18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Peterle še vedno podpira možnost skupne liste NSi in SLS, v NSi očitno mislijo drugače

Piše: G. B. 

“Nisem bil na klavzuri NSi in se tam nisem predstavil kot kandidat”, se je na ugibanja o kandidaturi na listi NSi na evropskih volitvah odzval Lojze Peterle, ki je tako zavrnil poročanje Gregorja Drnovška na TVS, češ da Peterletova kandidatura na listi NSi ni več vprašanje. 

Je pa Peterle potrdil, da vabilo za nastop na listi ima. Sam se sicer zavzema za skupni nastop SLS in NSi, saj je prepričan, da razdeljeni ne bodo nagovarjali volivcev.

NSi je namreč po dvodnevnem posvetu vodstva stranke predstavila nekatera imena, na katera bo stavila na junijskih evropskih volitvah. Med kandidati je več najvidnejših imen stranke, med drugim aktualna evropska poslanka in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak, predsednik NSi Matej Tonin, podpredsednik NSi in šef poslancev Janez Cigler Kralj, podpredsednica stranke in poslanka Vida Čadonič Špelič, predsednik sveta stranke in poslanec Jernej Vrtovec, predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc in predsednik kluba županov in svetnikov Nsi David Klobasa, sicer župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah.

Ob tem so se pojavila ugibanja, ali bo na listi nastopil tudi predsednik osamosvojitvene vlade in soustanovitelj NSi Peterle. Slednji je v zapisu na Facebooku potrdil Toninove besede, da ima odprta vrata za nastop na listi. A kot je dodal, se na omenjenem posvetu ni predstavil kot kandidat. Prvak NSi Tonin je sicer k skupnemu nastopu na evropskih volitvah povabil SLS in Platformo sodelovanja pod vodstvom poslanca SDS Anžeta Logarja, a od obeh potencialnih partnerjev prejel košarico, poroča STA. No, po naših informacijah pa naj bi košarica prišla od NSi.

Peterle se medtem še vedno zavzema za skupen nastop SLS in NSi. V omenjenem odzivu je tako spomnil še na nedavno podpisan dogovor s SLS, s katerim je v njegove roke prešla uporaba imena SKD. Vodstvu NSi in SLS je vse od takrat znano njegovo prepričanje, da omenjeni stranki razdeljeni ne bosta nagovarjali volivcev in lahko dober rezultat zagotovita le s skupnim nastopom, je v zapisu vnovič poudaril Peterle. “Zato se trudim, da bi prišlo v pogovoru vodstev najprej do opredelitve strateških in programskih ciljev, nato do dogovora o kriterijih za izbiro in šele potem do imen in kamer,” je izpostavil. Prepričan je tudi, da je kandidatne liste smiselno sestavljati po evropskih kriterijih. “Vodilni strankarski ljudje iz nacionalne politike samo izjemoma nastopajo na evropskih listah,” je še sklenil svoj zapis in s tem spravil v zadrego Tonina.

Je pa Peterle tudi na nek način demantiral govorico, da bi utegnil kandidirati na listi SLS. Očitno pa je, da NSi ne ustreza, da bi bil nosilec skupne liste Peter Gregorčič, ki ga je sicer nominirala SLS. Dosedanji evropski poslanec iz vrst SLS Franc Bogovič se sicer ne obremenjuje z mestom na listi, saj je do sedaj vedno bil izvoljen s pomočjo preferenčnih glasov.

Peterletov poziv pa je sicer na mestu, saj skupni nastop zmanjšuje možnost drobljenja glasov. A očitno so NSi zelo samozavestni …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine