13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Po zdravstveni krizi grozi še hujša gospodarska kriza – celo strokovnjaki le ugibajo, kako dolgo bo trajala

Evropske države in Združene države Amerike so se zaradi epidemije virusa Covid-19 znašle v hudi zdravstveni krizi. Kmalu bo prišla še veliko hujša gospodarska finančna kriza. Zato se veliko držav ukvarja s t.i. izhodno strategijo, da bi čim bolje pričakali dan po koncu koronakrize. Nekateri strokovnjaki pa aktualno krizo primerjajo s teorijo črnega laboda. Nemški ekonomist Markus Krall trdi, da bodo posledice svetovnega gospodarstva trajale vsaj od tri do štiri mesece, da bo svetovno gospodarstvo prišlo v normalno stanje kot pred pojavom krize z virusom covid-19.

 

Svetovno gospodarstvo se je znašlo v velikem krču. Hitrost širjenja skupaj z relativno visoko smrtnostjo povzroča upravičen strah, ki vpliva na vse več gospodarskih dejavnosti. Kitajska gospodarska rast bo v prvem četrtletju nižja za 1,5 odstotne točke oziroma za četrtino. Kitajsko gospodarstvo je opešalo zaradi virusa, ampak posledice že čuti ves svet. Gospodarska aktivnost ZDA je na najnižji ravni v zadnjih šestih letih. Mednarodna Agencija za energijo je zaradi manjše globalne gospodarske aktivnosti celo napovedala prvi upad povpraševanja po nafti v zadnjem desetletju, je med drugim zapisal Matej Lahovnik pred dobrim mesecem dni v Slovenskih novicah.

Nekateri strokovnjaki pa govorijo o teoriji črnega laboda. O tem je spregovoril Gordan Kožulj, ki je predstavil teorijo o črnem labodu. Gre za metaforo, ki opisuje presenetljiv dogodek z velikim učinkom, ki je pozneje neustrezno racionaliziran, da bi bil v prihodnosti bolj predvidljiv in manj naključen. Teorija temelji na dejstvu, da je dolgo veljalo, da obstajajo le beli labodi, in šele po odkritju Avstralije je prišlo do spoznanja, da obstajajo tudi črni. To potrjuje, da ima vsako pravilo izjeme.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine