19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Po Bandelliju še slovo Möderndorferja; Kučanu 1.514 dodatka za več kot pet tisoč evrov »pokojnine«

Piše: Peter Jančič (spletnicasopis.eu)

Ker je minilo leto od volitev so še zadnja poslanska nadomestila za slabo polovico prejšnjega meseca dobili Jani Möderndorfer (1.473 evrov), Marko Pogačnik (1.662 evrov) in Marijan Pojbič (1.477 evrov). Pravica do nadomestila, če ne morejo do dela, se je s tem iztekla še zadnjim poslancem. Običajno imajo več težav pri iskanju zaposlitev politiki iz opozicijskih strank. Presenetljivo s tega vidika je bilo predvsem, da vladajoči leto dni niso poskrbeli za »velikega borca« proti Janezu Janši (SDS) Möderndorferja. Podobno je bilo nenavadno, ker je več mesecev po lanskih volitvah nadomestilo prejemal bogati podjetnik Marko Bandelli, ki se je sčasoma potem zaposlil v svojem podjetju in izstopil iz Svobode, ki se ji je priključila SAB. Kot poročajo Primorske novice so na volilni konferenci Pokrajinskega odbora DESUS za južno Primorsko te dni za novega predsednika soglasno izvolili prav Bandellija.

Pri predsednici Nataši Pirc Musar nadomestilo prejemata dva bivša predsednika republike. Borut Pahor je za mesec maj 2023 prejel 5.256 evrov nadomestila. Dodatno pa še Milan Kučan 1514 evrov doplačila, da njegova skupni prejemek z zasluženo pokojnino znaša 80 odstotkov plače predsednika republike. Torej toliko kot znaša tudi Pahorjevo nadomestilo, ki pa je omejeno na eno leto. Kučanovo “nadomestilo” časovno ni omejeno. Nataša Pirc Musar je prejela plače 6.473 evrov. Privilegij dosmrtnega doplačila je v zakonodaji le in samo za Kučana. Ta privilegij in še številni drugi je bil za vse bivše predsednike uzakonjen v času vlade Antona Ropa (LDS), ko je predsednik republike ravno postal Janez Drnovšek in je bila leva sredina podobno močna kot je v tokratni vladi. A so pozneje v času varčevanj poslanci te posebne dolgotrajne pravica za predsednike, ki za druge funkcionarje ne obstajajo, ukinili. Po zaslugi dopolnila Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića pa je Kučanu privilegij ostal tudi po varčevalnih ukrepih v času druge vlade Janeza Janše.

V vladi je najvišjo plačo prejel Robert Golob (Svoboda) 6.531 evrov, najvišje je zaradi olajšav tudi pri netu znesku 4.059 evrov. Podatek o neto izplačilih medijem praviloma ni dostopen, v vladi ga ministri in drugi funkcionarji posebej dovolijo posredovati javnosti. Nadomestilo v vladi še prejema nekdanji finančni minister Andrej Šircelj (SDS), ki je prejel 4678 evrov. Plača Luke Meseca (Levica) je bila 5813 evrov, Tanje Fajon (SD) 6.149 evrov. Ko gre za predsednike strank je v državnem zboru Janez Janša (SDS) prejel 4.491 evrov, Matej Tonin (NSi) pa 4.174 evrov. Najvišjo plačo v državnem zboru je, kot je to običajno, prejela predsednica Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) 6.279 evrov.

Vir: spletnicasopis.eu

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine