8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Po Golobovi obljubi o družbi brez zapiranja so v dveh bolnišnicah zaradi covida prepovedali obiske

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

Proti covidu-19 imamo dve naravni zdravili: vitamin D in slano morsko vodo, je pred približno letom dni dejal predsednik vlade Robert Golob, ki je obljubil, da se moramo navaditi živeti s covidom brez zapiranja. Včeraj sta dve slovenski bolnišnici za obiske zaprli nekatere oddelke.

Splošna bolnišnica Celje je zaradi vdora okužbe z novim koronavirusom z včerajšnjim dnem prepovedala obiske pacientov, ki se zdravijo na kardiološkem oddelku. Ukrep prepovedi obiskov bo veljal do preklica, so sporočili iz Splošne bolnišnice Celje. Enak ukrep je od sobote v veljavi na centru za geriatrično medicino v okviru Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Center je v Bolnišnici dr. Petra Držaja.

Spomnimo, da je premier Robert Golob dal obljubo, ki se je bodo držali. “Kot družba se moramo navaditi živeti s covidom brez zapiranja,” je bil jasen in dodal, da se moramo navaditi živeti s covidom brez obveznega cepljenja. “In kot družba se moramo navaditi živeti s covidom brez zapiranja šol. Vse to je mogoče,” je povedal.

Premier Robert Golob (Foto: STA)

Ker pa smo bili petemu valu priča poleti, smo takrat po besedah Goloba imeli na voljo dve naravni zdravili: sonce in morsko slano vodo. “Vsi gremo lahko na morje in se tam pozdravimo, se ne šalim,” je dodal povsem resno.

Na njegovo izjavo se je takrat odzvala stroka
Kot zdravnik sem zgrožen, da to izjavi predsednik vlade,” je v odzivu kritično zatrdil specializant infektologije Federico V. Potočnik. Z naravnim zdravljenjem po vzoru Goloba pa se očitno ne strinja epidemiolog in vodja posvetovalne skupine za covid-19 na NIJZ Mario Fafangel, ki je navedel ukrepe, ki v resnici pomagajo pri boju z virusom. Izpostavil je pomen cepljenja za vse državljane, še posebej za starejše od 60 let, testiranja ob simptomih, nošenja zaščitne maske v prostorih, kjer je veliko ljudi (tudi v zdravstvu in v domovih za starejše), prezračevanje in aktivnosti na prostem. Pomembno pa je tudi zdravljenje bolezni in solidarnost oziroma skrb za skupnost. Tudi infektologinja Bojana Beović je v odzivu za N1 pojasnila, da je za obrambo pred boleznijo pomembna normalna koncentracija D,  “niso pa to zdravila, ki bi nekoga, ki je že zbolel, pozdravila, kot recimo zdravila, ki delujejo direktno na virus,” je bila jasna.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine