11.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 maja, 2022

Podlo! Po svojem obisku v Moskvi tožilec Šketa v Bruslju z lažmi poskuša doseči odvzem evropskim sredstev!

Piše: Peter Truden 

Po svojem škandaloznem obisku v Moskvi ravno v času velikih napetosti, ki bi kažejo na možnost ruske invazije v Ukrajino, Drago Šketa nadaljuje s svojim sramotnim početjem. Tokrat z obiskom Evropskega javnega tožilstva v Luksemburgu, kjer je z očitnimi lažmi zavedel evropske tožilce glede dogajanja v Sloveniji, kar bi lahko za našo državo imelo zelo hude posledice.

Evropska generalna tožilka Laura Kövesi je namreč generalnega tožilca Republike Slovenije Draga Šketo povabila v osrednji urad Evropskega javnega tožilstva v Luksemburgu, da se bolje seznani z operativnimi dejavnostmi Evropskega javnega tožilstva in podporo, ki jo zagotavlja evropskim delegiranim tožilcem. Ta obisk je potekal danes v okviru izjemno zaskrbljujočih novinarskih poročil o dogajanju, ki bi lahko vplivalo na učinkovito delovanje Evropskega javnega tožilstva v Sloveniji, so sporočili iz Luksemburga.

Ob tem izstopa tisti del poročila o srečanju, ki govori o stališču evropske tožilke, češ da sedanji razvoj dogodkov priča o jasni in vztrajni nameri za oviranje učinkovitosti kazenskega pregona primerov goljufij v Sloveniji, vključno z davčnimi goljufijami, davčnimi utajami in korupcijo. To seveda leti na sedanjo vlado in koalicijo, ki naj bi – očitno je urad evropskega generalnega tožilca to sklepal po izjavah Draga Škete – zabodla nož v hrbet evropskim tožilcem. Kar je seveda nonsens in očitno tudi maščevanje Škete zaradi kritik, ki jih je doživel zaradi obiska v Moskvi.

Za kaj gre? Šketa skuša problematizirati nedavno predlagane spremembe kazenskopravnih predpisov o zastaranju, kar trenutno obravnava Državni zbor RS. Če bi bila sprememba sprejeta, kot je predlagano, bi imeli tožilci za veliko večino kaznivih dejanj, ki so v pristojnosti Evropskega javnega tožilstva, drastično manj časa za preiskavo, zato je ne bi mogli pravilno opraviti v vseh primerih. V praksi bi to po sedanjem kazensko procesnem okviru predstavljalo dejansko amnestijo za številne primere goljufij proti proračunu EU v Sloveniji. Evropski glavni tožilec je tudi z veliko zaskrbljenostjo opozoril, da bi taka sprememba negativno vplivala na preiskave in pregon, ki se začnejo v drugih državah članicah, ki sodelujejo v EJT, po katerih bi bilo treba ukrepe pomoči izvajati v Sloveniji.

A za kaj v resnici gre? Predvsem za to, da je takšno skrajšanje rokov predlagala Jelinčičeva SNS. Tega predloga pa koalicija ni sprejela in je to že sporočila, zato sprememba ne bo sprejeta. Šketa pa je to dezinformacijo – o stališču koalicije glede skrajšanja roka je bil že obveščen – očitno uspešno »prodal« v Luksemburgu. In kakšna je posledica te nacionalne izdaje? Predvsem ta, da evropska tožilka od Evropske komisije terja, da Sloveniji zamrzne evropska sredstva.

Skratka, še ena velika laž in poskus sramotenja lastne države s strani generalnega državnega tožilca. Tanji Fajon, ki je to že poskušala, se  očitno smeji.

Prikaz nasprotnih dejstev:

V članku z naslovom: Podlo! Po svojem obisku v Moskvi tožilec Šketa v Bruslju z lažmi poskuša doseči odvzem evropskih sredstev!,  ste že v naslovu zapisali informaciji, ki ne držita. Generalni državni tožilec ni o ničemer lagal, niti ni poskušal doseči odvzema evropskih sredstev, kot ste zapisali.

Kot smo obvestili javnost takoj po srečanju generalnega državnega tožilca z evropsko glavno tožilko, se je generalni državni tožilec med delovnim sestankom seznanil z operativnimi dejavnostmi EJT in s podporo, ki jo le ta zagotavlja evropskim delegiranim tožilcem. Poleg razprave o proračunskih omejitvah in razprave o začasnih ustavitvah imenovanj državnih tožilcev v Sloveniji, so evropsko glavno tožilko in njena namestnika zanimale tudi možne posledice nedavnih predlogov sprememb kazenskopravnih predpisov o zastaranju kazenskih postopkov, ki bi – če bi bile sprejete – vplivale tudi na delo Evropskega javnega tožilstva.

Poudarjamo, da je generalni državni tožilec glavno evropsko tožilko seznanil s strokovnimi dejstvi v primeru, če bi bile spremembe sprejete.

Ker gre za zavajanje javnosti z neresnicami in za navedbe, ki so do generalnega državnega tožilca RS skrajno žaljive, škodujejo njegovemu dobremu imenu ter ugledu državnega tožilstva, vas vljudno prosim, da popravek objavite v taki obliki, da bo imela njegova objava enako vrednost kot prispevek, na katerega se popravek nanaša, ter skladno z ostalimi določbami 27. člena Zakona o medijih.

Erika Repovž

Svetovalka za odnose z javnostmi

Vrhovno državno tožilstvo RS

Sorodne vsebine