0.5 C
Ljubljana
petek, 27 januarja, 2023

Platforma evropskega spomina in vesti: Umor ne zastara! To velja tudi za Slovenijo.

Umor ne zastara, kar še posebej velja za vojake in nekdanje politike, sta v sporočilu za javnost 26. julija zapisala nemško državno tožilstvo v Weidnu in zvezni kazenski urad v Münchnu (LKA). Junija je bila na podlagi dvostranskega sporazuma ustanovljena Skupna češko-nemška preiskovalna skupina, ki preiskuje poboj vzhodnonemških beguncev na mejah nekdanje Češkoslovaške. Prvo delovno srečanje skupnega raziskovalnega združenja je potekalo 25. julija v Weidnu; naslednja bo ta teden v Pragi. Nemški generalni državni tožilec Christian Härtl pričakuje, da bo sodelovanje pospešilo preiskavo, ki na nemški strani poteka od decembra 2017 na podlagi pritožbe, ki jo je vložila Platforma evropskega spomina in vesti. pri nas še vedno čakamo na kaj podobnega…

 

Skupna skupina je bila ustanovljena, ker je platforma v primeru poboja beguncev različnih drugih narodnosti na meji CSSR na vrhovno javno tožilstvo v Brnu vložila podobno kazensko ovadbo, ki je zadevo napotila na ustrezne preiskovalne organe na Češkem . V obeh kazenskih ovadbah vpleteni storilci izhajajo iz istih struktur mejne straže in vodstva Komunistične partije Češkoslovaške, med njimi dva preživela člana Centralnega komiteja komunistične stranke Lubomir Strougal in Miloš Jakes.

Nemško ekipo sestavljata dva tožilca in šest preiskovalcev iz zveznega kazenskega urada v Münchnu. Češko stran zastopata Vrhovno državno tožilstvo v Brnu in Okrožno državno tožilstvo v Pragi 1. Nemški preiskovalci vzpostavljajo stike tudi z nekdanjimi begunci – državljani NDR, ki so bili ujeti med poskusom prečkanja meje CSSR na Zahodu in ki jih sodišča na Češkem in Slovaškem v zadnjih dveh letih uspešno rehabilitirajo na podlagi klica s Platforme.

Platforma evropskega spomina in vesti je avgusta 2016 vložila kazensko ovadbo zaradi umora nemških beguncev iz nekdanje NDR (glej tukaj: Bavarski državni kazenski preiskovalni urad München začel preiskovati umore nemških beguncev na železni zavesi na nekdanjem Češkoslovaškem).

Platforma je podobno prijavo za 28 ubitih beguncev septembra 2017 poslala na vrhovno državno tožilstvo v Brnu (Platforma vložila kazensko ovadbo zoper zadnje preživele člane češkoslovaškega politbiroja Jakeša, Štrougala, Colotka in druge osebe zaradi uboja na mejah)

Novembra 2017 je Platforma pozvala nekdanje državljane NDR, ki so pred letom 1989 neuspešno poskušali pobegniti iz vzhodnega bloka skozi Češkoslovaško, naj zaprosijo za rehabilitacijo na lokalnih sodiščih. (Poziv za nekdanje vzhodnonemške begunce, aretirane na Češkoslovaškem do leta 1989, naj zaprosijo za rehabilitacijo in odškodnino)

V sodelovanju z odvetnikom JUDr. Lubomírjem Müllerjem je bilo do danes rehabilitiranih 26 ljudi, dvanajst primerov pa je še vedno v teku.

Kdaj pa se bo pri nas zgodilo kaj podobnega?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine