7.7 C
Ljubljana
sobota, 2 marca, 2024

Podpisniki referenduma o vodah zavedeni s strani politike: Svoj podpis so oddali proti dodatni zaščiti pitne vode!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Na Ministrstvu za okolje in prostor obžalujejo, da so bili podpisniki referenduma, ki so želeli zaščititi pitno vodo, zavedeni. Dejstvo je, da so se aktivnosti v povezavi z Zakonom o vodah, katerega namen je zaščita voda in protipoplavna varnost, spolitizirale in da žal ne gre več niti za strokovno vprašanje niti za aktivnosti civilne družbe. Neposredno aktiviranje strank opozicije (kot sledi iz poziva SD v nadaljevanju) pri zbiranju podpisov kaže na to, da sta se zakon in pitna voda zlorabila v politično agitiranje.

Gibanje Za pitno vodo je v Državni Zbor RS po lastnih navedbah prineslo skoraj 50 tisoč overjenih podpisov volivcev pod zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vodah. V odzivu za javnost so svoje mnenje podali na Ministrstvu za okolje in prostor, kjer obžalujejo, da so bili podpisniki “žal zavedeni s strani predlagateljev referenduma.” Svojega podpisa tako niso oddali za zaščito pitne vode, kot so jih prepričevali predlagatelji referenduma, ampak proti dodatni zaščiti pitne vode, proti večji poplavni varnosti in proti zaostrovanju pogojev za gradnjo na območju priobalnega pasu.

Novi zakon o vodah, ki ga rušijo predlagatelji referenduma, namreč omogoča večjo poplavno varnost, saj prinaša dodatna finančna sredstva za vzdrževanje vodotokov in zagotavljanje poplavne varnosti velikemu številu državljank in državljanov.

Z novim zakonom o vodah je pitna voda še dodatno zaščitena, saj se zaostrujejo pogoji za gradnjo na priobalnih zemljiščih. Industrijskih objektov na tem območju ne bo več mogoče graditi, pa tudi vsi ostali posegi na priobalnem pasu bodo pod strožjim nadzorom. V primeru negativnih vplivov na vode in okolje omenjeni posegi ne bodo možni.

Z novim zakonom je onemogočena privatizacija vode. Vodni viri bodo zaščiteni še bolj, kot doslej. Novi zakon o vodah namreč prepoveduje gradnjo zasebnih objektov na priobalnih zemljiščih.

Slovenske reke, jezera in morje bodo z novim zakonom o vodah dodatno zaščiteni, občinam pa bo olajšan dostop za vzdrževanje in urejanje vodotokov oz. priobalnih zemljišč ter postavitev nujno potrebne javne infrastrukture.

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine