29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Rado Pezdir:

Na nujni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo se je danes govorilo o opustitvi pregona domnevnih storilcev v primeru Farrokh n a predlog poslanske skupine NSi. 

direktor npu muženič se ni niti opravičil

Na seji je govoril tudi Rado Pezdir, ki je bil strokovni sodelavec obeh preiskovalnih komisijah. Anže Logar in Jani Moderdorfer.

 

Obe komisiji so izdelali vmesno ali končno poročilo.

ugotovite nista odstopali od ugotovitev Banke Sloveije. dokazni material je bil posredovan tako NPU kot tožilstvu.

financiranje terorizma pri NLB

5 osnovnih elementov, da je 

1.transakcije ki jih je izvajal f zadek so potekale po temu ko je bil prijavljena sumljiva transkacija na urad za pranje denarja

zloraba nepromeženjska delovanje proti regulativi EU. odgovrni na banki bi morali prekiniti poslovanje ne pa da so nadaljevali s poslovanjnem v

2. v nlb je prihajalo do veliko razprav a li je ta kominent primerem+n ali ne potem ko je prišlo do reklamacij vedno več

britanskih deviških otokov izvor denarja ni bilo   reklamacije so zahtevale tuje banke

dokumntacija poslana na npu in specializirano državno tožilstvo

nlb teh 

3. izvedba problema reklamacije na nlb v banki slovenije je zapisano da

tuje banke so reklamirale transkacije faroka na banki slo so vedeli da na ta način 

banke prejemnice so bile zavedene pravi vir denarja 

4. na nlb niso imeli težkega dela v delu da gre za sumljive transakcije kljub temu so sami sprejeli interni dokument odgovorni bančniki niso upoštevali 

evidentna zloraba položaja

5. premoženjska korist irancu farokkhu provizija

vzpodbujali so da nerdi čim večje transakcije

vsaj 10 mio na mesec mu bomo pustili prilivno provizijo

dvakra je bil oproščen prilivne provizije

noben dokunet ni bi tak da bi lahko evidentirali njegov podpis.

razlog za odpustitev prilivnih provizij ni znan

zaradi narave podatkov bo potrebno zapreti sejo

sdt šlibarjeva

o zadevi smo izvedeli iz medijev stekel predkazenski postopek 

predkazenski postopek še ni končan tudi ne v zvezi s terorizmom

 moderndorfer: 5 odgovornih oseb v zadevi 

ni funkcioniralo nič odpovedale so vse stopnje varovalk v celotnem sistemu pranja iranskega denarja 

sova obvestila vse odgvorne v državi

10 let ni nihče odreagiral

bivša notranja ministrica 

znotraj npu izgubil dokument kpk

ta dokumnet se znajde kot dokazni material 

občutek smo dobili da se sklicujejajo en na drugega 

na koncu bo odgvoren urad uza preprečevanje

pranej dnarja je če je prej dokazano predhodno kaznivo dejanje

proliferacija

nacinalna varnost 

dvoojna raba in kršitev embarga

je polcija zaslišala 10 prič

 

 postopek je živ oziroma operativno aktiven

 

kako to da policija ni opravila niti informativnega razgovora ko je spal s svojo ekipo v hotelu slon 

ker ni bilo potrebe

o pooblastilih obv služb kot kontraobv  

policija je prekvalificiralo zadevo

niti opustitev vestnega dela ni bilo 

bojim se da bo zadeva zastarala  20 let in 10 let za zaporne kazni

edini ki je promptno odgovarjali so bile skrite priče iz bank

zgodbe so grozljive

državni zbor je opravil svojo nalogo

kaj pa zdaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spomnimo.

Preiskavo primera Farrokh je policija zaključila v začetku leta 2012, primer pa je javnosti postal znan šele sredi leta 2017, ko so nanj naleteli poslanci državnega zbora v okviru širše preiskave o sanaciji slovenskih bank. Portal Pod Črto sicer napačno poroča, da je Komisija za preprečevanje korupcije po pojasnilih Gorana Klemenčiča na podlagi žvižgača prejela poročilo Banke Slovenije v zvezi s sumljivim dogajanjem in so nato v obdobju med koncem leta 2010 in začetkom leta 2011 policijo o vsem že obvestili. KPK Borisa Štefaneca namreč ni našla dokumenta, da bi kaznivo pranja denarja naznanili policiji ali tožilstvu, zato velik madež te afere visi tudi na Klemenčiču in nekdanjemu namestniku KPK Darku Staretu.

Tudi policija ni obvestila tožilstva

Kot so ugotovili nadzorniki ministrstva, policija o izsledkih preiskave v primeru Farrokh in o njenem zaključku v začetku leta 2012 ni obvestila državnega tožilstva, ki je po zakonu gospodar kazenskega postopka, njegovi temeljni nalogi pa sta med drugimi usmerjanje dela policije in nadzor nad delom policije. Policija bi zato po zakonu morala tožilstvo obvestiti o ugotovitvah vsake posamezne preiskave suma kaznivega dejanja, ki jo policisti odprejo, ne glede na to, ali se je sum potrdil ali pa so policisti ugotovili, da kaznivega dejanja v resnici ni bilo. Na podlagi tega obvestila lahko tožilci preverijo, ali je policija preiskavo opravila vestno in zakonito. Policija tako ni bila podvržena svojemu delu, ki pa ga je, kot je kasneje ugotovila komisija državnega zbora, opravila izredno slabo. Policija pa je zdaj polna izgovorov, da naj ne bi bili izkazani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, kar seveda ni res, kot je pokazala že preiskava ministrstva. Takoj, ko policija prične predkazenski postopek, mora o poteku postopka začeti obveščati tožilstvo. Prav tako bi morala policija tožilstvo o zadevi obvestiti, ker je v primeru Farrokh uporabila policijska pooblastila tako, da je vodila predkazenski postopek, o čemer bi morala obvestiti tožilstvo, česar pa ni storila in to tako vse do leta 2017 sploh ni vedelo za zadevo!

Je policija ušla izpod nadzora ministrstva?!
Portal Pod črto prav tako poroča, da so leta 2017 nadzorniki ministrstva takoj posumili, da želi policija zavesti tudi njih. Policijo so namreč zaprosili, da jim posreduje predpise, na podlagi katerih so kriminalisti pri tujih varnostnih organih poizvedovali o osumljencih v primeru Farrokh. Odgovor policije pa je bil nenavaden. Da niso obvestili tožilstva, so skušali pojasniti kar z leta 2000 sprejetim internim navodilom policije o razpisovanju tiralic in o iskanju oseb, ki pa ni vključevalo določila, da je potrebno pri poizvedovanju o osumljencih obveščati tožilstvo, a v letih, ko je policija izvajala preverjanje pri šestih tujih organih, so to lahko storili le na podlagi zakona o kazenskem postopku, ki pa, kot že navedeno, predvideva, da bi policija o zadevi obvestila tožilstvo. Prav tako je policija trdila, da kriminalisti od KPK naj ne bi nikoli prejeli v prejšnjem odstavku navedene dokumentacije s strani BS, kar pa seveda ne drži. Klemenčič je namreč pod prisego v DZ zatrdil, da jo je predal takratnemu vodji preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu Robertu Slodeju, kar je nato pred poslanci potrdil tudi sam.

Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Inšpektorat RS za notranje zadeve. (Foto: STA)

Za napake ne bo nihče odgovarjal, če bi ukrepali pravočasno, bi bile možnosti za rešitev primera bistveno večje!
Po pojasnilih MNZ so glede svojih ugotovitev v primeru Farrokh na specializirano državno tožilstvo podali ovadbo zoper policista, ki bi moral o zadevah obvestiti tožilstvo, a je to ovadbo zavrglo. Za portal Pod črto so na policiji potrdili, da je pri zadevi prišlo do strokovnih napak, ter dodali, da naj ne bi imeli namena zavajati MNZ, glede sankcioniranja pa so pojasnili, da so roki za uvedbo delovnopravnih postopkov že pretekli. A na podlagi teh izkušenj naj bi uvedli določene spremembe pri svojem delu, s čimer naj bi se izognili takšnim sramotnim napakam v prihodnosti. Te usmeritve je sicer dala že takratna ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar oktobra 2017, šlo pa naj bi zlasti za uskladitev notranjih predpisov o delovanju policije. Za omenjeni portal so s policije sporočili še, da je ponovno uvedbo preiskave zahtevalo specializirano državno tožilstvo, in julija 2017 so tako ustanovili specializirano preiskovalno skupino, kjer sodelujejo tudi z zunanjimi strokovnjaki. Za zdaj naj bi zasegli nekaj dokumentacije, prav tako pa so opravili razgovore s približno 50 osebami. Škoda, povzročena z opustitvijo preiskave primera leta 2012, pa je po vsej verjetnosti ogromna. Če bi v času prve preiskave delovali korektno, bi novembra 2010 lahko celo prijeli in zaslišali Iraja Farrokhzadeha, direktorja podjetja Farrokh, saj je takrat, med njegovim bivanjem v hotelu Slon, policija že razpolagala z informacijami o primeru.

J. Ž.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine