32.6 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Pirc Musar molči o Golobovem napadu na pravno državo in napada osamosvojitelje

Piše: Ana Horvat (Nova24tv)

Medtem ko se slovenska politična scena ukvarja s škandali zaradi predsednika vlade, ki skuša ustanoviti svojo para vojsko, se laže v Državnem zboru in zahteva odstop specifičnega načelnika PU Nova Gorica, se novoizvoljena predsednica, ki je obljubila, da bo “gledala v prihodnost” in “se bo vedno oglašala ob družbenokritičnih dogodkih”, ukvarja z vračilom odlikovanj iz leta 1993, medtem ko o aktualnih kritičnih dogodkih molči.

Še nedavno je Nataša Pirc Musar “pridigala” o gledanju v prihodnost in dejstvu, da “vsi, ki jo poznajo, vedo, da se bo vedno oglašala ob družbenokritičnih dogodkih brez kakršnega koli oportunizma ali kalkuliranja”, kot je to povedala na RTVS v enem od intervjujev. In čemu smo priča danes? NPM se ukvarja z vrnitvijo odlikovanj iz leta 1993, ob tem ko hoče PV imeti svojo para vojsko, je lagal v DZ in da je zahteval odstop specifičnega načelnika policijske uprave Nova Gorica, je pa tiho. Toliko o tem, da se bo “vedno oglašala”.

Predsednik republike Borut Pahor je šestim vidnim predstavnikom slovenske osamosvojitve na posebni slovesnosti v predsedniški palači vrnil odlikovanja zlati častni znak svobode, ki so jih z odprtim pismom simbolno zavrnili 21. junija leta 1993. Odzivi na vrnitev odlikovanj so bili mešani. Nad Pahorjevo odločitvijo je bil presenečen nekdanji predsednik Milan Kučan, odzvala pa se je tudi bodoča predsednica države NPM: “Veliko novinarjev me danes sprašuje glede ponovne izročitve leta 1993 vrnjenega zlatega častnega znaka nekaterim prejemnikom. Odlikovanje podeljuje predsednik v imenu države. Z vrnitvijo so izkazali odnos do države, ne do tistega, ki ga izroči. Menim, da vračilo ni primerno” je zapisala, češ da je “..dejanje za izkaz nestrinjanja s trenutnimi političnimi razmerami. Ne vidim ovir za spoštovanje volje odlikovancev, ki so si premislili. Sama bi jim vrnitev omogočila, ponovna svečana podelitev pa je neprimerna. Naša država bo pod mojim vodenjem usmerjena v prihodnost. “

 

Sledilo pa je vprašanje enega od uporabnikov na Twitterju, ki je vprašal točno to, o čem se trenutno sprašujejo številni, “Kaj je novinarji ne sprašujejo: “Ali mislite, da je primerno, da predsedniku vlade in ministru navodila daje pravnomočno obsojen človek, ki nima varnostnih potrdil niti uradne funkcije znotraj državnega sistema?”

 

Pirc Musarjevi se je več kot očitno komentiranje vrnitve odlikovanj izpred tridesetih let zdelo bolj pomembno, kot pa komentiranje aktualnih škandalov, ki pretresajo slovensko politično sceno. Še dober mesec nazaj je na RTV Slovenija pogumno govorila o tem, da nikoli ne bo tiho ob “družbenokritičnih dogodkih in to brez kakršnega koli oportunizma ali kalkuliranja”, pa vendar se zdi, da za njeno objavo o odlikovanjih stoji prav kalkulacija. Ni naključje, da so njene besede potrdile Kučanovo razmišljanje in to prav zdaj, ko se dogaja toliko bolj pomembnih zadev, ki bi jih lahko komentirala. Eden od uporabnikov Twitterja je to šaljivo tudi pokomentiral, češ da je “PR komentarja Kučan”, oglasil se je tudi predsednik NS RTVS Borut Rončevič, ki je NPM primerjal z Danilom Turkom.

Foto: Twitter

“Oglasila sem se takrat, ko se mi je to zdelo potrebno. Večkrat sem že tudi povedala, da se mi zdi, da se sedanji predsednik, gospod Borut Pahor, ki ga sicer neizmerno spoštujem, premalokrat oglaša. Da se je premalokrat oglasil ob tistih najbolj kritičnih trenutkih,” je NPM očitala Pahorju, danes pa sama molči. V samo zadnjih nekaj tednih se je nabralo kar nekaj stvari, ob katerih bi se Pirc Musarjeva lahko oglasila.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Začelo pa se je z odstopom notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je javno povedala oziroma spregovorila o političnih pritiskih na policijo. NPM, ki je tudi velik nasprotnik “politizacije”, se ob tem ni kaj preveč oglasila takrat in niti v dogodkih, ki so sledili. Tudi Golobova načrtna odstranitev načelnika PU Nova Gorica ni bila dovolj “kritična” zadeva in dejstvo, da Golob ustanavlja paravojsko v sodelovanju z nekom, ki v državnem organu sploh ni zaposlen. Očitno se ji tudi to ne zdi sporno.

Robert Golob (foto: epa)

Golobovo hvalisanje v EU parlamentu in pripovedovanje pravljic o tem, kako naj bi sam ustanovil podjetje iz nič, ki je danes vredno tri milijarde, pri tem pa je seveda “čudežno” zamolčal, da ima pri tem v mislih monopolno podjetje, ki ga ne bi bilo brez politične podpore, pa je očitno le ena laž več, ki so jih na levi tako ali tako navajeni, pa njen molk ob tem niti ne preseneča. Saj smo že od začetka leta oziroma aprilskih državnozborskih volitev od Goloba poslušali le “pravljice” in prazne obljube, tako da je to očitno zanjo postalo že sprejemljivo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine