24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Podlo: Ne samo z lažnih Twitter profilov, svojo propagando v SAB širijo tudi preko računa pokojnega poslanca Kramarja!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Po tem, ko so mediji včeraj iz tega, da ima poslanka Alenka Jeraj dva Twitter profila naredili osrednjo novico, se danes na levi strani družabnih omrežij razkrivajo precej bolj zaskrbljujoče poteze. V kleti stranke SAB naj ne bi namreč zgolj ustvarjali lažne profile, pač pa tudi kaže, da za širjenje svojih laži zlorabljajo profile pokojnih kolegov. Poslanec Franc Kramar je namreč tvitnil še po svoji smrti. Požareport meni, da za vsem skupaj stojita Alenka Bratušek, ki je poslanski položaj podedovala za Kramarjem, in  njen strankarski kolega Jernej Pavlič.

Včeraj je po mnenju osrednjih medijev na Twitterju prišlo prišlo do incidenta, še več, do afere. Poslanka SDS Alenka Jeraj je namreč začela svoj tvit pisati s svojega privatnega profila, ki ne razkriva njene identite, nadaljevala pa ga je s svojega uradnega profila. Tako je razkrila, da je lastnica dveh profilov, kar seveda ni nič nenavadnega niti spornega. Je zapisala kaj žaljivega, da se je o vsem skupaj poročalo tudi v medijih? Sploh ne, Jerajeva je zgolj opisovala dogajanje s smučanja na Rogli. “Pripetljaj poslanke, ki je nespretno razkrila, da ima na Twitterju več profilov, je strašno koristen indic, ki povezuje nekaj do zdaj ne povsem jasnih elementov spletnega delovanja vladajoče stranke,” je za 24ur.com povedal “internetni veteran” Vuk Ćosić ter povsem zgrešeno pojasnil, da je beseda (spletni) trol izraz iz psihologije za osebe, ki imajo mračno tetrado značajskih lastnosti – sadizem, makiavelizem, narcizem in psihopatijo. V resnici je namreč opisal osebnost malignega narcisa, ne pa internetnega trola. No, danes je “astroturfing” dobil povsem nove razsežnosti. Požareport je namreč razkril kako je štab Alenke Bratušek astroturfingiral novinarja Bojana Požarja in pri tem celo zlorabil profil pokojnega poslanca Franca Kramarja. Poleg tega pa se je izkazalo, da prek lažnega Twitter profila Bratuškova in generalni sekretar SAB Jernej Pavlič promovirata stranko in napadata njene nasprotnike.

Celotna zgodba se je začela pred približno dvema tednoma, ko je portal podčrto.si začel govoriti o astroturfingu. Za tiste, ki se s tem izrazom še niso seznanili – šlo naj bi za ustvarjanje lažne javnosti, s pomočjo katere se na nek način vpliva na javno mnenje. “Vzrok za naše osredotočanje na SDS je v delovanju stranke, njenih podpornikov in medijev pod njenim nadzorom. To delovanje pogosto odraža metode astroturfinga in s tem povezanega  sporočanja neresnic oziroma lažnih dejstev za doseganje specifični političnih ciljev,” so na omenjenem portalu zapisali “raziskovalci” astroturfinga in med drugim skušali prikazati, da se na Twitterju pojavljajo lažni profili, ki širijo ideje največje vladne stranke. Če nekoga kritizira določena politična stranka, je bralcem namreč jasno, da je vzrok za kritiko politični interes, zato naj bi bili napadi bolj učinkoviti, če so videti kot mnenje človeka z ulice. “Če je teh oseb več, pa kritika pridobi prizvok resničnosti, avtentičnosti, iskrenega mnenja ljudi v družbi. Zato ima lahko takšna kritika večji učinek,” so še zapisali in odkrili 27 profilov, ki bi po njihovem mnenju lahko bili neavtentični. Ločnice med lažnim in anonimnim sicer niso potegnili, ravno tako pa se niso lotili iskanja neavtentičnih profilov leve politične opcije.

Zlorabljanje profilov in pokojnih strankarskih kolegov
Domnevna Marta Kocjančič se je na Požarja spravila po njegovem članku, ki je govoril o tem, da je Bratuškova takoj po Kramarjevi smrti že spraševala, kateri odbori so zdaj prosti. “Bojan Požar celo življenje laže o Francu Kramarju, še po smrti ga zlorablja za svoje bolane laži! Počivaj v miru! Kaj si je mislil Kramar o njem, si pa lahko preberete,” je zapisala Kocjančičeva oziroma bolj verjetno Bratuškova in dodala Kramarjev zapis, iz katerega je jasno razvidno, da je bil ustvarjen pred sedmimi minutami. Razen če spoštovani gospod Kramar ni tvitnil iz onostranstva, je več kot očitno, da je imel dostop do njegovega profila nekdo drug. Toliko o zlorabljanju pokojnih za svoje laži, kajneda.

Foto: Twitter

Slabo uro po objavi današnjega Požarjevega članka, je bil lažni profil namišljene Marte Kocjančič že izbrisan, a se je izkazalo, da so zgolj spremenili ime. Marta Kocjančič je tako postala Tina Smolej, sicer s povsem isto prikazno sliko in enakim številom sledilcev. Twitterjev iskalnik je po iskanju Kocjančičeve celo sam predlagal profil Smolejeve, tako da dvoma, da gre za isti profil, res ni.

 

Mimogrede, prvotna fotografija Kocjančičeve je bila v resnici ukradena fotografija ameriške profesorice Valarie L. Akerson iz Indiane, kasneje pa jo je zamenjala za neko drugo fotografijo neznane ženske. Tudi na Facebooku, ne le na Twitterju. Namišljeno gospo Alenka Bratušek seveda vsakič tudi retweeta. V kleti stranke SAB očitno tvitajo celo s pomočjo profilov pokojnih strankarskih kolegov, a o tem se danes v medijih ne bo poročalo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine