14.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Minister Počivalšek: “Tisti, ki iščete koruptivne posle, izgubljate čas!“

Poslanci bodo danes dobrih 16 ur pretresali ravnanja in odgovornost gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pri nakupu medicinske opreme v epidemiji covida-19. “Tisti, ki iščete koruptivne posle, izgubljate čas!“, je Počivalšek povedal v svojem zagovoru.

16:30 Zdravko Počivalšek: Zavod je s podjetjem Genplanet sklenilo pogodbo za dobavo FFP2 mask. V pogodbi je bilo najprej napisano, da morajo maske, ki so predmet pogodbe vsebovati ustrezno dokumentacijo s CE certifikati. To je bila napaka obeh strani, tak certifikat za navadne maske ni potreben. Osnovno pogodbo s tem podjetjem je podpisal gospod Černe. Aneks za podaljšanje te pogodbe je podpisal gospod Gale. Na koncu je zadnji aneks  s katerim smo znižali ceno podpisal aktualni v.d. direktor Zavoda. To napako je ZBR na zahtevo aktualnega v.d. v pogajanjih popravil in ob tem izpogajal nove, nižje cene mask. Prvotna cena za eno masko je bila 0,56 evra, ta pa se je znižala na 0,52. Prvotna cena za nakup mask je bila 12.300.000 evrov, končna pa 11.500.000 evrov. 800 tisoč manj. Prihranili smo toliko s tem kar je storil zadnji direktor. Vaš opevani žvižgač pa je ta posel naredil na tej osnovi. Nismo dodatno kupili mask.

16:27 Zdravko Počivalšek: Veste to ni cirkus, vam znan teren iz drugih časov. To so bile resne zadeve, o katerih smo mogli misliti na vse zadeve. Nekaj o pogodbi s Hmezadom. Danes smo slišali zanimive podatke o dodatnih nakupih. Na Zavodu niso ničesar dodatno kupovali, pogodbe so bile že podpisane prej in tudi vaš opevani žvižgač je pri tem sodeloval. Pogodba s Hmezadom je bila sklenjena na začetku marca za nakup mask za splošno uporabo. Šlo je za nakup mask, ki jih je Slovenija potrebovala za oskrbo in zaščito državljanov. Take maske koristimo tudi danes. Ponavljam, kupili smo maske za splošno uporabo in za ta namen jih tudi uporabljamo. Ponudnik je imel skrajni rok za dobavo 30. 4, vendar je z dobavami začel že 16. 4. Hmezad je dolgoletni poslovni partner ZBR. Tega tudi vedel nisem. V 10-ih letih je z njimi Zavod opravil za več kot 2 milijona poslov. V tem zavodu ima očitno dobre odnose in to je očitno odločilo o poslu z maskami. Ne drži trditev, da je Hmezad najprej hotel prodati maske, ki jih državi pred tem hotelo prodati podjetje Genplanet. Gre za popolnoma različni maski.

16:17 Zdravko Počivalšek: Zavod za blagovne rezerve je pred 20. marcem sklenil pogodbe s štirimi dobavitelji ventilatorjev. Tudi z Geneplanetom. Zaradi številnih sprememb zakonodaje na Kitajskem, logističnih težav, nepoštenih praks zaradi različnih potencialnih dobaviteljev se je MGRT z dopisom obrnil tudi na veleposlaništvo republike Kitajske v Sloveniji. Osebno sem govoril z veleposlanikom. To je tisto kar vi mešate: donacijo in nakup. Prošnja se je nanašala na pomoč pri izvedbi logistike v primeru dobave ventilatorjev. V sodelovanje s Kitajsko sta se vključila Ministrstvo za zunanje zadeve in Urad predsednika republike. Mi smo morali te ventilatorje spraviti v Slovenijo in to smo naredili s pomočjo Kitajske. Nabave, ki smo jih izpeljali so bili zahteven in zelo negotov posel.

16:03 Željko Cigler: Poglejte ne gre za ideologijo, gre za javna sredstva Republike Slovenije, ki jih državljani in državljanke, kljub nizkim prihodkom dajejo zato, da jih vlada uporabi za dober namen. Danes je v Republiki Sloveniji dovoljeno vse. Organi pregona so zaradi menjav vodstev pod kontrolo. Upam, da bojo zdržali neko neodvisnost. Vlagam upanje vanje. Pravna država je vse bolj na papirju. Vsak petek ob 19. uri zvečer po celi državi govorijo kolesarji, ki protestirajo proti korupciji in avtoritarizmu, ki se hoče uveljaviti v Republiki Sloveniji. Ko vzklikajo smrt janšimzmu, izražajo ostro nasprotovanje taki politiki, ki jo želimo danes odstraniti in politično sankcionirati.

15:54 Robert Pavšič: Zgleda se ni potrebno zagovarjati, če veste kakšen bo na koncu rezultat. Danes porota niso volitve, ampak je tukaj notri v Državnem zboru RS, kjer nas je 90. Pa ne vem, če nas bo ob glasovanju 90. Vi veste, da boste dobili večino, ki bo potrdila, da ste odlično opravili svoj posel.

Foto: Printscreen

15:41 Monika Gregorčič: Bistvo celotne interpelacije je laž, politični konstrukt in vzorčen primer pritlehnega politikantstva. Predlagatelji namreč računate, da če laž ne vem kolikokrat ponovite, da ji bodo ljudje sčasoma verjeli. Prepričana sem, da resnica prej ali slej pride na dan. Cilj te interpelacije je prozoren, torej rušenje vlade, zato se sredstev ne izbira. Uporabljeno je bilo celo nezakonito prisluškovanje ministru. Prav neverjetno. Te zadeve niti v SD nihče ne problematizira.

15:32 Jani Prednik: Ne bom govoril o kriminalu, ali kogarkoli označeval kot kriminalca ali kriminalno združbo. Imamo institucije, ki bodo ugotavljale ali je šlo za kriminal ali ni šlo za kriminal. Srčno upam, da ni šlo za kriminal.

15:07 Jure Ferjan: Cene so bile seveda višje, če zalog v Sloveniji ni bilo. V kapitalizmu ceno določa trg. Sicer razumem oziroma poskušam razumeti, da ste nekateri še v socializmu ali katerem koli drugem režimu, pa to težko razumete. To pa ne spremeni realnosti. Glavna stvar, ki je bila v očeh tistih, ki so naročali zaščitno opremo, je bil faktor pravočasnosti. Kaj vam pomagajo maske za 10 odstotkov ceneje, če bi nam jih dostavili 15. junija? Ne smemo si dovoliti, da bomo kar vse vse povprek obtoževali.

Foto: Printscreen

14:57 Jure Ferjan: Dejstvo je, da se je Vlada RS, ki je z mandatom nastopila 13. marca, uspešno in odločno soočila z epidemijo koronavirusa. Vsaj v prvem polčasu. To dokazujejo podatki, statistika. To dokazuje tudi trenutna epidemiološka slika in to nam priznavajo iz tujine. Interpelacijo ste vložili 4. maja letos, se pravi sredi epidemije in manj kot 100 dnevih od nastopa te vlade. Seveda to pravico imate, volivke in volivci pa bodo odločili ali je bilo to konstruktivno in državotvorno. Še posebej bode v oči, da so interpelacijo vložile tri nekdanje vladne stranke: LMŠ, SD in SAB in nekdanja nadkoalicijska stranka Levica. Torej te štiri stranke, ki so Slovenijo pustile v razmerah, ki so bile zaskrbljujoče.

14:37 Iva Dimic: Naj uporabim logiko LMŠ o objektivni odgovornosti. Marjan Šarec je vsaj objektivno odgovoren, da so bili naši zdravniki in medicinske sestre v najhujših časih epidemije skoraj brez opreme.

14:30 Iva Dimic: Težko je poslušati zgolj ideološke razprave. Če minister Počivalšek ne bi bil dober minister za gospodarstvo, sem prepričana, da ne bi bil minister v vladi Marjana Šarca. Sodeč po besedah Pavšiča so v LMŠ užaljeni, ker je SMC oziroma minister Počivalšek, minister v tej vladi. Ni problem zaščitna oprema, ampak gre za to, da SMC ni šel skupaj z LMŠ skupaj na volitve in da so se odločili za drugačno pot. Hvala bogu, da so se tako odločili.

14:10 Miha Kordiš: Minister Počivalšek je poosebljenje nesposobnosti Janševe vlade. Odločitev za posrednike je bila zavestna odločitev za provizije. Na mizi je bila alternativa. To alternativo smo predstavili tudi v Levici: neposredne nabave, možnost meddržavnih dogovorov. Neposredne nabave pravijo, da provizije ni. Minister Počivalšek je stopil v prvo vrsto, da to plenjenje ubrani z lažmi. Nihče me ne bo prepričal, da to kar se dogaja ni organiziran kriminal. Ti, Zdravko Počivalšek, lažeš! Ti, Zdravko Počivalšek, kradeš! Ti, Zdravko Počivalšek, si kriminalec!

14:02 Miha Kordiš: Že pred obravnavo je minister Počivalšek interpelacijo označil za šolski spis. Poleg laži, so tukaj seveda protinapadi v obliki diskreditacij. To je druga politična tehnologija s katero se minister Počivalšek brani pred javnostjo, ki ga je dobila s prsti v marmeladi. Navsezadnje, obe tehnologiji, ki se jih verno poslužuje cela vlada. Če bi obrambi ministra dejali, da gre za šolski spis, bi mu v resnici naredili uslugo. Pohvalili bi ga.

13:51 Branislav Rajić: Interpelacije je spisana kot kakšen dramski scenarij v smislu od enega najbolj sposobnih ministrov v treh vladah do političnega trupla v treh prizorih: pred, med in po epidemiji. Lahko bi dramo poimenovali: “Umor z žvižganjem”, s pod tekstom: “Nevarnost je mimo, pa lahko crkneš”. Koliko vas je v hlačah ste pokazali, ko ste zapustili prazna skladišča in vlado. Interpelacije seveda ne podpiram.

Foto: Printscreen

13:37 Branislav Rajić: Ko ni drame, jo je potrebno narediti. Ta interpelacija se je začela zelo dramatično. Manjkala je samo tista znana obsodba iz polpretekle zgodovine: narod vam bo sodil sam. Bi se moral minister Počivalšek postaviti pod elektronski mikroskop in razlagati virusom, da naj ne udarijo, da bi se vse izpeljalo po vseh določilih zakona o javnih naročilih? Nobena država nima tako dobre diplomacije, da se bojuje s prekupčevalci. Izbire velike ni bilo. Znani so primeri, da so države pošiljale varnostnike na Kitajsko, da varujejo prodajalce pred prekupčevalci.

13:15 Zdravko Počivalšek: Glede očitkov o prelaganju odgovornosti, zaradi izjemnega obsega prispelih ponudb, je vlada 14. marca imenovala medresorsko delovno skupino. To skupino je sestavljalo 9 predstavnikov iz šestih resornih ministrstev. Že na prvem sestanku je zaradi boljše preglednosti nalog vzpostavila protokol, ki natančno določa postopek nabave zaščitne opreme. Ker so bila skladišča ob razglasitvi epidemije prazna, je ministrstvo z namenom nabav zaščitne opreme in pomoči Zavodu, imenovalo tudi  projektno skupino za koordinacijo in izvedbo nabav zaščitne opreme. Gospod Gale je bil zadolžen za pravno podporo in izvajanje nalog Zavoda. Član projektne skupine je bil tudi Mitja Terče, ki ga omenjate. Vendar ni imel pooblastil za sprejemanje odločitev. V skupino so bili imenovani zato, da nudijo pomoč pri koordinaciji in čim hitrejši realizaciji zaščitne opreme. Predstavljali so zunanjo operativno pomoč.

Foto: Printscreen

13:11 Zdravko Počivalšek: Očitek LMŠ je, da sem marioneta in izvrševalec ukazov. To kar sem bil v prejšnjih dveh vladah, sem tudi sedaj. Res je, da sem član ekipe. Včasih sem bek, levo krilo, playmaker, center, vedno pa sem del tima in to bom tudi naprej. Cilj mojega tima so tudi moji cilji, dogovori mojega tima, so tudi moji dogovori. Če to težko razumete, to celo razumem, ker ste navajeni načina, da nekdo režira, drugi pa igra.

12:55 Franc Rosec: Današnja interpelacija zoper ministra Počivalška zgleda bolj kot izraz neke užaljenosti oziroma nekih zamer iz preteklosti. Dejstvo je, da so bila skladišča zaščitne opreme prazna, zaradi neukrepanja pa je grozila širitev epidemije koronavirusa. Interpelacija zoper Počivalška je način iskanja pozornosti užaljene opozicije, ki jo skrbijo uspešni ukrepi sedanje vlade. 

Foto: Twitter

12:48 Robert Pavšič: Najmanj higienično je, da se danes minister zahvaljuje zdravstvenim delavcem. Lastna hvala se pod mizo vala, pravi slovenski pregovor. Vse z namenom spreobračanja pozornosti. Ta zahvala se ni poznala v malo bolj oprijemljivi obliki.

12:41 Bojana Muršič: Današnja interpelacija ministra Počivalška je več kot interpelacija enega ministra. Pomeni priložnost in premislek, razpravo in odločitev o načinu, kako se danes vodi ta država. Načinu zaradi katerega že danes, manj kot tri mesece po imenovanju vlade, v Državnem zboru RS razpravljamo o odpoklicu ministra.

12:36 Brane Golubović: V četrtem dejanju ste postavili kaotičen sistem nabav, kjer se ni vedelo, kdo kaj dela, kdo je za kaj odgovoren, s čimer ste na stežaj odprli vrata klientelizmu in korupciji. Če povem še bolj jasno: izbrancem ste omogočili vojno dobičkarstvo. V vseh vaših nastopih ste zatrjevali, da v Sloveniji nimamo ventilatorjev ter s tem ustvarjali v družbi paniko, da bodo ljudje umirali, če ne boste takoj začeli kupovati ventilatorjev ne glede na ceno in njihovo kakovost. Vaše zavajanje, da ne moremo kupovati neposredno od proizvajalcev, sklicevanje na neobstoječo zakonodajo, je omogočilo vstop “prijateljskih” podjetij in visoke zaslužke ter zavračanje drugih domačih ponudnikov z nižjimi cenami za enako blago.

Sistem nabave, ki ste ga vzpostavili ministri Počivalšek, Tonin in Gantar, usmerjal pa ga je predsednik vlade, je bil ustvarjen, da se zabriše odgovornost, hkrati pa je na široko odprl vrata klientelizmu in korupciji. Minister Počivalšek, ko boste čez nekaj časa pogledali na vse skupaj z distance, v miru, boste videli, da je šlo le za dobro premišljeno igro, v kateri ste bili le statist. Če niste sposobni odstopiti, bi vam morali pri tem pomagati poslanke in poslanci vaše stranke. Danes ne odločamo samo o vašem preživetju ali preživetju te vlade. Danes odločamo tudi o tem, kaj bo in kaj ne bo dovoljeno v naši državi.

Foto: Printscreen

12:25 Brane Golubović: Danes so koalicijski poslanci govorili o tem, kaj je prejšnja vlada naredila narobe. S tem ste preusmerjali pozornost. Ni bilo jasno postavljene vertikale odločanja. Namerno je ni bilo. Namerno ni bilo jasno, kdo je vodja, kdo kaj dela, kdo ocenjuje ponudbe, kdo podpisuje pogodbe. In zato ste lahko prelagali odgovornost. In jo še vedno. V drugem dejanju ste priredili podatke o zaščitni in medicinski opremi, predvsem glede števila ventilatorjev, na dan 13. marca in ustvarili vtis, da ventilatorjev v državi preprosto ni, a ste zavajali. V tretjem dejanju ste preprečili neposredne nakupe zaščitne in medicinske opreme države od proizvajalcev in se ob tem brez kančka sramu sklicevali na neobstoječo zakonodajo. Spet ste zavajali.

12:17 Marko Pogačnik: V izrednih okoliščinah je bilo potrebno storiti vse, da se širjenje virusa upočasni. Delovanje v teh razmerah je bilo nevarno in nepredvidljivo. Nova vlada se je od 13. marca morala z epidemijo soočiti od samega začetka. Nova vlada je praktično čez noč pričela s sprejemanjem ukrepov. Dejstva so drugačna, kot jih trdijo predlagatelji interpelacije. V SDS smo prepričani, da očitki glede nabave zaščitne opreme ne držijo. Prepričani smo, da se je Slovenija izkazala kot zgodba o uspehu. Velik del zaslug za to nosi gospod Zdravko Počivalšek.

12:07 Marko Pogačnik: Že pred prvo potrjeno okužbo je bil takratni predsednik vlade seznanjen s svarili stroke. Tako glede pomanjkanja zaščitne opreme, kot glede nujnosti sprejema potrebnih ukrepov za preprečitev širjenja Covid-19. Vendar je vsa ta opozorila ignoriral. Navedeno potrjujejo tudi njegove izjave, ki jih je dejal za javnost. 27. februarja je dejal, da se le širi paniko. 8. marca je Šarec vztrajal, da pri nas nimamo epidemije in da ni razlogov, da bi Svet za nacionalno varnost sklical prej. Do sklica verjetno sploh ne bi prišlo, če pri tem ne bi vztrajal mandatar Janez Janša. Slovenija je tako razglasila epidemijo dan za tem, ko je WHO razglasila pandemijo. Naj spomnim Italija je epidemijo in izredne razmere razglasila že 31. januarja. V Sloveniji je obstajala realna možnost, da se okuži veliko število ljudi.

11:55 Marko Pogačnik: Slovenija se je v boju z epidemijo izkazala kot zgodba o uspehu. Na to so opozorili tudi številni tuji mediji in nenazadnje tudi Evropska komisija. Vrnimo se nekaj korakov nazaj. Epidemija je izbruhnila konec leta 2019 v kitajskem mestu Wuhan ter se od tam hitro širila po celem svetu. V Italiji, kjer je bilo glavno žarišče epidemije v Evropi, pa so prvi primer okužbe ugotovili na začetku februarja. V Sloveniji vemo, da je bilo to 4. marca 2020. Na epidemijo so se države EU različno odzvale, je pa večina držav izvedla najnujnejše ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni.

11:49 Marko Pogačnik: Vlada RS je mnogo prej, preden se je postavilo kakršnokoli vprašanje o dobavah, cenah zaščitne opreme, pogodbe o dobavah javno objavila. Vlada je tudi sama pozvala Računsko sodišče RS, da se nabava zaščitne opreme preuči. Najvišje marže zaščitne opreme so imeli standardni dobavitelji slovenskega zdravstva. V SDS smo prepričani, da so se problemi in napadi na gospodarskega ministra, napadi na Vlado RS začeli, ko ti dobavitelji niso prišli zraven. Ne moremo mimo dejstva, da je vlada Marjana Šarca ob epidemije koronavirusa za seboj pustila prazna skladišča zaščitne opreme. V času koronavirusa je bilo nemogoče kupiti zaščitno opremo neposredno od kitajskega podjetja. Trg se je zapiral, Slovenija pa je potrebovala nekoga, ki bo opremo pripeljal naravnost v Slovenijo. Najtežje je bilo, ko je bilo potrebno zdravnikom povedati, da zaščitne opreme ni. Kljub temu je vladi Janeza Janše uspelo skoraj nemogoče.

11:44 Marko Pogačnik: V poslanski skupini SDS smo prepričani, da je interpelacija zoper ministra Zdravka Počivalška neupravičena in neutemeljena ter da je podana interpelacija izključno politični boj proti gospodarskemu ministru in izključno politični boj proti vladi Janeza Janše. Interpelacije ne bomo podprli iz večih razlogov. Na očitke je minister podal prepričljive odgovore, ki so utemeljeni s preverjenimi podatki in zavrgel vse očitke, ki jih podajajo poslanske skupine v interpelaciji.

11:35 Zmago Jelinčič Plemeniti: Ta interpelacija je kot slaba seminarska naloga nekega srednješolca v eni odmaknjeni srednji šoli. V bistvu vse skupaj temelji na govoricah in izjavah nekega Galeta, ki ga po mojem mnenju ne moremo jemati resno. Dejstvo je, da se iz profesionalnega stališča pred kamerami obnaša zelo čudno. Marsikdo bi tudi sodeč po izjavah, ki jih daje podvomil o marsičem. Iz te interpelacije, ki nima ne repa ne glave, je čutiti hudo bolečino zaradi izgube oblasti. Evropska unija ni naredila ničesar, na koncu so poslali maske, ki so bile neustrezne. Predlagatelji, boste morda proti Von der Leynovi vložili interpelacijo? Ne, to ne boste, ker Evropi se je potrebno klanjati. Zanimivo, kako se nihče ne ukvarja s skrivnim snemanjem pogovora Galeta. Pričakujem, da bo minister ovadil Galeta, ali pa neznanega storilca zaradi protipravnega snemanja.

11:22 Franc Jurša: Menimo, da je ta interpelacija zgolj farsa, predstava, s katero želijo spodkopati prizadevanje celotne vladne ekipe ob soočanju s krizo. Da je temu tako, smo lahko videli ob samem načinu vložitve interpelacije. Na družabnem omrežju je 23. aprila Marjan Šarec napovedal vložitev interpelacije. Iz izjav za medije lahko sklepamo, da o tem ni vedel nihče iz opozicije. Verjetno je bilo presenečenje tudi za poslance LMŠ, ki so bili za izjave tistega dne zelo skopi. Še več, določene stranke opozicije, so poudarjale, da gre zgolj za samostojno akcijo in da zaradi petih minut slave, ne bodo v tej zadevi sodelovali. Interpelacija je bila nato vložena 4. maja. Vključno s podpisi tistih, ki so sicer na začetku trdili, da svojih podpisov ne bodo dali. Zanimiva pa je vsebina, ki se bere kot slabo napisana zgodba v lokalnem časopisu. POlna je slovničnih napak in nasprotij.

Foto: Nova24TV

11:12 Franc Jurša: Interpelacija je orodje, ki služi svojemu osnovnemu namenu. To je preverjanje legitimnega, legalnega, odgovornega delovanja vlade ali konkretnega ministra. Za obtožbe, kot se jih očita Počivalšku, ni primerna uporaba orodja, kot je interpelacija, temveč se takšno nalogo zaupa pristojnim organom, kot so policija, Računsko sodišče RS, preiskovalna komisija Državnega zbora RS. V predlogu interpelacije v DeSUS razberemo, da se je predlagatelj postavil v vlogo raziskovalca in tudi razsodnika. V Sloveniji imamo pristojne institucije, ki očitane nepravilnosti nadzorujejo, preiskujejo in tudi sankcionirajo. Predlagatelj je očitno želel iz vsakega skupaj narediti politično in medijsko zgodbo, kar mu je do določene mere tudi uspelo. Seveda na račun lastne zunanje podobe.

10:53 Marko Bandelli: Od osamosvojitve dalje se v Sloveniji nismo znašli v težjem položaju. Epidemija Covid-19 je korenito spremenila naša življenja. Bolezen je od vlade zahtevala učinkovito in zakonito ukrepanje, ki ga je spremljala stalna bitka s časom. Vlada je morala prispevati k zagotavljanju veliko količino zaščitne opreme, pri dobavi katere so se pojavili številni sumi o koruptivnem delovanju. Znano je, da so pri poslu delovali številni vplivneži in politiki blizu vlade. Prav tako obstaja jasen dvom o gospodarnosti porabe javnega denarja. V SAB poudarjamo, da moramo za vsak evro davkoplačevalskega denarja vedeti, kako in zakaj je bil porabljen. Ne mečemo vseh v en koš. Ne trdimo, da so vsi lopovi in kriminalci. Kdo se je okoristil in kdo mastno zaslužil? Kako je možno, da so imeli posamezni dobavitelji prednost pred drugimi? Reševanje življenj ne pomeni, da se lahko ravna koruptivno in nezakonito.

10: 42 Jožef Horvat: Kar me posebej boli in me je prizadelo, je obračun z zdravniško stroko. Neverjetno. Zdravnik iz prve bojne črte piše kako je gledal in občutil oddajo Tarčo glede tako imenovanih seznamov smrti. Zagovarjam svobodo medijskega prostora, da se razumemo, ampak vsakdo, ki izreče besedo mora biti gospodar svoje besede. Dostojanstvo človeka mora biti na prvem mestu in ne sme biti načeto. Mladi zdravnik piše: “Ob gledanju oddaje Tarča na TV Slovenija sem se zalotil, kako odkimavam skoraj vsakemu izrečenemu stavku. Izrečenih je bilo veliko polresnic, dogodki so bili prikazani nepošteno. To govori mladi zdravnik iz prve bojne črte. S kolegi, ki smo oddajo spremljali, nismo bili le jezni, ampak globoko razočarani.” 

10.37 Jožef Horvat: Samo v Sloveniji vidite transparente, kjer piše “smrt”. To pomeni smrt ljudem. To je možno samo v Sloveniji. Upamo, da bo kmalu začela delovati pravna država, saj vsakdo, ki hujska, povzroča kazniva dejanja. Z raznimi očitki o provizijah in visokih maržah, ste uničevali in uničujete še naprej slovenska podjetja. Mnoga so želela izključno pomagati. Na trgu zaščitne opreme niso veljale tržne cene, ampak mafijske. Kateri gospodarski subjekt bo še sodeloval s Slovenijo? Nekaterim vam ni sveto nič. Vse je treba uničiti in postaviti na novo.

Foto: Printscreen

10:28 Jožef Horvat: Gospod Počivalšek je očitno dober minister za gospodarstvo, saj to funkcijo opravlja že tretji mandat. Na to funkcijo ga je postavil tudi Marjan Šarec. Gre za to, da je 27. januarja letos Šarec nepričakovano odstopil in verbalno zbrcal koalicijske partnerje, Počivalška pa povabil skupaj na volitve – in to sredi najhujše epidemije. Ne smemo pozabiti, da imamo natančne podatke, kdaj je prišlo do prvega okuženega v domu starejših občanov Šmarje pri Jelšah. Do okužbe je prišlo v času Šarčeve vlade. Ker se je Šarec zakalkuliral, mora enostavno obračunati s Počivalškom, nabava zaščitne opreme sploh ni glavna tema.

10.07 Janja Sluga: Bili smo jetniki trga zaščitne opreme, ki se je pod težo pandemije zlomil. Na izbiro smo imeli dve možnosti: plačevati v naprej in tvegati ali poslovati preko posrednikov in plačevati več ter opremo dobiti. Plačali smo dobrih 62 milijonov evrov in obvarovali življenja državljank in državljanov. Cilj je bil izpolnjen mukoma in z iskanjem zakonitih poti.

10.00 Janja Sluga: Ta vlada privilegija 100 dni miru ni imela. Takoj, ko je nastopila mandat je stopila v razmere, kot jih še ni bilo v zgodovini. To je bil čas bitk za življenje.

09.59 Minister Počivalšek požel aplavz po svojem zagovoru.

9.58 Zdravko Počivalšek: Kdor misli da bomo zaradi žvižgačev bolj poštena in čistunska država, se moti bolj, kot si misli.

9.55 Zdravko Počivalšek: V določenih razmerah smo imeli zalog mask zgolj za en dan. Ker sem ljudi priganjal k delu in k spoštovanju slovenske zakonodaje se lahko vprašamo, kaj bi bilo, če naštetega ne bi počel. V kritičnih dnevih, ko si bila skladišča prazna, so nam donacije Čeferina in Češke zelo pomagale.

9:19 Janez Janša: Osnovnošolsko branje interpelacije zoper ministra Počivalška napisane z veliko muko kot prosti spis, razgalja vso intelektualno in moralno bedo leve politike, ki je zaradi neukrepanja kriva za večino smrti zaradi #koronavirus . Če ne bi imeli monopola #MSM, bi skopneli v nekaj tednih.

9.00 Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB Počivalšku v interpelaciji očitajo (ne)ukrepanje pri nepreglednih, javnofinančno negospodarnih in za izbrance dobičkonosnih postopkih naročanja in nakupov zaščitne in druge opreme za potrebe obvladovanja epidemije covida-19. Ob tem mu očitajo zavestno prikrivanje dejstev, povezanih s postopki naročil in nakupov opreme, ter zavajanje javnosti pri utemeljevanju pravnih podlag za dobavo opreme.

08.50 Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pričakuje dolgo razpravo na seji DZ, na kateri bodo pretresali njegova ravnanja pri nakupu opreme, potrebne v epidemiji covida-19. “Če bi bilo po mojem, bi govorili o dejstvih. Ampak jaz sem tukaj gost in se bom pustil presenetiti,” je dejal pred sejo in dodal, da pričakuje podporo poslancev koalicije. Počivalšek očitke zavrača. V odgovoru na interpelacijo je nanizal dejstva, ki po njegovem mnenju dokazujejo, da so bile odločitve pri nabavah zaščitne opreme glede na krizne okoliščine optimalne. Koalicijske partnerice so mu že večkrat napovedale podporo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine