8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Pesnik Pirkovič: Pesem Makarovičeve je daleč od satire

Piše: T.B. (Nova24TV)

“Ta tako imenovana “pesem” je zelo indikativna, ker se konec koncev skoznjo zrcali vse to, kar slovenski levičarji, sploh ta “kulturni” radikalni del levice, očitajo nasprotniku, velja pa to dejansko zanje,” je dejal predsednik Združenja novinarjev in publicistov Matevž Tomšič o “pesmi” Svetlane Makarovič. Ta je namreč zaradi nje v ponedeljek sedla na zatožno klop.

“Nek primitivizem, sovražnost in pa tudi navsezadnje neko potrjevanje zgodovine,” je dejal Matevž Tomšič, ki poudarja, da je Jože Možina, zgodovinar z doktoratom iz tega znanstvenega področja, zaradi česar je tudi najbolj kompetenten. Da je pesem primitivna in neprimerna za Svetlano Makarovič, “ki se ima za ugledno”, meni tudi pesnik in voditelj Igor Pirkovič.

“Možina je napisal eno tako izjemno delo z naslovom Slovenski razkol, on je dejansko eden najbolj kompetentnih za podajanje dejstev o tedanjem dogajanju. On navaja dejstva v tej svoji monografiji o medvojnem dogajanju in je zaradi tega daleč bolj kompetenten kot pa Svetlana Makarovič in njej podobni,” zatrjuje Tomšič.

“Ta tako imenovana “pesem” je zelo indikativna, ker se konec koncev skoznjo zrcali vse to, kar slovenski levičarji, sploh ta “kulturni” radikalni del levice, očitajo nasprotniku, velja pa to dejansko zanje,” je poudaril.

Univerzitetni profesor in publicist dr. Matevž Tomšič (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Spomnimo se, da je Makarovičevo razburila oddaja Utrip Možine o Dražgošah iz januarja leta 2022. Možina je v Utripu dejal, da so Dražgoše pravljice za otroke, ki jim še vedno verjamejo tudi odrasli, in da se v Dražgošah slavi tragedija, ki so jo nesrečnim Dražgošam vsilili fanatični komunistični poveljniki.

“Ker mu ne morejo kontrirat z dejanji, se odločajo za neko primitivno blatenje. Tukaj gre za nek primitiven zapis, ki sam po sebi ne bi bil vreden komentarja, če ne bi bil pač izraz nekega zelo mizernega stanja duha v delu slovenske kvaziinteligence,” je še pojasnil Tomšič, ki pravi, da razprave o trenutnem dogajanju na sodišču ZNP še ni bilo, da pa bodo videli, kako se bo stvar razvijala, potem pa se na podlagi tega odločili, ali bodo to tudi javno komentirali.

Satira zadane resnico in ni primitivna
Za komentar smo prosili tudi voditelja in pesnika Igorja Pirkoviča, ki je dejal, da gre za “pobalinsko pesem in da ne pritiče gospe, ki se ima za ugledno. To je daleč od satire – satira zbode in hkrati ni primitivna. Užali tam, kjer je resnica, a to, kar je napisala o Možini, to presega raven osebnega dostojanstva tudi tistega, ki je to napisal,” je dejal Pirkovič.

Pirkovič je sicer na Utrip laži kmalu za tem tudi odgovoril s pesmijo. Njegova pesem je bila za razliko od njene prijazna in nežaljiva:

“Morda iz lastne stiske in ker se vam dovoli, udarce sila nizke delite naokoli. Makarovič Svetlana, možganski trust levice, je vaša vest oprana v imenu neresnice? Saj ta, ki poln je gneva do drugih, ki jih blati, v obraz lahko zardeva. Čemu tako brezčutno nad Primca in Možino, kdor sovraži in drugič prezira, na koncu dobro zmaga in ne resnica, kar pomaga, je doza Očenaša.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine