23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Po prvem letu vladanja niso zmogli predstaviti niti enega dosežka, so pa ponosni na revanšizem

Piše: Gal Kovač (Nova24TV.si)

Po skorajšnji obletnici zaprisege vlade Roberta Goloba je potekala novinarska konferenca treh koalicijskih predstavnikov. Pred slovensko javnostjo so kot svoj največji dosežek razglasili “normalno državo”, podobno kot pred leti Miro Cerar, ki je kot svoj največji dosežek navedel “politično stabilnost”. Na prenekatera vprašanja novinarjev, ali vendarle lahko navede, kako bo reševal nekatere temeljne probleme v slovenski družbi, ni vsebinsko odgovarjal.

“Ko so nam ljudje zaupali, da prevzamemo vlado (…) je bila glavna obljuba in tudi glavna želja ljudi, da ponovno živimo v normalni državi. To je prva obljuba, ki smo jo izpolnili,” je na začetku novinarske konference povedal predsednik vlade.

Uzurpacija RTV je dosežek
Pri pregledu dosedanjega dela so še posebej izpostavili njihov dosežek na področju kulturnega boja, to je uzurpacijo javne RTV, z novelo zakona o RTV, ki je po sporni odločitvi Ustavnega sodišča omogočila protipravno obglavljenje zakonito imenovanega vodstva zavoda. Predstavniki vlade sicer svoja dejanja vidijo v okviru “osvobajanja medijev”, kaj točno pa se skriva za temi besedami, pa je pred časom povedal sam predsednik vlade, ki je dejal, da je naredil napako, da ni “svoboda” najprej prevzela javnega zavoda in ga šele nato “depolitizirala”.

Foto: STA

Inflacija razjeda državljane
Na novinarski konferenci je predsednik vlade prav tako napovedal spremljanje cen prehranskih artiklov vzdolž celotne verige, saj meni, da so cene hrane nepravično visoke, še posebej v primerjavi s cenami zunaj meja Slovenije, kjer cene že padajo. “V Evropi se je rast zaustavila, v Sloveniji žal še ne. Danes je bila podpisana uredba o spremljanju cen hrane in proizvodov po celotni verigi. Od kmeta do trgovca,” je dejal predsednik vlade.

Golob je podobno idejo že predstavil ob samem začetku svojega mandata. Stanovske organizacije so kaj hitro opozorile na številne metodološke probleme, kot je denimo izbira osnovni artiklov in proizvajalca kot tudi moralni problem. Prodajalci hrane namreč služijo različnim družbenim skupinam, z različnimi možnostmi. Moralni problem tovrstnega “spremljanja cen” pa je dejanski namen ukrepa, to je posamezne prodajalce javno izpostaviti in zasramovati, kljub temu da je cenovna politika njihova pravica, posledice le-te pa se kažejo ob koncu leta v poslovnih izkazih.

 

Naloga spremljanja cen osnovnih artiklov je bila nato zaupana zasebni družbi, rezultati njenih izsledkov pa so bili nasprotni izsledkom Statističnega urada. Golobov dvorni spremljevalec cen je namreč poročal o padcu cen prehranskih artiklov, SURS pa o hudi inflaciji cene prehranskih izdelkov. Cena hrane in energije sta v preteklem letu izrazito prispevala k hudi inflaciji. Več o tem TUKAJ.

Novinarska konferenca ob prvi obletnici vlade, na kateri so sodelovali predsednik vlade Robert Golob ter podpredsednika Tanja Fajon in Luka Mesec. Vir: STA

Obljubljenih stanovanj ne bo
Predstavnik skrajne stranke Levica Luka Mesec je kot največji uspeh stranke označil ustanovitev ministrstva za solidarno prihodnost, poroča STA. Spomnimo, v stranki so napovedali drastični porast gradnje stanovanj, s katerimi so hoteli rešiti hudo stanovanjsko stisko, s katero se soočajo mladi. Kmalu po nastopu mandata so drastično zmanjšali število načrtovanih zgrajenih stanovanj, danes pa večji del gradenj napovedujejo po koncu njihovega mandata. Več o tem lahko preberete TUKAJ. Kot drug veliki dosežek je navedel pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi. Tega so potem, ko ga je sprejela vlada Janeza Janše, efektivno ukinili. Te dni spremljamo intenziven medijski trud, da se dolgotrajno oskrbo predstavi kot projekt Levice. Več TUKAJ.

Amnestija nasilnežem predstavljena kot uspeh
Zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon je predstavila dosežke ministrov iz njene stranke. Kot enega največjih uspehov je navedla “amnestijo” nasilnežem in načrtnim kršiteljem zakonov v času prejšnje vlade. Glede kandidature Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN je dejala, da je Slovenija naredila vse, kar je lahko, da si zagotovi sedež v najpomembnejši mednarodni organizaciji. Glede uspeha kandidature Slovenije je dejala, da je “previdno optimistična”. V provladnih medijih se je v zadnjem času vse bolj intenzivno pojavljajo zapisi, ki slovensko javnost pripravljajo na potencialni neuspeh kandidature, krivdo pa želijo pripisati opoziciji, ki ne nosi nikakršne odgovornosti. O tem, kako želijo vladni predstavniki preložiti odgovornost na opozicijo, lahko preberete v članku z naslovom: So se pri kandidaturi Slovenije v Varnostni svet ZN že začeli izgovori za primer neuspeha?

Skupno vsem trem predstavnikom strank ob prvem letu vladanja je nedvomno to, da niso predstavili niti enega dosežka vlade, ki bi izboljšal kvaliteto življenja Slovenk in Slovencev, so pa izjemno ponosni na revanšizem in ideološko zastrupljanje, od katerega imajo korist zgolj nevladne organizacije ter posvečeni pri koritu.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine