17.7 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

Pismo Romane Tomc, Milana Zvera in Franca Bogoviča gospe Veri Jourovi: Med imeni uradnikov, prekritih s krvjo, je tudi Miro Petek, ki je bil fizično napaden in žrtev poskusa umora

Spoštovana komisarka, gospa Jourova,

V petek, 23. oktobra 2020, je skupina Aktiv delavk in delavcev v kulturi postavila pred Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije niz predmetov, ki s svojo sporočilnostjo grozijo s smrtjo ministru za kulturo in njegovim sodelavcem. Prizor predstavlja pisarno po umoru: na cesto so postavljene mize, obrizgane z barvo, ki predstavlja kri, na mizah so jasno napisana imena sodelavcev. Med imeni uradnikov, ki jih prekriva kri, tudi Miro Petek, svetovalec ministra Simonitija, doslej edinega novinarja v samostojni Sloveniji, ki je bil fizično napaden in doživel poskus umora. Zaradi poskusa umora je namreč že ležal v luži prave krvi in njegova družina je bila ob petkovem “performansu” šokirana.

Prav je, da je politika strpna do provokacij, ko pa pride do groženj z likvidacijo ne le politiku, temveč tudi uradnikom, ki opravljajo svoje delo, je to potrebno jasno obsoditi.

Po besedah ministra so anonimni izvajalci postavitve svojo identiteto prikrili z imenom organizacije, a njihov politični aktivizem se navezuje na totalitaristične metode. Morebitno sklicevanje na umetniško dejanje ali nedolžno metaforično gesto je v tem primeru zgolj pretveza. V zgodovini umetnosti smo priče številnim umetniškim protestom, ki so v svoj izraz vključili simboliko, dvoumje ali domišljijo. V tem primeru pa gre za odkrito in nedvoumno grožnjo s smrtjo, poziv k umoru in masakru. Gre za ljudi, ki se sicer sklicujejo na demokracijo, a jo s svojim početjem zlorabljajo in rušijo, ščuvajo in zavestno ustvarjajo vzdušje, ki spodbuja nasilje. Očitno je tudi, da gre za podpornike in člane nekaterih nevladnih organizacij, ki si želijo pravico vzeti v svoje roke.

Glede na povečano nasilje v EU v zadnjih letih, mora biti nedavna grožnja s smrtjo ministru za kulturo Republike Slovenije in njegovim sodelavcem jasno opozorilo tudi evropskim institucijam, ki spremljajo dogajanje v državah članicah. Prav te organizacije, ki so petkovo postavitev organizirale, namreč aktivno blatijo dobro ime vlade RS v svetu in sredstva prejemajo in proračuna Evropske unije.

Spoštovana komisarka, taka dejanja v Evropski uniji leta 2020 ne bi smeli tolerirati, zato vas prosimo za vaš cenjeni odziv.

 

S spoštovanjem,

Romana Tomc, evropska poslanka

dr. Milan Zver, evropski poslanec

Franc Bogovič, evropski poslanec

 

Priponka:

Slike postavitve z imeni ministra in uslužbencev Ministrstva za kulturo, Ljubljana, 23. 10. 2020

Zadnje novice

Sorodne vsebine