11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Podjetnik Marjan Golob ekskluzivno za Demokracijo: Denar ne raste v bankomatu, gospodarstvo je treba negovati in podpirati

Marjan Golob je prokurist v družinskem podjetju Strešniki Golob iz Mirne Peči, kjer že tretja generacija izdeluje betonske strešnike. Začel je oče, Marjan je nadaljeval sprva s popoldansko obrtjo, nato se je delu popolnoma posvetil kot samostojni podjetnik. Leta 2008 pa je ustanovil podjetje, v katerem je sin direktor.

 

V podjetju je osem zaposlenih. Leta 2015 so se z domačega dvorišča preselili v podjetniško cono v Mirni Peči. Podjetje je zelo stabilno, zdi se, kot da ga zadnja gospodarska kriza ni oplazila. V resnici pa so to dosegli z umnim in s skrbnim gospodarjenjem, pri čemer dajejo največji poudarek kakovosti izdelka.

Začetki vašega družinskega podjetja so zelo zanimivi. Kako ste se razvijali in rasli?

Oče je bil kmet, v tistem času pa so bili kmetje dokaj zapostavljeni. Kmalu je ugotovil, da kot kmet ne bo nikoli dočakal dostojne pokojnine. Zato se je ob kmetiji odločil še za izdelovanje betonskih izdelkov; najprej z ročno napravo, nato je kupil bolj avtomatiziran stroj, še vedno pa je bilo potrebnih pet delavcev ob njem. Šlo je za majhne količine. Nekateri sicer še vedno delajo s takšnimi stroji. Leta 1987 sem prevzel to delo, odprl sem popoldansko obrt, nato pa sem prešel na celodnevno. Potrebna je bila dodatna delovna sila. Sprva sem delal tudi stebre za kozolce in vinogradniške stebričke, nato pa sem ugotovil, da morajo biti izdelki zelo kvalitetni, da se je treba specializirati in biti dober, če želimo biti res uspešni.

Zdaj vaše delo nadaljuje sin.

Tako je. Sin je končal univerzitetni študij gradbeništva. Leta 1999, ko je bil star 16 let, je kazal velik interes za nadaljevanje obrti. Takrat sva skupaj sprejela odločitev, da proizvodnjo avtomatiziramo, saj samo z ročnim delom ne bomo konkurenčni.

Kako ste vse to povezovali in kdaj ste se preselili v industrijsko cono?

Nekaj je bilo kredita pa veliko dela in skrbi. Povezali smo se s svetovno znanim in vodilnim italijanskim proizvajalcem za stroje, kjer je strojno opremo mogoče nadgrajevati. Na tak način smo se razvijali. Sprva smo to delali v domačem okolju, nato smo se leta 2015 preselili v industrijsko cono v Mirni Peči.

Celoten intervju si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Zadnje novice

Sorodne vsebine