7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Petteri Taalas, sekretar WMO: Ne bo konca sveta. S tem strašijo nevarni okoljski ekstremisti, ki jih podpira medijski mainstream

»Ne bo konca sveta. Svet postaja le zahtevnejši. Ponekod se življenske razmere res slabšajo, a ljudje so preživeli še težje razmere,« je v pogovoru za finski časnik Talouselämä dejal Petteri Taalas.

Petteri Taalas je generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije (WMO). Medijski mainstream ga običajno povzema takrat, ko izraža skrb glede taljenja ledenikov in opozarja na škodljive izpuste. Ko pa kritizira okoljske ekstremiste in aktiviste, ki pri ljudeh s svojimi alarmantnimi napovedmi povzročajo tesnobo, ga povsem spregledajo.

Pred dnevi je Taalas v intervjuju za finski časnik Talouselämä ostro kritiziral okoljski ekstremizem in IPCC, mednarodni panel za podnebne spremembe pri Združenih narodih. Po njegovih besedah je alarmantna zgodba o podnebnih spremembah ušla izpod nadzora. K temu so pripomogli tudi mediji, ki nekritično povzemajo apokaliptične napovedi o koncu sveta.

»Ne bo konca sveta. Svet postaja le zahtevnejši. Ponekod se življenskerazmere res slabšajo, a ljudje so preživeli še težje razmere,« je dejal Petteri Taalas in dodal:

»Vzdušje, ki so ga ustvarili mediji, sproža tesnobo. Najnovejša ideja je, da so otroci negativna stvar. Skrbi me za mlade matere, ki so že tako ali tako pod velikim pritiskom. To bo le še povečalo njihovo breme.«

V nasprotju z IPCC in okoljskimi aktivisti meni, da skrb za okolje ne pomeni, da ljudje živijo asketsko življenje. »Če začnete živeti kot ortodoksni menih,« pravi, »svet ne bo rešen.« Poudarja, da življenjskega standarda ne bi smeli zniževati.

Po njegovo so težava radikalni okoljevarstveniki in aktivisti, ki zahtevajo do leta 2025 ničelne emisije. »To so pravi skrajneži, ki nas ogrožajo,« je dejal. Izrabljajo poročila IPCC in pozivajo k radikalnemu ukrepanju.

»Poročila IPCC berejo na podoben način kot Sveto pismo: poskušajo najti določene dele ali izseke, na katerih nato utemeljujejo svoje skrajne poglede. To spominja na verski ekstremizem«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine