1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

Pirc Musarjeva je kot stavkovodja prvič nastopila že leta 1994, dve leti kasneje pa prvič kandidirala za funkcijo generalnega direktorja RTVS – sedaj pa bi s podporo politično motivirani stavki »depolitizirala« javni zavod RTVS?

Piše: Tomaž S. Medved

V dneh predvolilne vročice pred prvim krogom predsedniških volitev na dan prihajajo zanimive podrobnosti, ki povedo marsikaj predvsem o kandidatih tranzicijske levice. Ki delujejo, to je treba priznati, precej neprepričljivo, pa tudi hinavsko.

Čeprav se medijska poročila o Nataši Pirc Musar v glavnem vrtijo okoli njenih poslov (ali bolje: poslov njenega moža Aleša Musarja), pa ni skrivnost, da je Pirc Musarjeva še vedno globoko vpeta v dogajanje na RTV Slovenija, kjer je pred leti kandidirala celo za funkcijo generalnega direktorja. Ker ni uspela, je kasneje vložila tožbo in na račun tega potegnila lepo odškodnino (preko poravnave), zato ne preseneča, da zlobni jeziki že namigujejo, da bo v primeru neuspeha na predsedniških volitvah tožila državo.

Že leta 1994 vodila stavko na RTVS, sedaj pa odločno podpira stavkajoče družbeno-politične delavce

Spomnimo: Pirc Musarjeva je svojo kariero začela v medijih že kmalu po osamosvojitvi, ko je diplomirala iz prava. Najprej na nacionalni televiziji, nato še na Pop TV. Leta 2001 se je zaposlila na Aktivi, leta 2005 je postala informacijska pooblaščenka, sedaj pa je odvetnica. Na RTV je očitno navezana, pa ne le čustveno, saj v javnih nastopih vedno znova med vrsticami izraža podporo stavkajočim družbeno-političnim delavcem. Pred štirimi dnevi je o tem spregovorila tudi na klepetalnici na MMC RTVS: »RTV je moja bolečina. Sama sem tu preživela lepih 6 let. Novinarjem ni lahko, ker se je politično nastavljeno vodstvo začelo grobo vpletati v same vsebine, zaposluje se politično motivirane posameznike. ZA neodvisno RTV sem se vedno oglašala. Tudi kot predsednica se bom, saj je neodvisnost od politike javnega RTV servisa res v največjem javnem interesu in neodvisen javni servis je obramba in temelj demokracije.«

Povedano drugače, NPM odločno podpira stavko levo usmerjenih novinarjev. »RTV Slovenija je dragulj naše družbe, ki se ga ne bi smelo tako grobo in brezsramno razbijati na koščke. Podpiram stavko novinarjev. Zdržite v uporu dragi nekdanji kolegi. Danes in kolikor časa bo treba,« je zapisala 20. junija letos na twitterju.

Prav tako ni skrivnost, da Pirc Musarjeva, ki naglas govori o politični uzurpaciji RTV in potrebi po njeni depolitizaciji, podpira tudi novi zakon o RTV, ki naj bi oblast v javnem zavodu menda vrnil civilni družbi. Seveda se postavlja vprašanje, ali je ta zakon morda sama pomagala sestavljati glede na svojo pravniško in odvetniško prakso. Očitno pa nima nobene slabe vesti ob tem, da ob sprejemanju zakona ni bilo nobene javne razprave in se je vse sprejemalo »na horuk«, torej po nujnem postopku.

No, naši viri pa vedo povedati, da je bila Pirc Musarjeva, ko je bila še zaposlena na RTV, praktično glavna voditeljica vseh tedanjih stavk. Njeno ime se tako prvič pojavi že jeseni leta 1994, ko je bila vodja pogajalske skupine Sindikata novinarjev Slovenije na javnem zavodu RTV Slovenija. Marca istega leta je bila namreč izvoljena za podpredsednico omenjenega sindikata.

Ko so odžagali Petana, je prvič kandidirala za najvišjo funkcijo na RTV

Ob pregledu novic na STA pa smo presenečeno ugotovili, da se je Pirčeva (takrat še brez priimka Musar) za funkcijo generalnega direktorja RTVS potegovala že leta 1996, ko je imela šele rosnih 28 let! In povsem izvisela, saj takrat zanjo ni glasoval nobeden od članov tedanjega Sveta RTVS. To glasovanje je bilo izvedeno po tistem, ko je »nepolitični« Svet RTVS že drugič prisilno »upokojil« in predčasno razrešil dotedanjega generalnega direktorja Žarka Petana.

Protagonisti novega zakona o RTV Slovenija bi radi javni zavod spet vrnili v čase, ko so pod pretvezo civilne družbe tam vladali politiki… (foto: STA)

Ob tem se seveda postavlja vprašanje, v kolikšni meri je Pirc Musarjeva prikrito vpletena v zadnjo stavko na RTV, ki ima sicer močno podporo tranzicijske levice in tudi ministrstva za kulturo (kar je sicer samo dokaz več, da je stavka povsem spolitizirana in da gre pri očitkih direktorju TVS Urošu Urbaniji, češ da je spolitiziral javni medij, za navadno sprenevedanje). Morda v zadnjem času zaradi kampanje ne toliko, a ne pozabimo, da so se prve stavkovne aktivnosti začele že pred nekaj meseci, že pred poletjem – in to še preden je Urbanija sploh postal direktor TVS. In Pirc Musarjeva, ki se pred javnostjo sicer skuša prikazati kot državniška, ima vsaj glede na izrečena in zapisana stališča močan motiv, da stavkajočim pomaga tudi s kakšnimi pravnimi nasveti.

A za zdaj bo vse odvisno od usode novega zakona o RTV, o katerem se bo odločalo na referendumu – in to že tretjič. S to razliko, da bo morala zakon, ki vrača ureditev na RTV na čas pred letom 2005, sedaj braniti tranzicijska levica, vendar bo imela prednost, ker bo tokrat za uspeh predlagateljev referenduma potreben kvorum na referendumu.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine