25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Peter Jančič za Demokracijo: Vse to kaže, da društvo novinarjev na vso moč skače, ko pride na oblast desnosredinska stran, molčijo ali celo pomagajo ob zlorabah pa tedaj, ko vladajo leve vlade

O slovenskem medijskem  prostoru in aktualnem družbenopolitičnem dogajanju v Sloveniji smo se pogovarjali z  odgovornim urednikom portala Siol.net Petrom Jančičem.

 

DEMOKRACIJA: Pred dobrim desetletjem ste bili odgovorni urednik Dela, za tem novinar notranjepolitične redakcije tega časnika, leta 2017 pa ste izdali knjigo »Fake news« – Lažnive novice, v kateri ste razkrili zakulisje nekaterih najodmevnejših medijskih manipulacij zadnjih let. Pred dnevi ste posebej opozorili na fotomanipulacijo, ki si jo je privoščil spletni portal 24ur.com v primeru predsednika vlade Janeza Janše.

JANČIČ: Slika, na kateri poslovnežema, ki se rokujeta, namontirali glavi Janeza Janše in Roka Snežiča, še ni največji problem. Je pa sramota. Največji problem je, da številni mediji in celo člani vrhov novinarskih organizacij namerno lažno prikazujejo realnost. Snežiča javnosti prikazujejo kot svetovalca predsednika slovenske vlade in s tem skušajo povedati, da kot predstavnik vlade sproža postopke na sodišču proti skupini novinarjev. Ta podoba je prav tako lažna kot montirana fotografija rokovanja. Snežič nima vloge, kot jo je imel Damir Črnčec pri Marjanu Šarcu. Črnčec je bil svetovalec za nacionalno varnost. Snežič ni premierjev svetovalec, kar trdijo nekateri novinarji in to laž širijo tudi v tujino. To je umazano in podlo novinarstvo. Na to sem opozoril. Seveda so sodni postopki lahko pritisk na novinarje, a to ne upravičuje podtikanj in namernega manipuliranja. Če to počnemo, potem nismo nič boljši od tistih, ki jih kritiziramo.

Pomembno pa je to tudi zaradi tega, ker so v preteklosti podjetja, ki so bila povezana s politiko, res pritiskala na novinarje in medije, recimo podjetje Ultra, ki je bilo v solastništvu ministra Gregorja Golobiča. Ultra je sprožila množične sodne postopke proti novinarjem. Takrat ni bilo podobnih protestov. Obratno,  novinarja, ki je le poročal, so v častnem razsodišču Društva novinarjev Slovenije (DNS) obsodili z lažno utemeljitvijo, da je neetično predstavil preglednico o slabo zavarovanih posojilih Ultri in Hram Holdingu. Predstavil je, kar je bilo res. Preglednico, ki je nastala v NLB.

DEMOKRACIJA: V zadnjih mesecih se veliko govori o domnevnih pritiskih vlade na medije, malo pa, da je prejšnji predsednik vlade Marjan Šarec odkrito javno pozval podjetja v državni ali delno državni lasti, naj ne oglašujejo v medijih, kot sta Nova24TV in Demokracija. Se pravi v medijih, ki smo mu bili trn v peti. No, zanimivo je, da dominantnih medijev to takrat ni motilo.

JANČIČ: Ko vprašamo za konkretne primere teh pritiskov, pogosto ugotovimo, da vse skupaj ni nič. Navajajo anonimneže, ki naj bi nekaj pisali na spletu, ali kritike, ki jij je na družabnem omrežju napisal predsednik vlade ali kakšen politik. Kritike niso nedopusten pritisk.

Za realno primerjavo pa se je dobro spomniti, kako je Marjan Šarec kot predsednik vlade pozval podjetja, naj ne financirajo do njegove vlade kritičnih medijev, ker naj bi širili sovražni govor.

Pred časom pa smo bili res soočeni s primeri sovražnega govora, ko se je denimo na protestih javno pozivalo, da je treba takoj ubiti opozicijskega voditelja Janšo. Ludvik Tomšič je tam ob pozivih k takojšnjemu umoru dalj časa skandiral tudi  »Ubi Janšu«. Pozneje se je na protestih, ko je Janša že postal predsednik vlade, vpilo in mahalo s plakati, na katerih je pisalo »Smrt janšizmu, svoboda narodu«. To je parafraza poziva »Smrt fašizmu, svoboda narodu!«, ki je bil nekoč del eliminacije okupatorjev in sovražnikov. In razrednih sovražnikov. Tudi del množičnih povojnih pomorov. Hudih jam po vsej državi. Pozivi k umoru in smrti so sovražni govor. To danes je huje kot zloglasni »Juden, raus!« (Judi, ven!) v času nacizma.

Imamo medije, kot sta recimo portal 24ur.com ali rtvslo.si, ki z veliko naklonjenostjo poročajo s protestov, kjer vidimo te plakate. TV Slovenija je z oddajo Tarča celo, kot so dejali protestniki sami, spodbujala in bila navdih za proteste in pozive k smrti.

Predstavljajte si, kaj bi bilo, če bi sedanja vlada po Šarčevem zgledu pozvala podjetja v državni lasti, naj ne oglašujejo pri tistih, ki namenjajo veliko medijskega prostora protestom, kjer se pojavlja sovražni govor. Tak poziv bi bil velik škandal. Zagotovo bi vse skupaj takoj internacionalizirali.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine