22.8 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Po Štrukljevih »svizcih« sedaj na okopih še visokošolski sindikat: hoče normalno izvedbo študijskega leta, po drugi strani pa zahteva natančna navodila ministrstva za takšno izvedbo študija

Poročali smo že o nezadovoljstvu Štrukljevih »svizcev« ob začetku šolskega leta (glej TUKAJ), češ da je začetek šolskega leta ob takšnih pogojih, kot jih imamo, preveč negotov, ker naj bi bila navodila glede zaščite pred covid19 preveč splošna.

 

Sedaj se je na podoben način odzval tudi Visokošolski sindikat Slovenije, ki zahteva normalizacijo študijskega procesa ob začetku študijskega leta, slednje se sicer začne oktobra. »Ob strogem upoštevanju higienskih pravil in uporabi zaščite, kar lahko pri odrasli študentski populaciji pričakujemo, univerza pač ne more biti bolj rizično okolje kot trgovski center. Predvsem pa ne vidimo nikakršnega razloga, da bi bil režim na univerzah enak ali celo strožji kot v osnovnih in srednjih šolah.« Tako je v izjavi zapisal predstavnik sindikata dr. Marko Marinčič, sicer predavatelj na oddelku za klasično filologijo na ljubljanski filozofski fakulteti. Za Marinčiča sicer naši viri trdijo, da je simpatizer Levice.

Zakaj je njegov poziv problematičen? Položaj na univerzah je namreč precej drugačen kot na osnovnih šola, saj učenci in dijaki v glavnem obiskujejo pouk v svojem okolju, na univerzi pa so ponavadi študenti iz vse Slovenije in tudi iz tujine.

Naši viri pa tudi opozarjajo na nevzdržen položaj na ljubljanski filozofski fakulteti, kjer večina študentov študira dvopredmetno, to pa prinese ogromno kombinacij in mešanja. »Kombiniranje različnih oblik dela in vsakotedensko čakanje na odločitve NIJZ si lahko privoščijo oddelki z nizkim številom študentom in profesorji z manj pedagoškimi obveznostmi, na večjih oddelkih bo to zelo zapleteno, saj so predavalnice po koronskih standardnih premajhne – v največjo na FF za 130 študentov lahko po koronskih predpisih vstopi 36 študentov,« trdijo naši viri iz FF.

S tem se seveda postavlja vprašanje, kaj želi visokošolski sindikat s svojim pozivom ministrici za izobraževanje, znanost in šport sploh doseči. Morda kaos? Nenavadno je namreč, da po eni strani zahteva izvedbo študija, kot smo jo vajeni iz časa pred koronakrizo, po drugi strani pa sindikat od inistrstva za izobraževanje, znanost in šport pričakuje jasne usmeritve glede žive izvedbe študija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine