13.5 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

Podmladek SDS je zaradi nezakonitega financiranja iz tujine zoper Inštitut 8. marec podal prijavo na računsko sodišče in policijo

Piše: C. R., Nova24tv.si, STA

Podmladek SDS je na pristojne organe podal prijavo zoper Inštitut 8. marec. Očitajo jim kršenje pravil referendumske kampanje o zakonu o vodah, saj so od tuje fundacije Guerrilla Foundation prejeli 30.000 evrov.

V podmladku SDS, Slovenski demokratski mladini (SDM), so povedali, da je Inštitut 8. marec kot organizator volilne kampanje pred referendumom o zakonu o vodah leta 2021 kršil referendumsko zakonodajo.

Očitajo jim nezakonito financiranje iz tujine, saj da so od fundacije Guerrila Foundation prejeli finančna sredstva v višini 30.000 evrov in jih nakazali na transakcijski račun za volilno kampanjo. Skladno z zakonom o volilni in referendumski kampanji je namreč prepovedano pridobivanje sredstev za volilno kampanjo od tujih fizičnih in pravnih oseb. Zato so v SDM na pristojne organe, policijo in računsko sodišče, podali prijavo zoper inštitut, je na današnji novinarski konferenci sporočil podpredsednik SDM Nejc Brence.

Današnjo novinarsko konferenco, so v SDM-ju torej namenili predvsem Inštitutu 8. marec, so poročali na portalu Nova24tv. Šlo je za pojasnilo glede prijave Inštituta ustreznim inštitucijam za uvedbo preiskave glede spornega financiranja kampanj. Ugotovljeno je bilo, da so bile predvolilne in predreferendumske kampanje Inštituta nezakonito financirane iz tujine. Na novinarski konferenci je podpredsednik SDM Nejc Brence uvodoma izpostavil zlorabo volilne zakonodaje v času pred državnozborskimi volitvami, ko se je približno sto organizacij povezalo v iniciativo Glas ljudstva in opravilo negativno kampanjo proti tedanji vladi premierja Janeza Janše, v prid sedanji vladni koaliciji pod vodstvom Roberta Goloba. Ob tem je navedel izjemno pomemben podatek, ki se nanaša na davkoplačevalce – da je bilo okoli sto organizacijam v zadnjih letih (na podlagi Erarja), izplačanih 140 milijonov evrov.

Nejc Brence (podpredsednik SDM) je predstavil stališče Slovenske demokratske mladine za uvedbo preiskave zoper nevladno organizacijo Inštitut 8. marec.

Brence: “In to, da se je opravljalo kampanjo proti Janševi vladi, niso moje besede, ampak besede Tee Jarc, ene izmed vidnejših pobudnic te iniciative.” Jarčeva je sama dejala, da so “spodbujali ljudi, da premagajo prejšnjo oblast” in to ne zgolj aprila 2022, ampak trikrat oziroma vsakokrat, ko je to potrebno. Brence je spomnil, da za dotično kampanjo že “prihajajo nagrade”, odkar je aktualna vlada nastopila (1. junij 2022 – 17. marec 2023). V navedenem obdobju je bilo na račun spornih organizacij nakazanih 9,3 milijona evrov. Številni vidnejši predstavniki organizacij pa so prejeli tudi razne funkcije ali celo službe v javni upravi. “Vse to se dogaja v časih, ko vlada pravi, da ni denarja za upokojence, za mlade, študente, dijake, gasilce, medicinske sestre.

“Ko pa pogledamo številke, pa ugotovimo, da denar je, a so prioritete nekje drugje,” je glede financiranja provladnih NVO-jev dejal Brence. Za vlado so pomembnejše organizacije kot je Slovenska filantropija, Zavod Maska Ljubljana itd. Iz druge najbolj financirane organizacije – Slovenske filantropije, prihaja tudi sedanja poslanka, ki je bila pred nastopom mandata v organizaciji direktorica … “Po našem mnenju gre za načrtno zlorabo davkoplačevalskih sredstev, za posredno financiranje politične kampanje s strani nekaterih nevladnih organizacij, ki to sploh niso, glede na to, da so bile te organizacije pred začetkom te vlade kot nekakšne protivladne organizacije, danes pa se pojavljajo v krogu provladnih organizacij,” je prepričan Brence.

Sredstva za referendumsko kampanjo so prišla iz tujine, kar je nezakonito!
“So se pa podobne in konkretne zlorabe pojavljale že pred parlamentarnimi volitvami. Najbolj viden primer je bila kampanja Inštituta 8. marec v primeru Zakona o vodah. Sum kršenja referendumske kampanje, smo danes naznanili na Računsko sodišče ter policijo, kajti menimo, da je bila kampanja nezakonito financirana iz tujine. Pristojne organe smo pozvali, da v skladu s svojimi pristojnostmi nemudoma uvedejo preiskavo zoper Inštitut …” Ob tem so po Brencetovih besedah izpostavili tri ključne točke. Prva je ta, da je Inštitut 8. marec leta 2021 prejel 30 tisočakov od nemške fundacije Guerrilla Foundation. Gre za organizacijo, ki s finančnimi sredstvi spodbuja skrajno leve aktiviste, organizacije in akcije.

Dotična organizacija ima sedež v Nemčiji, v Sloveniji pa ni podružnice. Denar je torej prišel iz tujine. Organizacija je po svetu sicer organizirala že več akcij. Ena vidnih je bila ta, da so aktivisti rdečo barvo (simbol krvi) metali v različne državne inštitucije in kulturne spomenike. Povzročena je bila večmilijonska škoda. Brence: “Očitno so se v Inštitutu 8. marec prepoznali v tej skrajno levi fundaciji, da so tam črpali sredstva.” Druga točka pa govori o tem, da se je Inštitut na razpis prijavil z namero izvajanja kampanj, kar je jasno razvidno na spletni strani Guerrilla Foundation. Med upravnimi projekti je prav tako naveden tudi Zakon o vodah. Na strani so navedene podrobnosti izvedbe kampanje. Jasno je navedeno, da je bila kampanja financirana iz tujine. Več tukaj.

V SDM so danes izrazili pričakovanje, da bo primer raziskan “po predvidenih postopkih in vsaj tako, kot bi preiskovali SDS v vseh teh volilnih kampanjah, torej za vsak cent, za vsak korak, tako, kot je tudi pravilno”.

Brence je danes uperil puščico kritike v več nevladnih organizacij, ki da so v času pred državnozborskimi volitvami leta 2022 opravile negativno kampanjo proti tedanji vladi pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše in v prid sedanji koaliciji. Ob tem je nevladnim organizacijam očital še, da so bile že deležne nagrad aktualne vlade pod vodstvom premierja Roberta Goloba in so skupno prejele več kot devet milijonov evrov iz državnega proračuna. “Vse to se dogaja v časih, ko vlada pravi, da ni denarja za upokojence, za mlade, študente, dijake in gasilce, medicinske sestre, pa potem, ko pogledamo te številke, ugotovimo, da denar je, ampak so vladne prioritete nekje drugje,” je še dejal Brence.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine