3.5 C
Ljubljana
sobota, 3 decembra, 2022

Poglejte, kako slaba podjetnica je Nataša Pirc Musar, ki bi rada, da ji zaupamo najvišjo politično funkcijo

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Kot smo napovedali, se bomo lotili kratke analize poslovanja družbe, ki se danes imenuje Ruska dača, d.o.o., predvsem pa bomo pregledali stanje kapitala družbe, ki je pomemben pokazatelj finančne moči družbe. Zakaj je pomembno ravno poslovanje družbe Ruska dača, d.o.o.? To je namreč družba, ki predstavlja jedro poslovne hobotnice Nataše Pirc Musar.

Pri poslovanju družbe je vselej pomembno, da se kratkoročne naložbe pokrivajo s kratkoročnimi obveznostmi in dolgoročna sredstva z dolgoročnimi sredstvi. To je skoraj osnova pojetništva, ki vsekakor ne bi smela biti neznana dolgoletnemu direktorju družbe Alešu Musarju in prokuristki Victoriji Krivolutskayi. A kot smo že videli, pri družbah Nataše Pirc Musar ni bilo vedno tako. Tudi tokrat je razvidno, da je imela njena družba v letu 2016 kratkoročne finančne obveznosti, na drugi strani pa ni mogoče zaslediti toliko kratkoročnih sredstev. Gre seveda za neprimerno financiranje družbe, saj s kratkoročnimi sredstvi pokriva dolgoročne naložbe in sredstva. Kot izhaja iz balance stanj, ima družba konec leta 2016 tudi opredmetena osnovna sredstva 195.194 evrov. Kaj to je, ni mogoče razbrati. A kakorkoli, gre za dolgoročna sredstva, ki so v družbi Ruska dača, d.o.o. v večini financirana s kratkoročnimi finančnimi obveznostmi.

V prvih dveh tabelah je predstavljena stran obveznosti družbe, najprej v letih 2014 do 2017 in nato v letih 2018 do 2021. Iz obeh razberemo, da je družba, dokler se je ukvarjala s prodaja športne bowling opreme in še s kakšno drugo manjšo storitvijo, pridelala povprečno letno 10 tisoč evrov dobička. Ta se kaže v podatku kot čisti poslovni izid v poslovnem letu. Ni veliko, a vseeno je družba izplačevala plačo Victoriji Krivolutskayi in še nekaj malega je ostalo za lastnika. Tako se je do leta 2016 nabralo za 54.409 evrov akumuliranega dobička. Sicer je možno, da si je Nataša Pirc Musar v prejšnjih letih izplačevala dobiček, a malo verjetno.

Vir: Kapital 2014–2017

Kapital 2018–2021

Torej družba Nataše Pirc Musar ni ne poslovno ne drugače zgodba o uspehu. Kljub temu se je Pirc Musarjeva – verjetno družno s soprogom in prijateljico Krivolutskayo odločila, da k ne ravno uspešni družbi pripoji še projektno družbo Ruska dača, d.o.o. Smotrnost te odločitve je mogoče videti v izkazih družbe, saj je v letu 2021 znašala 350 tisoč evrov. To pa je že resnično velika izguba. In to je posledica smelih odločitev prej omenjenih oseb. Ne pozabimo, tudi Krivolutskaya zaseda še kar nekaj pomembnih položajev v družbah Nataše Pirc Musar, tudi takšnih, ki naj bi terjali poznavanje ekonomije. O tem več v prihodnje. Kot smo že zapisali v prejšnjem prispevku, se vse vratolomnosti okoli podjetij, ki so se in se še imenujeno Ruska dača, d.o.o., v nobenem primeru niso izplačale.

Predvsem pa je mogoče zaslediti, da veriga transakcij poskuša zakriti neke sledi, neodgovorjeno ostaja, katere.  Je pa tudi očitno, da se prepletanja med družbami dogajajo mnogo širše. Podjetje Ruska dača, d.o.o. je imelo v letu 2012 terjatve do S.T. Hammer d.o.o. Le kaj bi lahko Ruska dača, d.o.o. izvedla za S.T. Hammer d.o.o. konec leta 2012, da bi izdala na isti dan dva računa v skupni višini 8.400 evrov, kar je približno 7 odstotkov celoletnega prometa Ruske dače, d.o.o.? Ob tem je še treba vedeti, da je direktor obeh Aleš Musar – je pa možno, da je bila za posel odgovorna Victoria Krivolutskaya. V vsakem primeru nenavadno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine