11.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

Poglejte, kako komunicirajo vladni funkcionarji – Han pravi eno, Golob drugo, Golobov kabinet tretje

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

Sloveniji je premier zagrozil z energetskim lockdownom za podjetja. Pričakovano je bilo, da bo prav to tema nadaljnjih razprav, saj bi po mnenju strokovnjakov to močno ogrozilo slovensko gospodarstvo. V resnici pa je težko razbrati, kaj se bo pravzaprav zgodilo, ko pa je že samo vladna komunikacija nerazumljiva in neusklajena, saj vsak trdi drugače, iz vladnega kabineta pa so za Slovenske novice sporočili celo, da o “zaprtju podjetij čez zimo nimajo nobenih informacij”. Če so načrti vlade za reševanje težav taki, kot njihova komunikacija “nerazumljiva in popolnoma neusklajena”, potem niti ne čudi, da od dneva prihoda nove oblasti poslušamo samo o “vladnih zdrsih”, takih in drugačnih.

Komunikacija, da te kap. Gospodarski minister Matjaž Han govori eno, premier Robert Golob drugo, vladni kabinet tretje. Komunikacijska neusklajenost znotraj vlade je neverjetna, kar je tudi za našo politiko čisti precedens. O tem pa osrednji mediji zdaj molčijo za razliko od poročanja o vladni komunikaciji v času Janševe vlade, kjer je bila vladna komunikacija tema razprave v skoraj vsaki oddaji. Tudi če je kdo namesto rodilnika uporabil tožilnik, so se v to spustili kot besni biki v rdečo cunjo.

Da je odločno reševanje težav nekaj, s čimer se vlada nikakor ne zna spoprijeti, je postalo jasno. Različni zdrsi iz preteklosti vse od pomanjkanja goriva na bencinskih črpalkah, ki so posledično obstale in zastale, do reševanja prehranske blaginje z odkupom pšenice, do katerega ni prišlo, nesmiselnosti slovenske košarice, do tega, da je premier brez premisleka izjavil stavek v smislu “ni dobro imeti preveč denarja, ker ga potem zapravljamo za neumnosti”.  Vse to ima svojo rdečo nit, ko dodamo še naslednje različne in neusklajene trditve Goloba, Hana in vladnega kabineta o enaki zadevi. Komunikacija očitno ni vladna vrlina, temu primerno pa je postavil vprašanje na Twitterju eden od uporabnikov, ki je zapisal: “Ali g. PV sploh kdaj prej pomisli, preden kaj blekne?”

Popolnoma neusklajena komunikacija

Golob je namreč napovedal zaprtje nekaterih podjetij v avtomobilski panogi: “Smiselno je, da se ustavijo na začetku leta, pozimi, da takrat privarčujemo njihovo energijo in jih potem zaženemo marca in aprila, ko bo zima mimo!“

“Težko je špekulirati, katera podjetja so to,”  je povedal gospodarski minister Marjaž Han za N1. “Če bomo ustavili steklarne, ne bo embalaže za proizvodnjo prehranskih izdelkov. Če bomo ustavili papirnice in kartonažo, tudi ne bo embalaže. Govoriti, da bi se neko podjetje kar ustavilo, bo zelo težko.”

“Nimamo informacij, da bi bilo predvideno kakšno zaprtje podjetij čez zimo,” pa so po poročanju Slovenskih novic sporočili iz vladnega kabineta.

Komunikacija ni vrlina aktualne vlade, temu smo bili večkrat priča

Da Robert Golob ni ravno mojster politične retorike, je dokazal že pred volitvami, ko je včasih dal kakšno izjavo, ki bi za kandidata brez podpore globoke države pomenila takojšnji konec politične kariere. Golob je tako govoril o samoupravljanju podjetij, samoomejevanju pri mesnih jedeh, o tem, kako denar, če ga imamo preveč, zapravljamo za neumnosti, javno je priznal tudi, da bo znižal plače. Nekako se je videlo, da politične obrti ni vešč. Nato je prišel 1. junij in prišli so na Gregorčičevo ter začeli “komunicirati”. Že prvih nekaj dni se je Golob pokazal kot strog vodja – Matjažu Hanu kot šolarčku ni pustil odgovarjati na novinarska vprašanja, čeprav je bil eden izmed treh sopredlagateljev.

 

Česa takšnega si Janševa vlada nikoli ni dovolila, ne glede na to, da so ji očitali, kako cenzurira lastne ministre in novinarje. Golob jih je res. Ne le ministra. Tudi novinarje – tako on kot njegov minister za zdravje sta večkrat prav oholo povedala, da vsa vprašanja niso na dnevnem redu.  Vladna strategija komuniciranja z javnostjo je že povzročila kolaps prostega trga, kar smo videli v primeru sporočanja draženja goriv in odkupa žita od kmetov. To je odmevali tudi v tujini, da pa do novinarjev njihova komunikacija ni nič boljša, je potrdili izsek komunikacije v oddaji Arena, kjer premier novinarko STA nespoštljivo in zaničljivo utiša.

 

Prejšnja Janševa vlada se je nenehno otepala neutemeljenih očitkov medijev o slabi komunikaciji in nekakšni namišljeni avtoritarnosti predsednika vlade Janeza Janše. Toda premier Robert Golob se je doslej izkazal za pravega grobijana, mediji pa molčijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine