31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Poglejte, kako se KUL bori proti COVID-19: Bratuškovi so se v napadih na vlado glede pogoja PCT pridružili še stranki SD in LMŠ

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Tako stranka SD podpira boj proti covidu-19. Lani proti maskam v šoli, letos proti cepljenju,” je novo nagajanje predstavnikov tranzicijske opozicije, ki se tokrat nanaša na obvezno cepljenje zaposlenih v državni upravi, zapisal premier Janez Janša. Novi vladni ukrepi sicer že beležijo obetavne rezultate, kar razumljivo skrbi nasprotnike koalicije, in sicer zaradi njene (potencialno) “preveč” pozitivne podobe v javnosti. Spomnimo: bližajo se državnozborske volitve, zato tudi življenje obolelih ni več sveto. Po drugi strani pa v SD-ju vladi očitajo, da je kriva za smrti in po ljubljanskem Tivoliju nameščajo zastavice v spomin na žrtve covida-19 (letos pred poletjem). Dvoličnost. 

Poslanec stranke SD Dejan Židan je zapisal: OBVEZNO CEPLJENJE ZA DRŽAVNO UPRAVO JE NEUSTREZEN UKREP! V bistvu je vsaj zame to najbolj grozljiv vladni ukrep do sedaj. Sam tako nasprotujem obveznemu cepljenju in zagovarjam brezplačno testiranje. Stranka SD.” Razumljivo je, da se zdi predstavniku leve opozicije vladni ukrep “grozljiv”, ker je uspešen. Do 4. septembra je bilo namreč v Sloveniji cepljenih že milijon oseb z enim odmerkom cepiva proti covidu-19.

Prav tako je predvčerajšnjim državni sekretar Jelko Kacin izpostavil, da je bilo še konec avgusta cepljenih po 20 tisoč oseb na teden, medtem ko se je že v začetku septembra situacija korenito spremenila, saj se je na teden cepilo med 30 in 35 tisoč oseb. Povpraševanje po cepivu se je močno povečalo, zlasti znamke Janssen (Johnson & Johnson), ker je potreben le en odmerek. Obenem Židanovo nerganje spominja na cepetanje permisivno vzgojenega učenca v razredu, ki gleda le na svoje pravice in mu ni mar za blagor celotnega razreda.

Covidni sledilnik, sveži podatki (Foto: posnetek zaslona)
Za boljšo ponazoritev lahko navedemo še en primer: tudi v cestnem prometu ne šteje zgolj pravica posameznika do vožnje, ampak je ključna odgovornost do soudeležencev, zlasti do njihovega zdravja in življenja. Ob tem ne gre pozabiti dejstva, da število novih primerov okužb strmo narašča in da je prav precepljenost prebivalstva ključni ukrep, s katerim je mogoče najučinkoviteje zajeziti število novih primerov in težjih obolenj zaradi covida-19 ter smrti. Sicer pa Židanovo nasprotovanje trenutnim vladnim ukrepom za zajezitev covida-19 ni prvo tovrstno nasprotovanje njegove stranke.

Ne moremo razmišljati zgolj o pravicah posameznika, marveč o zdravju celotne družbe
Spomnimo, da so v SD zagovarjali šole brez zaščitnih mask. Podobne neodgovorne pozive opažamo še v LMŠ, njihova poslanka Tina Heferle je na spletni strani stranke zapisala: “Nisem in ne bom spodbujala k cepljenju, ker menim, da je to stvar vsakega posameznika. Vendarle gre za poseg v človekovo telo in njegovo integriteto, o čemer bi moral vedno in izključno odločati le vsak sam. Že več kot leto dni pa zagovarjam to, da v imenu in na račun epidemije covid, ki jo, mimogrede,  trenutno sploh nimamo razglašene, si vladajoča garnitura pač ne sme in ne more vsega privoščiti. Nesmisli, diskriminacija in anomalije vladnega odloka o PCT-pogoju so preveč očitni, da bi človek ob tem lahko zamižal na eno oko.

SD je promovirala “šolo brez mask”. (Vir: Twitter)

 “Naj bom jasna; ne pravim, da ne rabimo nobenih ukrepov, pravim pa, da rabimo učinkovite, življenjske in pravične ukrepe, ki med našimi državljani ne bodo ustvarjali diskriminacije.” Na Twitterju pa je še dodala: “Menim, da morajo k cepljenju spodbujati zdravniki, epidemiologi in zdravstveni delavci, ki imajo znanje, strokovne argumente, zakaj se cepiti, jaz kot poslanka tega znanja nimam.” 

“Sem cepljena, a ne zato, ker bi me nagovoril kdo od poslancev, cepila sem se, ker zaupam zdravstveni stroki.” Heferletova pozablja, da je pomembna tudi celotna skupnost in ne zgolj posameznik. Cepljenje spodbujajo strokovnjaki že ves čas, vlada pa mora posamezne odločitve sprejemati v sodelovanju s stroko, kar se prav tako že ves čas dogaja. Nekdo mora koordinirati različna področja stroke in podajati končne odločitve. In za to je odgovorna prav politika.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine