13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Pod to vlado gre narobe vse, kar gre lahko narobe

Piše: Vida Kocjan

 

V času prejšnje vlade je bila Slovenija za zgled, Golobova vlada pa je že dobila prvo klofuto iz Bruslja. Evropska komisija jo opozarja na nujnost reform, od katerih Slovenija v letu dni Golobove vlade ni naredila nič. Hkrati gospodarski kazalniki padajo kot za stavo. Letošnja gospodarska rast bo le še tretjino lanske, v drugi polovici leta pričakujejo še občutnejšo umiritev, rast bo bistveno nižja tudi v prihodnjem letu. Na slabšanje razmer kažejo tudi zadnji statistični podatki, da je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno aprila za skoraj desetino nižji kot aprila lani. 

Ob tem je vladajoča koalicija z rebalansom državnega proračuna za leto 2023 določila tri milijarde evrov proračunskega primanjkljaja, mejo za dodatno zadolžitev države pa postavila pri 4,2 milijarde evrov.

Soočamo se tudi z visoko inflacijo. Ta je sredi lanskega leta dosegla najvišjo raven po skoraj 30 letih. Julija in avgusta lani je bila kar 11-odstotna. Konec leta 2022 je presegala 10 odstotkov in je bila več kot dvakrat višja kot ob koncu leta 2021, ko je bila 4,9-odstotna. Visoka je tudi letos. Najbolj so se podražili energenti, hrana in brezalkoholne pijače. Na udaru so delovna mesta, gospodarstvo in najbolj ranljive skupine prebivalcev. Vendar koalicije, sestavljene po volji vzporednega mehanizma, to ne moti. V bistvu jih ne zanima. Izigravajo gospodarstvo in še posebej upokojence. Ti naj po njihovem jedo travo.

Pravijo, da ni denarja. V elektrogospodarstvo so namenili 1,5 milijarde evrov, od tega 400 milijonov evrov v Gen-I. Hkrati je črpanje evropskih sredstev skorajda nično. Tudi tu je Evropska komisija Slovenijo prepoznala kot visoko tvegano. Iz načrta za odpornost in okrevanje je ta vlada doslej pridobila le osmino sredstev, za katera se je dogovorila prejšnja vlada. Pogoj za črpanje so tudi reforme, pri tem je celo slišati opozorila, da so Bruselj pretentali na mejniku dolgotrajne oskrbe.

Vse gre navzdol, Robertu Golobu pa je najpomembnejše, da so na vladi vsi srečni in veseli. Žalostna država, ki ima takšno vodstvo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine