega akta Univerze v Ljubljani, s katero se študijsko področje teološke fakultete širi z izobraževalnimi vedami in izobraževanjem učiteljev. »Izobraževanje učiteljev je primarna naloga Pedagoške in Filozofske fakultete,« so prepričani v Levici.

 

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bi se s to spremembo teološki fakulteti omogočilo, da brez dodatnega laičnega izobraževanja usposablja učitelje, ki bi lahko poučevali tudi predmete, kot so državljanska in domovinska vzgoja ter drugi izbirni predmeti na osnovnih šolah. Pri tem se je seveda spet »izkazal« najrazvpitejši poslanec te stranke Miha Kordiš, ki je bil zelo oster: »Vsem je jasno, da je teološka fakulteta orodje RKC. Sedaj želi usposabljati lastne učitelje z namenom re-katolizacije izobraževanja. Nesprejemljivo! Le sekularna šola lahko deluje v splošno družbeno korist. Levica se bo do konca borila za javno, dostopno in laično šolo!« Kot meni Kordiš, gre za »vdor partikularnega interesa v javno šolstvo in za vdor določenega svetovnega nazora v javno šolstvo, ki naj bi stremelo k temu, da ostane nazorsko čim bolj nevtralno in vsem dostopno«. V sporočilu za javnost so predstavniki Levice še zapisali, da tovrstna širitev »ogroža načelo javnega laičnega šolstva ter načelo ločitve verskih skupnosti in države. Od pedagoškega kadra, usposobljenega v okvirih teološke fakultete, ne moremo pričakovati sekularnega in vrednostno nevtralnega pedagoškega kadra.« Zato Levica »predlaga«, da se ta točka umakne z dnevnega reda jutrišnje seje odbora za izobraževanje oziroma da se sporno določbo črta iz predloga spremembe odloka, sklicuje pa se tudi na to, da so v preteklosti umik podpirale tudi poslanske skupine SD, SMC in DeSUS, zato pričakujejo, da se bodo tudi tokrat izkazali.

No, očitno pa je Kordiš zaigral na struno »kratkega spomina« ali pa morda res ne ve, da ima teološka fakulteta že četrt stoletja omogočeno možnost kombiniranega študija s Filozofsko fakulteto v Ljubljani ter v Mariboru, kar v praksi pomeni, da lahko študenti dvopredmetno kombinirajo študij teologije in pedagogike. In to že v času, ko je »laično in idejno nevtralno šolo« branil takratni minister za šolstvo dr. Slavko Gaber. Navsezadnje pa teološka fakulteta omogoča tudi podiplomsko izobraževanje s področja zakonske oziroma družinske terapije, čeprav naj bi bila to najprej stvar fakultet, ki imajo v študijskem programu psihologijo.

Povedano drugače: Miha Kordiš je očitno zamudil zgodovino ali pa nalašč širi populizem z namenom preusmerjanja pozornosti javnosti na manj pomembne teme. Pri temu mu kajpak pride prav kulturni boj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine