9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Po ukinjanju spomina na osamosvojitev in proslavljanju komunizma ministrica Vrečko sesuva še dialog z verskimi skupnostmi!

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Na začetku mandata je ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je v zadnjem letu prevzela tudi vodenje Levice, ukinila muzej slovenske osamosvojitve in veliko pozornost pritegnila, ko je kot ministrica aprila letos proslavljala ustanovitev komunistične partije na Čebinah.

V vladi ji je uspelo kot je slišati, medtem tudi praktično ustaviti dialog z verskimi skupnostmi, česar so bile oblasti sposobne celo v času socializma. Zadnji “uspeh” ministrice je, da vladni urad za verske skupnosti, ki bi moral biti preurejen v vladno službo, podredila službi za raznolikost svojega ministrstva.

Prejšnja vlada je Urad za verske skupnosti kot notranjo organizacijsko enoto ministrstva za kulturo prestavila v sekretariat ministrstva, da bi vrnili ureditev s samostojno vladno službo, ki bi po spremembi zakona o državni upravi morala začeli delovati v začetku prihodnjega leta. A vlada Roberta Goloba je ustanovitev vladne službe za verske skupnosti črtala, urad s tem vrnila na ministrstvo za kulturo, kjer ga zdaj podrejajo službi za kulturno raznolikost. S spremembo sistematizacije to počnejo tako:

Kot je slišati iz vlade je v tem mandatu precej zamrl vsak dialoga z verskimi skupnosti, ki ga zahteva Zakon o verski svobodi. V preteklih letih so delovale razne vladne komisije za odprta vprašanja z verskimi skupnostmi, vladni sveti za dialog… V tokratni vladi menda ni ničesar. Zakon o verski svobodi obveze vlade v 30. členu določa tako:

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine