1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Poglejte, koliko glasov so dobili največji poraženci letošnjih volitev

Piše: C. R.

Največji poraženci tokratnih državnozborskih volitev so zagotovo tako imenovana KUL opozicija, saj od njih pravzaprav ni ostalo praktično nič, oziroma zelo, zelo malo. A nekateri se še vedno šopirijo, kot bi bili pravcati zmagovalci.

Nekateri poslanci so si na aprilski volitvah naredili pravo sramoto.  Najprej poglejmo nekatere sramotne mariborske rezultate. Poslanec SD Franc Trček je v okraju Maribor 4 dobil komaj 610 glasov oziroma 6,91 odstotka glasov. Še slabše je šlo v istem okraju Andreju Rajhu, SAB, ki je prejel pičlih 325 glasov oziroma skromnih 3,68 odstotka glasov. Največja osmoljenka volitev pa je zagotovo Lidija Divjak Mirnik iz LMŠki je dobila sramotnih 377 glasov oziroma le 3,35 odstotka glasov, pred njo je bil v istem okraju celo Branislav Rajić iz SAB, ki je dobil 382 glasov oziroma 3,39 odstotka glasov.

Foto: STA

Sramotni pa so tudi glasovi prvakov nekaterih strank. V prvi vrsti je to Marjan Šarec in njegova LMŠ. Stranka, ki je na volitvah leta 2018 dosegla zavidljiv rezultat in dobila kar 112.250 glasov, je na letošnjih volitvah dosegla pravi polom. Letos so stranki LMŠ namenili volivci namenili le 43.885 glasov, kar je za kar 58.365 manj. Popolni poraz torej. Tudi prvaku stranke Šarcu ni bilo prizaneseno. V domačem Kamniku, kjer je celo županoval, je dosegel sramotni rezultat. Dobil je le 2.768 glasov, kar je precej manj pred štirimi leti. Premagala ga je celo dokaj neznana Nežka Poljanšek iz SDS za dobrih 1300 glasov. Šarec ni zmagal niti v lastnem naselju Šmarca.

Še huje se je zgodilo s predsednico stranke SAB Alenko Bratušek. Ta je kot po navadi kandidirala v volilni enoti Kranj. Na volitvah je dobila sramotnih 1.555 glasov, še posebej če upoštevamo dejstvo, da gre za predsednico stranke. Sicer pa se Bratuškova v državni zbor ni uvrstila niti leta 2018. Marko Bandelli je dobil še manj glasov kot Bratuškova in sicer 853 glasov oziroma 5,68 odstotka glasov.  Njihov generalni sekretar Jernej Pavlič je v skupno dveh volilnih okrajih 1060 glasov. Tudi Maša Kociper se v Ljubljani ni odrezala prav dobro. Dobila je le 542 glasov.

Poslanka SAB Maša Kociper. (Foto: STA)

Z rezultatom volitev nedvomno ne more biti zadovoljna niti stranka SD. Kot etablirana stranka je namreč dosegla le 6.69 odstotka glasov je stranke dosegla  na volitvah, Za njih je v celo državi glasovalo le 79.709 volivcev. Skoraj 10 tisoč glasov je Socialnim demokratom splavalo po vodi v primerjavi z volitvami pred štirimi leti. Poleg tega se v parlament ni uspelo uvrstiti nobenemu podpredsedniku stranke. Čeprav je Tanja Fajon predsednica stranke, še zdaleč ni dosegla največjega števila glasov. Dobila je le 1172 glasov, kar je le 8,74 odstotka glasov. Od parlamenta se na primer poslavljajo Matjaž Nemec, Dejan Židan, Franc Trček, Marko Koprivc (939 glasov). Če ne bi Jani Prednik dobil na Ravnah na Koroškem kar 2894 glasov, potem bi bila stranka še na slabšem. Danes pa se postavljajo v medijih, kot da so najmanj zmagovalci volitev.

Foto. STA

Tu pa je še vedno glasna Levica, ki je komajda prilezla v Državni zbor RS. Koordinator Levice Luka Mesec je osvojil največje število glasov in sicer 2.123. Po številu glasov mu je sledila Nataša Sukič z 1.573 glasovi. Eden najbolj radikalnih članov stranke Miha Kordiš je dosegel 938 glasov, Matej Tašner Vatovec 861 glasov. Sramoto pa si je tokrat nedvomno naredil Boštjan Koražija, ki je na Ptuju dobil pičlih 516 glasov.

Foto: STA

Vir: E-Maribor

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine