6.9 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Po “non-paper” umetni aferi, kamor so potegnili premierja Janeza Janšo, sedaj še vnovično sojenje v “non-razžalitvi” dveh “dam” iz Kolodvorske

Piše: Politikis.si

Na sodiščih se tudi prihodnji teden nadaljujejo nekatera odmevna sojenja, med drugim za umora pri Grosuplju in pri Domžalah ter za poskus umora v Celju. Pred sodnika bosta stopila obdolžena ropa duhovnika. Na celjskem sodišču v četrtek pričakujejo premiera Janeza Janšo zaradi zaradi očitkov o razžalitvi novinark Radiotelevizije Slovenija, Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl

Začelo naj bi se ponovno sojenje premierju Janši zaradi razžalitve novinark

Celjsko višje sodišče je leta 2019 razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, ki je prvaka SDS zaradi razžalitve novinark Radiotelevizije Slovenija (RTVS) obsodilo na pogojno zaporno kazen, in jo vrnilo v novo sojenje. To je storilo, ker je nadomestno sodnico porotnico na prvostopenjski obravnavi imenovala nepooblaščena oseba, še preden je bila prvotna porotnica razrešena. Novo sojenje na sodišču prve stopnje mora po sklepu višjega sodišča potekati pred popolnoma spremenjenim senatom.

Celjsko okrožno sodišče je Janšo sicer v prvem postopku zaradi razžalitve novinark RTVS Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Naložilo mu je tudi plačilo stroškov sodnega postopka v zvezi z žaljivim tvitom na račun novinark. Obe novinarki sta Janšo zaradi tvita tožili tudi odškodninsko.

Pred sodiščem obdolženi nasilnega ropa župnišča

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je za četrtek razpisan predobravnavni narok za Sama Brajdiča in Milenka Hudorovca, ki jima obtožnica očita, da sta 24. decembra v Višnji Gori napadla in oropala duhovnika. Kot so marca po zaključeni preiskavi več ropov župnišč pojasnili na Policijski upravi (PU) Ljubljana, so storilci duhovnika zvezali ter s silo dosegli, da jim je povedal, kje hrani vrednejše predmete ter gotovino. Storilca decembrskega ropa v Višnji Gori so odkrili po tistem, ko so odkrili storilce ropa duhovnika v Rovtah pri Logatcu, ki se je zgodil konec januarja. Za kaznivo dejanje ropa je po kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen od enega do 10 let, za rop, pri katerem sodeluje več oseb, pa od enega do 15 let zapora. Vodja sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana Damjan Petrič je februarja povedal, da obravnavajo še najmanj pet kaznivih dejanj vlomov ali poskusov vloma v župnišča na območju PU Ljubljana in Slovenije.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine