5.6 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

Platforma sodelovanja: Slovenija zaostaja za drugimi državami

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Na okrogli mizi z naslovom Slovenija v razvojnih megatrendih, ki jo je povezoval Logar, so v ljubljanski Festivalni dvorani sodelovali predsednik uprave NLB, predsednik nadzornega sveta Združenja bank Slovenije in predsednik AmCham Slovenija Blaž Brodnjak, soustanovitelj trboveljskega podjetja Dewesoft Jure Knez ter ustanovitelj in direktor podjetja Duol Dušan Olaj.

Gospodarstveniki so z Anžetom Logarjem spregovorili o lastnih izkušnjah z razvojem gospodarstva in z občinstvom delili svoje poglede na gospodarsko prihodnost Slovenije. Kritični so bili do visoke obdavčitve slovenskih podjetij in ocenili, da Slovenija glede spodbujanja gospodarstva zaostaja za drugimi državami v regiji.

Blaž Brodnjak je na okrogli mizi dejal, da prihodnost slovenskega gospodarstva vidi v želji po uspehu. “Ob vsakem neuspehu se moramo pogovoriti, zakaj nam ni uspelo, in se iz napak učiti, da bomo tako uspešnejši,” je poudaril. Za čim večji uspeh pa moramo biti sposobni preseči “ideološke pregrade v svojih glavah“, je dodal.

Podjetnik Jure Knez je poudaril, da ima Slovenija potencial za gospodarski razvoj, a da bi si morala “vsaka slovenska vlada po volitvah zastaviti temelj, ki definira temeljne vrednote, ki jih želimo v Sloveniji gojiti“. Dodal je še, da bi morali po njegovem gojiti vrednoto dela, saj se “dandanes bolj splača biti na zavodu za zaposlovanje, kot pa delati“.

Foto: STA

Gospodarstvenik Dušan Olaj pa je opozoril, da se mora država za boljši gospodarski razvoj posvetiti vlaganju denarja v raziskave, znanost in tehnične inovacije.

Dotaknili so se tudi sprememb na trgih dobrin in storitev. Posebej so naslovili problematiko staranja prebivalstva in padanja rodnosti, ki za vitalnost gospodarstva po besedah udeležencev dogodka predstavljajo velik izziv. Posebno pozornost pa so namenili hitremu razvoju in adaptaciji novih tehnologij ter podnebnim spremembam.

Društvo s polnim imenom Platforma Sodelujmo za prihodnost je bilo ustanovljeno 31. maja letos in ima 12 ustanovnih članov, poroča STA. Poleg Logarja in podpredsednice Romane Jordan so to še Alja Brglez, Eva Irgl, Matej Avbelj, Igor Masten, Jernej Pikalo, Mitja Čander, Rok Ravnikar, Igor Hustič, Mark Boris Andrijanič in Mirko Požar. Logar je izjavi za medije znova poudaril, da namen platforme ni preoblikovanje v stranko, temveč vzpostavitev prostora za razpravo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine