0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Podani kazenski ovadbi zoper Jašo Jenulla in Teo Jarc

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Vidni član rumenih jopičev Urban Purgar je danes zoper neuradnega organizatorja petkovih protestov Jašo Jenulla in zoper sindikalistko Teo Jarc podal kazensko ovadbo. Ta je namreč v petek skupini jopičev izpulila iz rok transparent, ga odnesla kdove kam ter ga tudi po pozivih ni vrnila. “Zaradi groženj Jaše Jenulla sem se počutil ogroženega, predvsem zato, ker je na njegove pozive odreagirala množica. Iz tega razloga zoper Jašo Jenulla podajam predlog za pregon kaznivega dejanja grožnje,” je v zapisniku navedeno glede Jenulla, ki je nad rumene jopiče naščuval policijo.

Na petkovem neprijavljenem shodu oziroma na antiproslavi so se poleg že dobro znanih petkovih protestnikov zbrali tudi rumeni jopiči. Ti so želeli izraziti nestrinjanje s petkovimi protestniki, sicer na povsem miroljuben način – pred Prešernov spomenik so se postavili s transparentom. Po pozivu Jaše Jenulla, naj policija odstrani “neonaciste”, je policija to tudi storila. Trinajst oseb, med njimi je bil tudi predstavnik nevladne organizacije in kolumnist NTA-ja, so precej grobo vklenili in jih odpeljali na pridržanje v Moste, kjer so ostali približno do polnoči, dobili pa so tudi plačilni nalog. Zaradi petkove policijske obravnave rumenih jopičev je generalni direktor Anton Olaj odredil nadzor nad delom policije: “Na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila ter ogledom video dostopnega materiala z družbenega omrežja je ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja Policije,” je zapisal v izjavi za javnost. “Za odgovor na vprašanje, ali je bilo delo opravljeno strokovno in zakonito, je neizogibno treba ugotoviti dejansko stanje, zato sem v nedeljo odredil izvedbo nadzora nad delom PU Ljubljana. Ugotovitve bodo znane v tednu dni,” je sporočil.

Poleg tega, da je na petkovih protestih Jenull očitno prevzel poveljevanje policiji, pa se je na rumene jopiče spravila tudi sindikalistka Tea Jarc. S pomočjo množice jim je iz rok spulila precej velik transparent in ga odnesla neznano kam. Iz tega razloga je zoper njo danes podal kazensko ovadbo vidni član rumenih jopičev Urban Purgar, enako tudi zoper Jenulla. Za zapisnik je predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot povedal, da je bil dne 25. junija 2021 okoli 19. ure s prijatelji na Prešernovem trgu, kjer so prijatelji v znak protesta razvili njegov transparent dolžine 10 m in širine 2 m, z napisom “Domoljubju pravite fašizem, s tem zagovarjate svoj komunizem“. Ko je policija posredovala pri protestih, je v trenutku, ko so prijatelji držali transparent, pristopila Tea Jarc, predsednica sindikata Mladi plus, in s silo telesa iztrgala transparent, ob pomoči drugih njej enako mislečih oseb ter ga odnesla neznano kam. “To dogajanje sem opazoval z neposredne bližine in jo nato prek družabnega omrežja Twitter večkrat pozval, naj mi vrne transparent ter jo opozoril, da jo bom drugače kazensko ovadil. Tea Jarc me je nato po pozivu, kot sem opazil včeraj okoli 21. ure, zablokirala, kot tudi ni odgovarjala na moje zahteve. Zato zoper njo podajam prijavo za kaznivo dejanje tatvine transparenta, v vrednosti 100 evrov,” je navedel Purgar.

 

Rumene jopiče so pljuvali in bili do njih nasilni
Prav tako je bil na Prešernovem trgu Jaša Jenull (neuradni vodja/organizator neprijavljenih petkovih protestov), ki pa je najprej prišel med skupino rumenih jopičev in jim vsem ustno grozil, naj se umaknejo s Prešernovega spomenika, češ da jih bodo drugače umaknili oni. Po tem pozivu je množica njegovih protestnikov postala nasilna na način, da so jih odrivali, trgali transparent iz rok, jih pljuvali, verbalno grozili z besedami “smrt fašistom, naci crkni, še premalo smo vas” in tako naprej. Nato je Jaša Jenull nadaljeval z zahtevo po odstranitvi rumenih jopičev, kar je zahteval po mikrofonu. “Med prvim pozivom Jenulla in nasilnega obnašanja njegove skupine protestnikov je policija najprej stopila med obe skupini in naredila kordon, zato je Jenull nadaljeval s pozivi prek mikrofona. Predvidevam, da nas je zaradi tega policija odstranila, po mojem mnenju povsem nezakonito. Zaradi groženj Jaše Jenulla sem se počutil ogroženega, predvsem zato, ker je na njegove pozive odreagirala množica. Iz tega razloga zoper Jašo Jenulla podajam predlog za pregon kaznivega dejanja grožnje,” so še besede Purgarja, ki jih je namenil za zapisnik.

foto: NTA

Odkrite grožnje antife
So se pa po uspešni akciji Jenulla očitno opogumile anarhistične skupine, kot je Antifa Ljubljana. Na Facebooku so namreč generalnega direktorja Policije označili z vulgarnimi besedami ter zapisali: “Govno policijsko nacifašiatično bi preiskovalo legitimnost pridržanja jurišne enote potetoviranih nacifašistov. Jebeš to državo. Če bodo naciji ta petek zopet provocirali, prosimo Slovensko Policijo, naj se ne umešavajo, bomo mi uredili enkrat za vselej. Smrt janšizmu, smrt rumenim jopičem.“

foto: Facebook

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine