11.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

(PISMO UREDNIKA) Kristjani bomo v nedeljo PROTI, ker smo za … pravico in resnico

Piše: blagovest.si

Kar težko je napisati nekaj vrstic na spoštljiv način v okoliščinah, ko zaradi predreferendumske vročice padajo težke besede in se leviatan, ki se izraža v dveh besedah (“Smrt janšizmu”), znova prebuja. A vendar, potrebno je zapisati vsaj nekaj besed. Veliko jih je že bilo zapisanih, denimo na spletni strani Demokracije, zato tokrat ne bom predolg.

Morda najprej tole: referendumi so ena od varovalk v demokraciji, ki preprečujejo samovoljno vladajočih koalicij. Razumljivo je, da se komu (določeni) referendumi zdijo odveč, češ saj imamo poslance, ki sprejemajo zakone – in če o zakonih odloča večina, to pomeni, da za to večino stoji glas ljudstva. Vendar dosedanja zgodovina slovenskega parlamentarizma velikokrat ni dala prav vladajočim koalicijam – spomnimo se številnih referendumov o družini. Da, pa tudi o RTV smo ga že imeli, le da je takrat bilo odločanje v drugo smer – tisti, ki bi radi uveljavili (neustaven) novi zakon o RTV, so bili takrat proti. Vendar se večina udeležencev referenduma z njimi ni strinjala. Sedaj pa bi nam radi prodali m(M)ačka v žaklju, torej nekakšno depolitizacijo javnega zavoda, ki je iskrena približno toliko kot samooklicani “sestop z oblasti” pred dobrimi tridesetimi leti. Torej: nič.

Glede dolgotrajne oskrbe se je težje odločati, ker zagovorniki vlade operirajo z raznimi številkami, v katerih se večina ljudi, zlasti starejše generacije, le težko znajdejo. Zato se zagovorniki zakona zatekajo k raznim psihološkim trikom, češ da Janševa SDS sedaj ruši zakon, ki ga je sama sprejela (kar je seveda nonsens). A zakon, ki ga je prejšnja koalicija sprejela pred letom dni in smo nanj čakali 20 (!!) let, je bil letos poleti “popravljen” z enoletnim zamikom izvajanja, češ da je lani sprejeti zakon skrpucalo in neizvedljiv v praksi. Če seveda verjamete. Eno leto je dovolj dolga doba, da v tem času parlament sprejme zakon, ki bo legaliziral evtanazijo. Se zavedate, da s tem nekdo dobi pravico, da odloča o vašem življenju? Prav zato pa levico, ki nam vlada, dolgotrajna oskrba tako moti.

Nadaljevanje preberi TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine