4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Poglejte kako so pod Šarčevo vlado na Ukomu delili denar: Nevladne organizacije so se ponovno mastile!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Direktor Urada za komuniciranje Uroš Urbanija je objavil pogodbe od 1. januarja 2019 do danes ter seznam študentov, ki so delali za Ukom. Med njimi so številne levičarske nevladne organizacije kot so Mirovni inštitut, Pekarna Magdalenske mreže, Danes je nov dan, medij STA ter agencija za merjenje javnega mnenja Ninamedia.

“Da ne bodo na Necenzurirano pobirali samo drobtinice, objavljamo vse … seznam pogodb s Pekarno, Danes je nov dan, Mirovni inštitut, Ninamedia, STA … Vse pogodbe so se sicer javno dostopne. Za začetek sicer pogodbe od 1. 1. 2019 do danes,” je včeraj v večernih urah naznanil direktor Urada za komuniciranje Uroš Urbanija.

Ker so v levih medijih poročali o nekaterih pogodbenikih, s katerimi poslovno sodeluje Ukom pod vodstvom Urbanije, je ta javno objavil vse sklenjene pogodbe od 1. januarja 2019, ko je Ukom vodila Šarčeva politična garnitura, do 28. februarja 2021. Kot je obljubil, je to šele začetek in bo sčasoma objavil tudi ostale. Objavljene pogodbe razkrivajo znane proračunske porabnike, od nevladnih organizacij, “neodvisnih” medijev, do posameznikov. Mnogo njih je tistih, na katere smo že večkrat opozarjali, da delujejo na ukaz, ko je potrebno nastopiti proti aktualni vladi, ki ne podpira parazitiranja na račun davkoplačevalcev. Denarna sled še dodatno potrjuje, zakaj se jim to početje splača.

To podpirajo davkoplačevalci
Med prejemniki v času leve Šarčeve vlade velja izpostaviti nevladne organizacije Mirovni inštitut, Pekarna Magdalenske mreže in Danes je nov dan. Mirovni inštitut je od Ukoma v letu 2019 prejel blizu 9 tisoč evrov, Pekarna magdalenske mreže 23 tisoč evrov, Danes je nov dan pa skoraj 6 tisoč evrov. Marsikdo bi morda pomislil, da ne gre za velike vsote, toda v zakup je potrebno vzeti, da to ni njihov edini vir prihodkov in da je podobnih “pipic” državnega denarja še več. Erar namreč razkriva, da z izjemo inštituta Danes je nov dan, ostali dve nevladni organizaciji črpata na milijone evrov.

Aktivnosti nevladne organizacije Danes je nov dan

V nadaljevanju objavljamo pogodbe od 1. januarja 2019 do 15. marca 2020, ko je prisegla nova vlada:

 

V nadaljevanju objavljamo tudi pogodbe, sklenjene od 15. marca 2020 pa do 28. februarja 2021:

Prikaz nasprotnih dejstev:

Pišem vam v povezavi s prispevkom z naslovom »Poglejte kako so pod Šarčevo vlado na Ukomu delili denar: Nevladne organizacije so se ponovno mastile!«, ki ste ga na portalu Demokracija.si objavili danes, 6. maja 2021.
V prispevku navajate: »Direktor Urada za komuniciranje Uroš Urbanija je objavil pogodbe od 1. januarja 2019 do danes ter seznam študentov, ki so delali za Ukom« in »Mirovni inštitut je od Ukoma v letu 2019 prejel blizu 9 tisoč evrov, Pekarna magdalenske mreže 23 tisoč evrov, Danes je nov dan pa skoraj 6 tisoč evrov«. Sporočamo vam, da sta obe trditvi (skupaj z nekaterimi drugimi, ki se pojavijo v prispevku) neresnični.
Ukom tako ni objavil dejanskih pogodb, ki jih je podpisal v navedenem časovnem obdobju, temveč je objavil le seznam pogodb Urada Vlade RS za komuniciranje s poslovnimi partnerji. Na slednjem so navedena zgolj imena organizacij, s katerimi so bile od 1. januarja 2019 do 28. februarja 2021 podpisane tovrstne pogodbe, skupaj s predvidenim datumom veljavnosti pogodbe in pa njenim predvidenim zneskom. Iz dokumenta pa ni mogoče sklepati ničesar o njihovi realizaciji.
Če bi pogodbe Ukom tudi zares objavil, bi lahko ugotovili, da vaša trditev, da je Danes je nov dan s tega naslova prejel skoraj 6 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, ne drži (na kar lažno namiguje tudi Ukom). Pogodba, ki smo jo z uradom sklenili dne 12. 3. 2020 za projekt “Odpiranje pogovora o lažnih in sovražnih novicah na Instagramu s spletnimi vplivneži” (pogodba št. 37/2020), je bila namreč prekinjena pred realizacijo, tako da Danes je nov dan s strani urada v tem obdobju ni prejel prav nič proračunskih sredstev. To lahko zelo hitro preverite tudi z aplikacijo Erar.
Skladno s 26. členom Zakona o medijih zahtevamo, da prispevek nemudoma ustrezno popravite, pri tem pa upoštevate vsa zgoraj navedena dejstva. Hkrati vas prosimo, da v prihodnje poskrbite za ustrezno preverjanje informacij, ki jih objavljate na svojem portalu, saj v nasprotnem primeru z neresničnimi trditvami škodujete ugledu oziroma dobremu imenu naše organizacije.

Nejc Horvat
Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine