8.4 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Plehko: Pozivala je na petkove proteste, sedaj, ko je vrag vzel šalo, bi uvedla lockdown in razglasila epidemijo!?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

V novembru smo priča še posebej poslabšani epidemiološki sliki. To pa ne zmoti nekaterih, da ne bi pozivali na proteste, s katerimi se dobesedno ruši napore zdravnikov, ki pregorevajo. Med njimi so žal tudi takšni, ki zastopajo sam vrh medicinskih sester v Sloveniji. Gre za dr. Brigito Skela Savič, ki je pozivala na petkove proteste, kjer so bili protestniki večina brez mask in varnostne razdalje. Šele ko so v soboto iz bolnišnic sporočili, da je stanje tako resno, da je v državi prostih le še devet covidnih intenzivnih postelj, je Skela Savič spoznala, da je stanje vendarle resno. Potem ko je ta pozivala k neodgovornemu obnašanju, ki je prispeval k slabšanju razmer, ta sedaj poziva k zaprtju države in razglasitvi epidemije. Dvoličnost pa taka.

V soboto v popoldanskih urah je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar za STA povedal, da imamo v državi prostih le še devet covidnih intenzivnih postelj, zato je napovedal sestanek z direktorji covidnih bolnišnic, da se najde rešitve za zagotavljanje dodatnih kapacitet. “Poteka daleč največja mobilizacija v zdravstvu,” je zatrdil in opomnil, da je potrebno zavedanje, da glavne ovire ne predstavljajo postelje, niti prostor, ampak pomanjkanje kadra.

Ker se je predolgo izvajalo spodbujanje kršitve zaščitnih ukrepov in s tem izničevalo napore pozivov k cepljenju, smo danes priča alarmantnim razmeram. Na večernem sobotnem sestanku se je ministrstvo za zdravje z vodstvi covidnih bolnišnic dogovorilo za povečanje kapacitet covidnih intenzivnih oddelkov za 10 dodatnih postelj, je za N1 povedal koordinator covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. Z začetkom tedna bodo bolnišnice odprle maksimalne kapacitete. Tako bomo imeli 280 postelj za covidne bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego. “Upamo, da bo zadostovalo,” je zatrdil.

Medtem ko je bil minister za zdravje dr. Janez Poklukar v prvi bojni liniji in pomagal na intenzivni negi, so petkovi protestniki peli “Bella ciao” brez mask, varnostne razdalje. Svetlana Makarovič je vnovič poskrbela za izražanje kupa nesmislov in primitivnih žaljivk. Govorila sta tudi sindikalistka Tea Jarc in Andrej Rozman – Roza, svojega albuma pa ni pozabil promovirati tudi raper Zlatko. Skratka, obnašali so se, kot da se ne bi nahajali v vrhu četrtega vala epidemije. Seveda ne moremo trditi, da so za poslabšanje epidemiološke slike krivi le petkovi protesti. Nedvomno pa ti predstavljajo delček v mozaiku, ki prispeva k oblikovanju slike, v tem primeru epidemiološke slike. Potrebno je zavedanje, da protesti in s tem spodbujanje k nespoštovanju ukrepov pripomorejo k promoviranju neodgovornega obnašanja večje množice ljudi. Vse skupaj namreč promovirajo mainstream mediji, še posebej javna RTVS in POP TV.

S tem, ko politika kot celota ni uspela obsoditi, da se v tako oteženih razmera poziva na proteste, so navzven podali sporočilo, kot da to ni nič kaj problematično. Vsaj od vodstva stranke SD bi človek to upravičeno pričakoval ali pa predsednice Tanje Fajon. Da gre za neodgovorno obnašanje, je zmogel priznati le poslanec SD Jani Prednik. Ker Skela Savič zastopa sam vrh medicinskih sester v Sloveniji (aktivna je tudi v Mednarodnem združenju medicinskih sester), ne čudi, da so v Strokovnem združenju izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije pozvali k njenem odpoklicu. Namesto da bi jo to spametovalo, je ta pričela iz sebe delati žrtev, češ kako je postala žrtev političnega linča. To, da sedaj, ko je vrag vzel šalo, poziva k razglasitvi epidemije in zaprtju, je naravnost sprevrženo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine