21.2 C
Ljubljana
petek, 21 junija, 2024

Po Janševih stopinjah sedaj tudi Golob v Kijev

Piše: Ana Horvat (nova24tv.si)

Predsednik vlade Robert Golob se je po stopinjah nekdanjega premierja Janeza Janše odpravil v Ukrajino. Tam se bo sešel z ukrajinskim državnim vrhom ter izkazal nadaljnjo podporo Slovenije tej državi v njenih prizadevanjih v boju proti ruskim agresorjem.

Po tem, ko je vsem ostalim pot v Ukrajino utrl Janez Janša, se je zdaj tudi premier Robert Golob odločil, da odide v Kijev. Med obiskom se bo sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, premierjem Denisom Šmihalom in predsednikom parlamenta Ruslanom Štefančukom.

Na programu ima tudi udeležbo na slovesnosti v spomin na žrtve ruske invazije ter na vrhu o ruski odgovornosti za zločine v Ukrajini, namen obiska pa je izkazati politično podporo v luči dosedanje in nadaljnje vsestranske pomoči Slovenije Ukrajini. Obisk bo hkrati priložnost za napoved nadaljnje humanitarne pomoči in sodelovanja pri obnovi Ukrajine, krepitev rednega političnega dialoga in poglobitev dvostranskih odnosov med državama, so ob tem dodali v kabinetu predsednika vlade.

To je prvi Golobov obisk v Ukrajini, odkar je Rusija februarja lani začela invazijo. Njegova koalicija v Državnem zboru je nemalo nazaj zavrnila resolucijo, ki bi razglasila Rusijo za podpornico terorizma.

Golob in ukrajinski predsednik Zelenski sta med drugim govorila o sodelovanju pri obnovi Ukrajine. Slovenija je po premierjevih besedah se še posebej pripravljena angažirati pri povojni obnovi regije Harkov, predvsem mesta Izjum in Harkov, ki je z Mariborom pobrateno mesto. Tamkajšnji slovenski konzulat je v prvih dneh invazije na Ukrajino uničila ruska raketa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine