15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

PETICIJA za prepoved uporabe in promocije ruskih simbolov vojne “Z” in “V” ter traku Svetega Jurija v Republiki Sloveniji

Piše: Progresivna skupnost Slovenije

Peticija za prenehanje sovraštva in nasilja prinaša predlog za prepoved kakršne koli uporabe in promocije simbolov ruske invazije v Ukrajino: “Z”, “V” in traku Svetega Jurija na javnih mestih in javnih dogodkih na ozemlju Republike Slovenije, pa tudi na majicah in avtomobilih in podobnem. Če bo zbranih dovolj podpisov in bo predlog sprejet, bo tisti, ki bo spoznan za krivega, moral nositi pravno odgovornost v obliki denarne kazni. PETICIJO lahko podpišete TUKAJ.

Zelo pomembno je, da po podpisu peticije potrdite svoj e-poštni naslov preko e-pisma s change.org za preverjanje e-poštnega naslova.

UTEMELJITEV PETICIJE

Poljski premier Mateusz Morawiecki je pred kratkim izjavil, da bi nekako pričakovali, da bi moral konec zgodovine narediti konec ideologiji. Pred tridesetimi leti smo si izbrali pozabo, saj nam je bilo lažje verjeti, da bo naš svet za vedno ostal mirna oaza. Medtem pa so se v Rusiji lotili obujanja demonov iz pretekle zgodovine. Razlika med nacistično Nemčijo in sedanjo Rusijo pa je v tem, da je Rusija še bolj nevarna, ker ima na razpolago, poleg smrtonosnega orožja, tudi novodobne medije za širjenje laži in propagande.

24. februarja 2022 je Ruska federacija napadla neodvisno in suvereno Ukrajino. Od takrat ves civilizirani svet zgroženo in pretreseno opazuje vojaške zločine ruskih čet, ki vključujejo množične pokole civilistov, bombardiranje civilnih objektov in infrastrukture, množična posilstva žensk in otrok, množično uničenje in maroderstvo v različnih ukrajinskih mestih itd.

Na njihovi vojaški uniformi in opremi so ob tem prisotni simboli ruske vojaške agresije v Ukrajini: črki Z in V ter trak Svetega Jurija. Latinična črka Z je postala univerzalni simbol podpore ruski agresiji na Ukrajino, ki ga zasledimo v spletnih objavah in na panojih v središčih ruskih mest, na upravnih zgradbah, muzejih in na samih Rusih, ki ga nosijo na oblačilih, okrašujejo z njim različne predmete itd. Mnogi kritiki opozarjajo, da je simbol Z nova svastika, ki je za podpornike t. i. ruske »posebne vojaške operacije« v Ukrajini postala simbol podpore ruski vojski, ki izvaja genocid nad Ukrajinci.

foto: Telegram

Med drugo svetovno vojno je v nacističnem koncentracijskem taborišču Sachsenhausen črka Z označevala stavbo, kjer so se izvajali poboji. Postaja Z pa je pomenila krematorij s štirimi pečmi, v katerih so nacisti sežigali trupla ujetnikov. Leta 1943 so dodali plinsko komoro, kjer so prav tako pobili več ljudi, ki jih niso predhodno vpisali v evidence. Simbol Z , na katerega so zdaj ponosni številni Rusi, bo zelo kmalu postal simbol ruske sramote. Bolj zloglasen od svastike.

Za ves civilizirani svet je uporaba simbolov Z in V ter traku Svetega Jurija postala simbol nasilja, vojnih zločinov, genocida in laži. Uporaba teh simbolov pomeni izražanje podpore ruski vojaški invaziji na Ukrajino, ruskemu totalitarizmu in Putinovemu zločinskemu režimu. Žal najdemo kar nekaj podpornikov ruske agresije proti Ukrajini tudi v Sloveniji.

Republika Slovenija je demokratična država, dom za številne narode, ki na njenem ozemlju sobivajo v miru, harmoniji in soglasju. Uporaba simbolov ruske vojaške invazije na Ukrajino (črke Z, V in traku Svetega Jurija) na javnih mestih in javnih dogodkih na ozemlju Republike Slovenije diskreditira te vrednote. Ni dovolj, da podpremo Ukrajino v boju, izkoreniniti moramo ideologijo, ki stoji za ruskim napadom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine