20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Poglejte to dvolično poročanje Dela: obisk treh voditeljev Ukrajine je “zgodovinski”, ko je na obisk odšel Janša, pa je šlo za “izkoriščanje”

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

Kot je bilo napovedano, so se voditelji treh največjih evropskih članic napotili na obisk v Ukrajino, prvič po začetku ruske agresije 24. februarja. Najprej naj bi obiskali območje predmestja Kijeva, kasneje pa bo sledilo srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, poroča STA. O omenjenem obisku piše tudi Delo, ki je obisk tokrat označilo za “zgodovinsko”, medtem ko so za Janeza Janšo, ki je Kijev obiskal prvi, zapisali, da je “kakor hudič, ki gre v pekel po nove elemente vročine”. Toliko o “korektnem” poročanju.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in italijanski premier Mario Draghi so pričeli svoj obisk v Ukrajini, namen obiska pa je izkaz podpore Ukrajini in predaja sporočila o evropski enotnosti. Obisk treh voditeljev je izredno pomembnega in simboličnega pomena, saj bodo Ukrajino podprle tri največje članice. Tudi Delo je pisalo o tem obisku in ga označilo za zgodovinskega, medtem ko so Janeza Janšo ob njegovem prvem obisku Kijeva pljuvali vsepovprek.

Vsi trije voditelji so se strinjali, da bodo v tem trenutku pa tudi v prihodnje Ukrajini izkazali solidarnost in podporo, ki bo ne le finančna in humanitarna, ampak tudi v orožju. Po poročanju STA so potrdili, da bodo svojo pomoč z vsemi sredstvi prispevali, vse dokler bo to potrebno, za boj Ukrajine. Obisk treh voditeljev je bil sicer napovedan, vendar so podrobnosti iz varnostnih razlogov ostale skrite do prihoda v Ukrajino. Macron, Scholz in Draghi so na obisk v Kijev prispeli z nočnim vlakom z jugovzhoda Poljske. Nemški in italijanski mediji so tudi objavili fotografije trojice na poti v ukrajinsko prestolnico. Pozneje danes naj bi se jim pridružil tudi romunski predsednik Klaus Iohannis. Naslednji teden bo med voditelji EU potekala razprava o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini. Evropska komisija pa naj bi svoje mnenje o tem podala že v petek.

Janez Janša, Petr Fiala in Mateusz Morawiecki so po obisku Kijeva poklicali predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela o rezultatih misije.

Obisk treh voditeljev je danes “zgodovinski”, ko je odšel Janša, pa je bilo “izkoriščanje situacije”
Po prvem obisku Janeza Janše v Kijevu, ki je bil takrat v hudem vojnem stanju, so njegovi poti sledili še vsi ostali voditelji. Takrat so samooklicani neodvisni mediji pisali vse mogoče, le malokrat pa izpostavili pozitivno plat obiska in njegov pomen za Slovenijo. Komentator Dela Janez Markeš je takrat zapisal, da se mu Janšev obisk Kijeva zdi ironičen, v nadaljevanju pa ga je celo primerjal s “hudičem, ki gre v pekel po nove elemente vročine” in da situacijo izkorišča sebi v prid. Že same take izjave so bile povsem neprimerne in celo nedostojne. In medtem ko so takrat raje posvetili pozornost pljuvanju po nekdanjemu predsedniku vlade, namesto da bi izpostavili pozitivne strani, ki jih je imel obisk za Slovenijo in njen ugled v svetu, danes licemerno obisk treh voditeljev označujejo za “zgodovinskega”. Da je to brezsramno s strani Dela (in nekaterih ostalih), je prepričan tudi voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič, ki je ob Delovem članku zapisal: “Ste napisali, da je zgodovinsko, ko je šel Janez Janša?”

 

Janšev obisk Kijeva je za razliko od nekaterih medijev pri nas dobil vse pohvale s strani ostalih, svetovnih medijev, ki so pisali o njegovem pogumu. Vsekakor njegovo dejanje ni ostalo neopaženo, Slovenija pa se je takrat povzpela precej višje po lestvici ugleda, česar niti Delo ne more zanikati.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine