8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Po vzoru levih radikalnih strank Novakova SDS zmerja s “skrajno” desnico”; Cilj: Preprečiti desno koalicijo in maščevanje Toninu, kot nekoč Bajuku

Nekdanja predsednica NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak očitno nadaljuje s starimi vzorci razmišljanja in delovanja, nadaljuje namreč z rušenjem lastne stranke in celotne slovenske desnice z napadi na Slovensko demokratsko stranko in njenega predsednika Janeza Janšo. S tem se maščuje tudi Mateju Toninu, ki jo je nasledil na mestu vodje NSi, svojo stranko pa je rušila že v času vodenja Andreja Bajuka. To tokrat počenja z intervjujem za Haklov Večer, v pričakovanju Šarčevega odstopa pa je podobno počela že novembra za Petričevo Delo. V času njenega vodenja je sicer stranko obrnila močno v levo.

Na spletni strani časnika Večer v lasti tajkuna Uroša Hakla se je pojavila napoved propagandnega intevjuja režimskega novinarja Uroša Esiha s pomenljivim naslovom “Prav večni predsednik SDS škoduje desnici.” S tem je že iz samega napovednika vidno, da je bistvo vsega skupaj prav razbijanje slovenske desnice in še posebej Slovenske demokratske stranke s 26 sedeži v Državnem zboru ter napadom na njenega predsednika Janeza Janše. Zanimivo, intervju prihaja ravno v času, ko stranke SDS, NSI, Desus in SMC razmišljajo o morebitnem oblikovanju nove desnosredinske vlade.

Foto: posnetek zaslona

Po vzoru levih radikalnih strank Novakova SDS zmerja s “skrajno” desnico

Novakova med drugim v intervjuju za Večer pove: “Če kdo s svojimi destruktivnimi ravnanji in neprimernimi tviti škoduje desnici, potem je to prav večni predsednik SDS.” Nadalje jasno zavzame tudi stališče, da bi bilo za NSi in njene volivce bolje v koaliciji s socialističnimi strankami: “Sploh pa, zame ni najbolj kredibilno, ko vrednote in stališča krščanskih demokratov EPP kritizira nekdo, ki je v svojem političnem delovanju naredil ves mavrični prehod, od skrajno leve do skrajno desne pozicije.”

Ob tem naj opozorimo, da njena retorika in zmerjanje programsko sorodne, sicer pa tudi konkurenčne stranke na desnici, sledi modelu skrajnih levičarjev, ki se borijo za privilegije globoke države in ostanek svojih položajev ter z njimi povezanih zaslužkov. T. i. žlahtna desnica, servilna do režima, je bila sicer vselej velika ambicija zadnjega šefa Zveze komunistov Slovenije Milana Kučana.

Milan Kučan in Robert Ilc, glavni tajnik NSi

V pričakovanju Šarčevega odstopa Novakova podobno že novembra za Petričevo Delo

Podobno je Novakova na vprašanje, kakšna je prihodnja politika NSi, odgovorila že novembra za tovarniško glasilo Delo v lasti Stojana Petriča, da se mora njena stranka zgledovati po svoji sestrski nemški stranki CDU. Novakovo so v intervuju takrat predstavljali kot gospo, ki je z izogibanju skrajnim politikam NSi po izpadu iz parlamenta pripeljala nazaj, zdaj pa želi njeno delo v tej smeri nadaljevati tudi nova generacija na čelu z Matejem Toninom.

Novakova je takrat razlagala, da je prepričana, da bo stranka slejkoprej prestopila okvirje trenutne politične podpore, kar bi ji na naslednjih volitvah prineslo vsaj 10 poslancev, s tem pa tudi večjo težo ob morebitnem sodelovanju v kateri izmed koalicij. Kritiki takšnega prepozicioniranja in oddaljitve od temeljnih vrednost stranke pa Novi Sloveniji napovedujejo propad.

Nekdanja partijska časopisna hiša Delo si naklado rešuje z Ljudmilo Novak, ki kritizira desnico. Foto: TWitter.

Novakova najprej rušila Bajuka in nato smer delovanja stranke usmerila v levo

Kot smo na Nova24TV že poročali, je bilo že od spremembe vodstva stranke in ob umiku njenega prvega predsednika dr. Andreja Bajuka jasno, da se v NSi dogajajo tektonske spremembe. Nova generacija politikov, ki se je prebila v vrh stranke, je postopoma Novo Slovenijo spremenila, kljub skromnemu volilnemu rezultatu, v aktivnega podpornika določenih krogov, ki s svojimi finančnimi in personalnimi povezami obvladujejo pretakanje denarja iz državnih podjetij in iz državno financiranih investicij. Prav proti takim omrežjem naj bi se Nova Slovenija kot krščanska stranka slovenske pomladi aktivno borila.

Andrej Bajuk (Foto: STA)

Kaj se v Novi Sloveniji v resnici dogaja in čigava stranka je postala?

Prehod na pozicije slovenske kapitalske elite, ki je v času tranzicije obogatela na račun izčrpavanja državnih podjetij in poslov z državo, se ni zgodil čez noč. Nova generacija politikov na čelu z Matejem Toninom, ki je spomladi leta 2018 prevzela stranko, je želela Novo Slovenijo spet zapeljati v drugo smer. Ljudmila Novak se je morala zadovoljiti z mestom vodilne kandidatke za evropsko poslanko, bila je izvoljena v Bruselj, zdaj pa bi od tam rada vplivala na poskus formacije nove desno sredinske vlade, so prepričani poznavalci. Prav koalicija s SDS bi namreč lahko znova okrepila volilno bazo Nove Slovenije in stranko rezultatsko dvignila.

Ljudmila Novak je pred volitvami leta 2008 rušila Andreja Bajuka, posledica je bil tudi izpad krščanskih demokratov iz parlamenta. Vrnili so se tri leta pozneje, leta 2011.

Rok Krajnc

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine