10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Peter Batty v intervjuju za novo Demokracijo: »Churchilla so zavajali ljudje, kot sta Fitzroy Maclean in William Deakin«

Z britanskim novinarjem, pisateljem in režiserjem Petrom Battyjem smo se pogovarjali o njegovi knjigi »Hoodwinking Churchill«, v kateri opsuje, kako je bil britanski premier prevaran, da je med drugo svetovno vojno Velika Britanija prenesla svojo podporo z rojalističnih Mihailovićevih četnikov na komunistične Titove partizane.

 

DEMOKRACIJA: Vaša knjiga »Hoodwinking Churchill« opisuje, kako je bil Churchill prevaran v odnosih z jugoslovanskim komunističnim voditeljem Titom. Kako to, da ste izbrali to temo?

Batty: Vedno so me zanimale jugoslovanske izkušnje med drugo svetovno vojno. V začetku leta 1991 me je znanec Michael Lees povabil v Beograd na predstavitev izdaje srbohrvaške izdaje svoje knjige The Rape of Serbia (Posilstvo Srbije). Ena od predstavitev knjige je bila na beograjski univerzi, kjer sva doživela (mislim, da so zmotno mislili, da sem njegov sin!) številna sovražna vprašanja navzočih študentov, zakaj smo Angleži Sovjetski zvezi omogočili, da prevzame Vzhodno Evropo, ki je zato utrpela 50 let totalitarne vladavine. Po vrnitvi v London sem skušal prepričati Channel 4, da bi posnel dokumentarni TV-film o tem, vendar brez uspeha. Nato mi je uspelo prepričati BBC. Moj projekt je imel naslov Titova velika prevara (The Great Tito Confidence Trick). Naročeno mi je bilo, da posnamem dva 50-minutna dokumentarna filma, kar sem storil, a žal so ju za mojim hrbtom preuredili − spremenili so nekatere moje trditve in omilili kritike takšnih ljudi, kot sta Fitzroy Maclean in William Deakin − ko so ju predvajali v začetku leta 1992. Delno mi je uspel protest zaradi teh sprememb in prejel sem opravičila nekaj starejših direktorjev televizije BBC. Ko pa sem zahteval, da se objavi moja izvirna verzija, je bilo to zavrnjeno. Zato sem se zaobljubil, da bom nekoč napisal knjigo na to temo. Moja žena je umrla februarja 2000. Prijatelji so mi predlagali, naj si olajšam žalovanje tako, da se lotim kakšnega projekta. Projekt, ki sem ga izbral, je bilo pisanje knjige »Hoodwinking Churchill: Tito’s Great Confidence Trick« (Zavajanje Churchilla: Titova velika prevara).

DEMOKRACIJA: Menda ste našli veliko ključnih informacij za svojo knjigo v arhivih BBC. Zakaj so bile te informacije skrite?

Batty: Ne bi rekel, da so bile skrite. Saj sem imel popoln dostop do njihovih arhivov med iskanjem materiala za televizijska dokumentarca. Moje pritožbe glede BBC letijo na to, ker so preuredili dokumentarca tako, da odražata stališče BBC, češ da je bila Churchillova odločitev, da podpira Tita in ne Dražo Mihailovića, pravilna.

DEMOKRACIJA: Med vojno je britanska podpora prešla iz jugoslovanskih rojalistov na komuniste. Zakaj se je Churchill, znani antikomunist, odločil podpreti komunistične gverilce?

Batty: Churchilla so zavajali ljudje, kot sta Fitzroy Maclean in William Deakin, ki sta le iz sebi znanih razlogov trdila, da se proti Nemcem bojujejo le Titovi partizani. Ljudje, ki so trdili, da se Mihailovićeve sile močneje bojujejo proti Nemcem, niso imeli dostopa do Churchilla.

Celoten intervju si lahko preberete v novi Demokraciji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine