23.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Podobno barvo kot pred ministrstvo za kulturo vrgli še v steno pred hišo ministra Simonitija

“Pravkar so podobno barvo kot pred @mk_gov_si vrgli še v steno pred hišo ministra dr. Simonitija. Situacija je resna. Ponavlja se leto 2012, ko so podivjane tolpe hodile ljudem na dom. @policija_si  zaščitite legitimno izvoljenene voditelje! Usoda vladavine prava je v vaših rokah,” je zapisač na Twittterju Mitja Iršič. 

Poročali smo, da so neznanci so ponoči umazali pročelje ministrstva za kulturo. Ministrstvo je zjutraj objavilo več fotografij, ki prikazujejo črne madeže na fasadi. Posnetkom so v objavi na Twitterju dodali zapis, da je nastalo za več tisoč evrov škode. Kot so dodali, je poškodovanje fasade eden v nizu napadov na ministrstvo in uslužbence v zadnjem času.

 

Kot so objavili na Twitterju, so “ponoči neznanci davkoplačevalcem povzročili več tisoč evrov škode s popolnim uničenjem fasade. Eden izmed vrste napadov na ministrstvo in uslužbence, ki si sledijo iz tedna v teden”.

 
Miro Petek je ob tem tvitnil: Včeraj popoldan so na ministrstvo poslali napoved nočne akcije. Barbari. Več za sanacijo fasade, manj za kulturo.

 
 

Tviteraš (ℝ????? ???? @mgajver) pa je mazaško razgrajanje primerjal z napasi na Narodni dom v Trstu: “Pred 100 leti, 13. julija 1920 so italijanske fašistične in nacionalistične skupine napadle in požgale Narodni dom v Trstu. Danes popolnoma uničili fasado @mk_gov_si . Kdo je zdaj fašist ???????”

 

V kasnejšem sporočilu za javnost pa so zapisali, da gre za nov primer nedopustnega vandalizma in uničevanja javne infrastrukture, ki je odraz nekega širšega stanja v državi. “Uslužbenci ministrstva so pod velikim pritiskom, do te mere, da jih je strah hoditi v službo. Ministrstvo odločno zavrača takšno zavržno stopnjevanje pritiska. V demokratični državi, kjer velja vladavina prava, za takšne ekscese ni prostora. Policijo pozivamo, da storilce, ki so vsak teden bolj drzni, čim prej izsledi, preden se ne zgodi še kaj hujšega,” so dodali.

Policija se je na primer že odzvala. Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 potrdil, da so neznane osebe z baloni s črno barvo poškodovale zgradbo ministrstva. Kriminalisti nadaljujejo preiskavo, ko bo ta končana, pa bodo po njegovih besedah obvestili državno tožilstvo, policijska uprava pa tudi medije.

Celotno sporočilo za javnost s strani MK

“Pred stavbo Ministrstva za kulturo se že od poletja vrstijo tovrstne »akcije«, pod katero se po navadi podpiše aktiv delavk in delavcev v kulturi. Najbolj razvpita je bila akcija, kjer so z okrvavljenimi stoli in mizami, na katerih so bila imena ministra in sodelavcev, na grafičen način grozili s pokolom. Včeraj so neznanci polepili stekla ministrstva z letaki, na katerih je bila glava Zlatana Čordića, čez njegova usta pa napisana imena javnih uslužbencev, zaposlenih na ministrstvu. Prav tako je gospod Zlatan Čordić pred dnevi prišel na ministrstvo, vpil in grozil javni uslužbenki, ji govoril, da jo snema in celo da dela za obveščevalno službo. Uslužbenko je strah za življenje in je gospoda Čordića prijavila na policijo.

Pri zadnjem nekulturnem skrunjenju pročelja stavbe ministrstva menimo, da gre za nov primer nedopustnega vandalizma in uničevanja javne infrastrukture, ki je odraz nekega širšega stanja v naši državi. Uslužbenci ministrstva so pod velikim pritiskom, do te mere, da jih je strah hoditi v službo. Ministrstvo odločno zavrača takšno zavržno stopnjevanje pritiska. V demokratični državi, kjer velja vladavina prava, za takšne ekscese ni prostora. Policijo pozivamo, da storilce, ki so vsak teden bolj drzni, čimprej izsledi, preden se ne zgodi še kaj hujšega.”  

Zadnje novice

Sorodne vsebine