2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Poglej, no, čudo čudno, koalicija je izumila časovni stroj: Šarec in Levica Slovenijo v hipu vrnila 70 let v preteklost!

Sprejemanju protiustavnih zakonov kar ni videti konca. Danes je Marjanu Šarcu in Levici Slovenijo v hipu uspelo vrniti sedem desetletij nazaj; v čas, ko je komunistična oblast začela z administrativnim določanjem cen storitev in blaga.

Poslanci državnega zbora so danes z 48 glasovi za in 31 proti podprli novelo zakona o nepremičninskem posredovanju. Z novelo se administrativno ureja plačilo za nepremičninsko posredovanje, kar je neposredno kršenje svobodne gospodarske pobude, na kar so opozarjali poslanci SDS, NSi in SNS.

Kaj bo sledilo temu? Omejitev in določanje najvišjih cen hrane, pijače in drugega blaga? Sicer za vladajočo koalicijo, ki jo očitno vodi nadkoalicijska stranka Levica, ni nič čudnega, da se spogleduje s socialističnimi ukrepi, ki so se v teh krajih začeli izvajati po 2. svetovni vojni, ko so oblast prevzeli komunisti in razvoj Slovenije zapečatili za več desetletij.  Poglejmo si nekaj primerov, kako je to izgledalo.

Marca 1946 je denimo vlada takratne LRS določila ceno testenin. Kdor eden ni upošteval, je tvegal, da bo obsojen »nepodustne špekulacije« ali celo »gospodarske sabotaže«.

Določitev cen trestenin leta 1946. (Slika: PrintScreen/Sistory)

Mesec prej so določili ceno jajc. Najvišja cena za eno jajce pri rejcu je bila določena pri treh dinarjih, v trgovini pa pri štirih dinarjih. Če bi kdo prekoračil te cene, bi storil kaznivo dejanje.

Določitev cen jajc leta 1946. (Slika: PrintScreen/Sistory)

Socialistična država je natančno določila cenik dimnikarskih storitev, ….

Cene dimnikarskih storitev v letu 1954. (Slika: PrintScreen/Sistory)

… koliko mleka mora kmet od ene krave dati državi, ….

Določitev, koliko mleka mora kmet oddati državi. (Slika: PrintScreen/Sistory)

… kakšna je najvišja cena svinjskega mesa, ….

Določitev cen svinjskega mesa leta 1946. (Slika: PrintScreen/Sistory)

…. ali koliko kolikšna je cena sob v hotelih. To so določali “strokovnjaki” v okrajnih ljudskih odborih.

Določenje cen sob v hotelih. (Slika: PrintScreen/Sistory)

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine