5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Šokantno! Po internetu krožijo posnetki in slike s podrobnimi informacijami za migrante, kako priti iz BiH v Slovenijo, ne da bi jih ujeli policisti

Po spletu kroži več posnetkov, ki ilegalcem lajšajo njihovo nezakonito prehajanje mej vse do Slovenije. Razkrivamo natančna navodila, ki jih migranti, ki jim je že uspelo iti po tej poti, delijo svojim migrantskim kolegom, z natančnimi opisi, kje se nahajajo policisti, kje se jim lahko pustijo ujeti, da jih bodo registrirali, kje so psi in kje naj se preoblečejo, da bodo domorodci mislili, da so turisti. Šokirani boste!

 

Hrvaški mediji razkrivajo, da so samo v četrtek policisti aretirali tri tuje državljane, ki so želeli pretihotapiti skupno 72 ilegalcev. Tako je bil v Kapeli Korenički ustavljen tovornjak, ki ga je vozil 32-letni Italijan, v tovornjaku pa so odkrili kar 59 migrantov. Istega dne so policisti na državni cesti v naselju Ročko Polje aretirali dva Španca, stara 39 in 30 let, ki sta nezakonito prevažala 13 državljanov Pakistana in Nepala v karavanu. Spletna stran Net.hr navaja, da naj bi vsak dan prestopilo iz BiH na Hrvaško med 15 in 30 migrantov, da bi bili pri tem učinkovitejši oz. hitrejši, pa redno uporabljajo posnetke in fotografije, ki prikazujejo podrobno pot, kako se čim hitreje iz BiH prebiti na Hrvaško in od tam v Slovenijo. Informacije za nezakonite prehode pa krožijo kar po spletu. Še več! Na YouTubu obstaja več deset takšnih posnetkov, ki podrobno prikazujejo mejne prehode in ceste, ki jih policija nadzoruje. Ti so tudi natančno označeni, na internet pa jih naložijo kar ilegalci, ki sem jim je uspelo prebiti preko schengena. Vsak od teh posnetkov ima po več tisoč ogledov. “Vsi gredo iz Bihaća do Plitvic. Iz mesta Bugara greste na Hrvaško med mejo in vojaškim letališčem Željava čez minsko polje. Očitno so že odstranili mine,” pojasnjuje migrant, ki se je že podal po tej ilegalni poti. Prav tako je podrobno obrazložena vsaka lokacija, od ceste, makadamske poti do gozda. “Prišli smo do Plitvic, kjer so bili psi in ovce. Na žalost so nas psi odkrili. Potem je prijatelj odšel do avtomobila, taksija, ki nas je peljal. Policija nas je naključno odkrila 7 kilometrov pred Zagrebom.”

Navodila kar na internetu
Na YouTubu tako najdete razlago za celotno pot, ki jo prehodijo migranti (in ki sledijo tem navodilom na internetu!), vse od Grčije do Albanije, od Črne gore do BiH in naprej. “Z  računalniško miško vam pokažem mejni prehod med Grčijo in Albanijo. Obstaja asfaltirana cesta, na kateri je bencinska črpalka. Vsak, ki gre iz Grčije v Albanijo in si želi olajšati pot, naj vzame taksi do Kriste Lobigija.” Obstajajo dodatna podrobna navodila in del poti je treba prehoditi. “Predvsem ne smete uporabljati luči in takoj, ko prečkate mejo, ste varni in niste v nevarnosti zaradi grške policije. Hodite naprej, vendar brez luči in v tišini, dokler ne pridete na makadam. Po tej makadamski poti vozi policija. Ne pojdite v mesto in pazite se krajev, kjer se sliši lajanje psov.”

Ilegalci sicer ravno ne zaupajo taksistom, čeprav jim olajšajo prebijanje proti schengenski meji, zato pogosto preverjajo, ali bo taksist po vožnji poklical policiste. “Ne počivajte. Premikajte se na način, kot sem objavil, vendar ne po levi strani. Mejnemu prehodu s Črno goro se ne približujte, kajti tam je policija.”

“Najtežje je od Bosne do Slovenije”
Tako lahko na posnetkih na YouTubu slišimo, da je lažji del poti po Albaniji, saj obstaja več možnosti – migranti lahko hodijo naprej ali pa se pustijo ujeti policiji, ki jih bo popisala in odpeljala v Tirano. Nato lahko nadaljujejo svojo pot v Črno goro. “To je neoznačena cesta in tukaj je policija. Nadaljujte, kot sem označil. Prišli boste do železniške proge in ob teh tirih hodite tako dolgo, dokler ne pridete do vasi. Preden vstopite v kraj, se preoblecite, da boste videti kot turisti. Do mesta pojdite s taksijem.”

“Zavedajte se, da je del poti iz Bosne in Hercegovine do Slovenije najtežji, čeprav je Slovenija le 250 kilometrov proč. To je najtežja pot, po kateri sem šel. Skozi gozd sem šel 250 kilometrov. Tako je temno, da ne vidite prsta pred nosom. Ko pridete do glavne ceste na Hrvaškem, počakajte do 8. ure zjutraj, ko je policijska menjava izmene.”

Predvsem pa glasovi na posnetkih ves čas opozarjajo pred psi, “ker lajajo brez prestanka”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine