32 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Peter Whittle za Demokracijo: »Svobodo govora v Združenem kraljestvu ogrožajo z vseh strani«

Peter Whittle je britanski politik, novinar in publicist. Je član londonske skupščine ter ustanovitelj in direktor Foruma Nova kultura. Z njim smo se pogovarjali o dogajanju v Veliki Britaniji.

DEMOKRACIJA: Ste ustanovitelj in direktor Foruma Nova kultura (New Culture Forum). Lahko opišete dejavnosti svojega združenja?

Whittle: Forum za novo kulturo sem ustanovil leta 2006. To je think-tank, ki je specializiran za kulturna vprašanja − vse od stanja svobode govora v Veliki Britaniji do znanja mladih o zgodovini komunizma. Pripravljamo poročila in knjige, katerih cilj je vpliv na javno razpravo in, upajmo, tudi na javno politiko. Začel sem s trdnim prepričanjem, da je politika podrejena kulturi in da so kulturna vprašanja najpomembnejša v našem času.

Lani smo precej napredovali z zagonom kanala Youtube, katerega namen je bil nadomestiti vse bolj pristranske medije. Z velikim veseljem rečem, da je zelo uspešen. Imamo program intervjujev, program razprav in zdaj ustvarjamo lastne dokumentarce. Do zdaj je imel 8,5 milijona ogledov, med našimi gosti pa so bili znani in zelo spoštovani pisatelji, zgodovinarji, novinarji in politiki.

DEMOKRACIJA: Ko sem prvič obiskal London pred tridesetimi leti, je obstajala živahna manifestacija svobode govora na Speakers Cornerju v Hyde Parku. Pred nekaj leti pa sem opazil, da so prostor zavzeli militantni islamisti in radikalni levičarji, ki so drugim preprečevali govorjenje. Kako se je to lahko zgodilo?

Whittle: Svobodo govora v Združenem kraljestvu ogrožajo z vseh strani. Stanje na Speakers Cornerju je na neki način to simbolizira. Imamo vedno več zakonov glede sovražnega govora in vse več kulture izključevanja (Cancel Culture), zaradi česar lahko ljudje izgubijo službo ali so poklicno oškodovani zaradi »napačnih izjav«. To v veliki meri spodbujajo Twitter in družabni mediji. Obstaja nekakšna pravovernost stališč, ki naj bi se ji človek uklonil, kar še posebej velja v Londonu.

 (Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine